Απεργία στην Intracom In Maint

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή με στάση εργασίας και γενική συνέλευση. Η απόφαση ήταν ομόφωνη για 24ωρη απεργία τη Δευτέρα 7/10 και νέα στάση εργασίας με γενική συνέλευση την Τρίτη 8/10, στην οποία πάρθηκε απόφαση για κλιμάκωση με νέα 48ωρη απεργία Τετάρτη 9/10 και Πέμπτη 10/10. Η απεργία έχει καθολική συμμετοχή, ενώ το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων, συμμετέχει στις συγκεντρώσεις – περιφρουρήσεις, καθημερινά στην πύλη της εταιρίας.

Αφορμή για την απεργία είναι η απόλυση τριών εργαζομένων καθώς και η πρόθεση της εταιρίας να μειώσει κι άλλο τους μισθούς γιατί “δεν πάει καλά”.

“Η εταιρία εδώ και πολλά χρόνια είναι κερδοφόρος. Βγάζει 5,5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο”, τόνισε μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Θεοχάρης, μέλος της Πρωτοβουλία Γενοβα Ιντρακόμ και μέλος του Δ.Σ του Σωματείου, στη γενική συνέλευση των εργαζομένων. “Αυτό που κάνουν είναι πολύ απλό. Επειδή έχουν πέσει λίγο τα τιμήματα των συμβάσεων, κοιτάνε να συνεχίσουν να έχουν τα προνόμια και τις αμοιβές που είχανε και το κόστος αυτό να το φορτώσουν στις πλάτες των εργαζομένων. Αυτό προσπαθούν να το κάνουν παντού. Προσπαθούν παντού να μειώσουν την αξία της εργατικής δύναμης. Να μην υπάρχουν συμβάσεις, δικαιώματα. Να κάνουν ανεξέλεγκτες μειώσεις με ατομικές συμβάσεις. Αλλά δεν θα τους περάσει. Γιατί είμαστε πολλοί, είναι όλοι στην απεργία και η εργοδοσία πιέζεται πάρα πολύ. Να συνεχίσουμε μέχρι να πάρουν πίσω και τις μειώσεις και τις απολύσεις”.

Προδιαγραφές

Η Εργατική Αλληλεγγύη μίλησε με τον Δ.Κ έναν από τους τρεις απολυμένους της In Maint:

“Με ενημέρωσαν τη Δευτέρα να ανέβω στα γραφεία για να μου ανακοινωθεί η απόλυσή μου. Ο λόγος της απόλυσής μου είναι ότι σύμφωνα με μια γενική αξιολόγηση που έγινε που έγινε από την εταιρία, 'δεν πληρούσα κάποιες προδιαγραφές'. Ότι δηλαδή είμαι νέος, δεν έχω παιδιά, δεν είμαι πολλά χρόνια στην εταιρία και πέρα από το ότι είμαι καλός τεχνικός, με ήθος προς τον πελάτη και την εταιρία, 'δεν πληρούσα τις προδιαγραφές'. Βάζουν και το οικονομικό κομμάτι, ότι δηλαδή η εταιρία δεν πάει καλά. Δεν νομίζω να είναι αυτός ο λόγος, αλλά ακόμα κι έτσι να είναι, δεν φταίω εγώ που δεν πάει καλά η εταιρία. Αυτά τα κάνουν για να προσλάβουν νέα άτομα με μικρότερους μισθούς.

Εγώ ποτέ δεν είχα σχέση με το σωματείο, με το συνδικαλισμό, δεν μίλαγα ποτέ, δεν έλεγα τη γνώμη μου κλπ. Αλλά αυτό που κατάλαβα είναι ότι αν δεν είσαι στο σωματείο, δεν τρέχεις για απεργίες, για στάσεις εργασίας, κάνεις την “πάπια” γενικά, ανά πάσα στιγμή μπορεί να σου συμβεί η απόλυση. Δεν τους νοιάζει τίποτα. Τους έχουμε καταλάβει πλέον κι αυτό πρέπει να το καταλάβουν και τα υπόλοιπα παιδιά. Όποιος είναι στην απ'έξω και νομίζει ότι δεν θα τον αγγίξει ο εργοδότης, είναι τελικά ο πρώτος που θα τον αγγίξει. Το έπαθα εγώ ο ίδιος. Μην νομίζουν ότι αυτοί που δεν μιλάνε δεν θα τους έρθει. Θα τους έρθει πιο γρήγορα από αυτούς που μιλάνε”.