Κλείστε τα γραφεία της Χρυσής Αυγής: Ανταποκρίσεις από Ν. Ηράκλειο, Σεπόλια, Πέραμα και Καλαμάτα

Από την συγκέντρωση που προηγήθηκε ήταν φανερό πως η τοπική κοινωνία δεν ανέχεται άλλο την ύπαρξη στην περιοχή της κομαντατούρ των ναζί για όλα τα βόρεια προάστια. “Από πού οργανώθηκαν οι επιθέσεις στην Μεταμόρφωση, στην Ν. Ιωνία, στην Ν. Φιλαδέλφεια, στις γειτονιές γύρω από το Ν. Ηράκλειο; Μέσα από αυτά τα γραφεία. Γι' αυτό πρέπει να κλείσουν. Δεν θέλουμε να υπάρχουν στην περιοχή μας τα γραφεία των δολοφόνων. Και γνωρίζουμε πολύ καλά πως αυτή τη δουλειά δεν θα την κάνει η αστυνομία που τόσο καιρό τους έκανε τις πλάτες. Πρέπει να συνεχίσουμε να δυναμώνουμε το αντιφασιστικό κίνημα, να διεκδικήσουμε πως θα αποκαλυφθούν όλοι οι συνεργάτες των ναζί σε όποια θέση και αν βρίσκονται, ότι θα βγουν στην επιφάνεια οι χρηματοδότες τους και πως οι ίδιοι θα πάνε ισόβια για πάντα”, τόνισε μιλώντας στην συγκέντρωση ο Στέλιος Μιχαηλίδης από την ΚΕΕΡΦΑ Ν. Ηρακλείου καλώντας στον μεγάλο διεθνή αντιφασιστικό συντονισμό στις 22 Μάρτη του 2014.

Μπροστά από την κατάμεστη πλατεία του ΗΣΑΠ στο Ν.Ηράκλειο, μίλησαν ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής Παντελής Βλασσόπουλος, ο επικεφαλής της Πακιστανικής Κοινότητας Τζαβέντ Ασλάμ, ο Χρήστος Ζαβιτσάνος πρόεδρος της Δ' ΕΛΜΕ Αν. Αττικής, ο Νέστορας Ζόμπολας εκ μέρους του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Ηρακλείου Αττικής, ο Γιάννης Θεοχάρης από το σωματείο εργαζομένων ΙΝΤΡΑΚΟΜ, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρά Καφαντάρη και Δημήτρης Τσουκαλάς, ο Κώστας Παπαδάκης από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο δημοτικός σύμβουλος Αμαρουσίου Δημήτρης Πολυχρονιάδης, ο Τάκης Κωστάκης εκ μέρους του Δήμου Ν.Ιωνίας κι εκπρόσωπος από το ΕΕΚ. Κοινός τόπος όλων των ομιλητών ήταν η ανάγκη για συνέχιση της δράσης ενάντια στους νεοναζί δολοφόνους, τη ρατσιστική ατζέντα της κυβέρνησης αλλά και τις μνημονιακές πολιτικές.

Πλήθος φορέων

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν με πανό πλήθος φορέων κι οργανώσεων των βορείων προαστίων, όπως η ΚΕΕΡΦΑ, ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής, η Δ' ΕΛΜΕ Αν.Αττικής, οι μαθητές των σχολείων του Ηρακλείου, οι δάσκαλοι της παράταξης Α.Σ.Ε στο Σύλλογο "Σεφέρης”, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Εργατική Λέσχη Ν.Ιωνίας, δημοτικές παρατάξεις της περιοχής όπως το Δίκτυο Πολιτών Ηρακλείου και η Εκτός των Τειχών Αμαρουσίου, η Λαϊκή Συνέλευση Διονύσου, η Πρωτοβουλία Νεολαίας Ν.Φιλαδέλφειας, η Αντιφασιστική Συνέλευση Ν.Φιλαδέλφειας, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα και πολλές ακόμα πρωτοβουλίες, κινήσεις και κάτοικοι της περιοχής.

Η πορεία κινήθηκε μέσα από τις γειτονιές του Ηρακλείου με πολύ μεγάλη απήχηση στον κόσμο που έβγαινε στα μπαλκόνια και χειροκροτούσε, φτάνοντας σε μικρή απόσταση από τα γραφεία των νεοναζί. Εκεί, με κλούβες και πλήθος αστυνομικών δυνάμεων να τους προστατεύουν από τους χιλιάδες διαδηλωτές, αποδείχτηκε για άλλη μια φορά πόσο απομονωμένοι είναι από την τοπική κοινωνία.

Σεπόλια

Συγκέντρωση και διαδήλωση έγινε το Σάββατο 12 Οκτώβρη στα Σεπόλια, δίπλα στο σταθμό του Μετρό από τον Σύλλογο Δασκάλων της περιοχής “Αριστοτέλης”, την Λαϊκή Συνέλευση και αντιφασιστικές, αντιρατσιστικές οργανώσεις. Πάνω από 150 αντιφασίστες διαδήλωσαν μέσα στα στενά της περιοχής μεταφέροντας το αντιφασιστικό μήνυμα από τα Σεπόλια μέχρι τον Κολωνό. “Τσακίστε τους νεοναζί – Εργάτες Ενωμένοι”, έγραφε το πανό της ΚΕΕΡΦΑ Κολωνού-Κεραμεικού πίσω από το οποίο διαδήλωσαν μετανάστες από το Πακιστάν μαζί με αντιφασίστες.

Στην συγκέντρωση που προηγήθηκε της διαδήλωσης μίλησε η Ντίνα Ρέππα από την πλευρά του Συλλόγου Δασκάλων Αριστοτέλης, τονίζοντας πως οι δάσκαλοι της γειτονιάς όχι μόνο βρίσκονται στο κέντρο του αντιφασιστικού αγώνα αλλά βρίσκονται και στην πρώτη γραμμή για να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις της κυβέρνησης που οδηγούν στην εξαθλίωση και την φτώχεια ολόκληρες γειτονιές. “Καμιά ανοχή σε μνημόνια και νεοναζί”, έλεγε το πανό των εκπαιδευτικών.

Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο Τζαβέντ Ασλάμ από την Πακιστανική Κοινότητα. “Είμαι κάτοικος της περιοχής. Είναι μια περιοχή όπου έλληνες και μετανάστες συνυπάρχουν για χρόνια. Είναι όμως και μια περιοχή που είναι χτυπημένη από την ανεργία και την φτώχεια, μια περιοχή που οι φασίστες προσπάθησαν να φέρουν το μίσος και το ρατσισμό. Σήμερα που οι χρυσαυγίτες πάνε φυλακή θέλουμε να διώξουμε μαζί και τον φόβο που αυτοί είχαν φέρει στις γειτονιές μας. Γι' αυτό έλληνες και μετανάστες μαζί μπορούμε να τους σταματήσουμε”.

Πέραμα

Συγκέντρωση στην πλατεία Ηρώων και πορεία στους δρόμους του Περάματος έγινε το Σάββατο 12 Οκτώβρη, απαιτώντας να κλείσουν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην περιοχή. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν με πανό η Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Περάματος, η Ανοιχτή Συνέλευση Περάματος, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε Κερατσινίου-Περάματος, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΚΕΕΡΦΑ Κερατσινίου, και άλλοι φορείς και συλλογικότητες.

Μετά από σύντομες ομιλίες έγινε πορεία μέχρι τη Ναυπηγοεπισκευστική Ζώνη, όπου οι φασίστες της Χρυσής Αυγής προσπάθησαν να πατήσουν το πόδι τους στα μέσα Αυγούστου. Είχαν προσπαθήσει να ξεκινήσουν την νέα επίθεσή τους στα συνδικάτα της ζώνης που συνεχίστηκε με την επίθεση σε μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που έκαναν αφισοκόλληση στο Πέραμα και μια εβδομάδα μετά, στη δολοφονία του Π. Φύσσα.

Αμέσως μετά η πορεία κατευθύνθηκε στα γραφεία της Χρυσής Αυγής απαιτώντας το κλείσιμό τους και στη συνέχεια έγινε πορεία στα στενά της πόλης. Σε όλη τη διαδρομή ακούγονταν το σύνθημα «Ο Παύλος ζει τσακίστε τους Ναζί» ενώ σβήστηκαν τα συνθήματα της Χρυσής Αυγής που βρόμιζαν τους τείχους της γειτονιάς.

Καλαμάτα

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 12-13/10 το 2ο Αντιφασιστικό - Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Καλαμάτας στο Πάρκο του Λιμενικού.

Την πρώτη μέρα έγινε συζήτηση με θέμα "Αλήθειες και ψέματα για μετανάστες και πρόσφυγες- Στην Ελλάδα του μνημονίου και της νεοναζιστικής τρομοκρατίας, από τη Μανωλάδα στο φιάσκο του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου”.

Oμιλητές ήταν ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Δημήτρης Χριστόπουλος, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και ο Θανάσης Καμπαγιάννης από την Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή. Ο πρώτος μεταξύ άλλων τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μια καταγραφή των μεταναστών για να υπάρξει μια μεταρρύθμιση για την ενσωμάτωσή τους και να τεθεί το ζήτημα της ιθαγένειας για τη 2η γενιά μεταναστών.

Ο δεύτερος είπε πως ο λόγος που οδηγήθηκαν στη φυλακή μέλη της Χρυσής Αυγής είναι γιατί υπέστησαν ήττες, όπως αυτή με την ακύρωση του φεστιβάλ που ετοίμαζαν στην Καλαμάτα. Τόνισε πως πρέπει "να βαθύνουμε την εξάρθρωση της ναζιστικής συμμορίας Χρυσή Αυγή" και πως οι χρυσαυγίτες θα πρέπει να πληρώσουν για τα εγκλήματά τους μαζί με τους ηθικούς αυτουργούς που τους κάλυπταν.

Ενδιαφέρουσα και με την παρουσία πάρα πολύ κόσμου ήταν και η συζήτηση της 2ης μέρας με θέμα “Η φονική Χ.Α., όπλο του συστήματος, ενάντια στο λαό και στα δημοκρατικά δικαιώματα - οι ευθύνες της εξουσίας και η διέξοδος”, με ένα αμοιγώς δημοσιογραφικό πάνελ με ομιλητές τους Αρη Χατζηστεφάνου, Νάσο Μπράτσο και Στρατή Μπουρνάζο.

"Σας φέρνω στην Καλαμάτα, τον χαιρετισμό των εργαζόμενων της ελεύθερης ΕΡΤ που τέσσερις μήνες τώρα αγωνίζονται ξεπερνώνας κάθε προσδοκία, επειδή ακριβώς εισπράττουν ένα πλατύ κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης, μέρος του οποίου αποτελείτε και εσείς εδώ στην Καλαμάτα”, τόνισε στην έναρξη της εισήγησής του ο Νάσος Μπράτσος για να καταχειροκροοτηθεί από το κοινό, ενώ στη συνέχεια εστίασε κυρίως στο ρόλο των ΜΜΕ για την άνοδο της Χ.Α.

Στην εισήγησή του ο Α. Χατζηστεφάνου, παρουσίασε την ιστορική πλευρά της ανάπτυξης αλλά και της καταπολέμησης των φασιστικών φαινομένων, με αφορμή και την παραγωγή σχετικού ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει, ενώ ο Στρατής Μπουρνάζος έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα συνεργασιών και ενιαιομετωπικών δράσεων στη σύγχρονη περίοδο.

Στη διάρκεια του φεστιβάλ έγιναν πολλά διαφορετικά δρώμενα από μικρότερους και μεγαλύτερους αντιφασίστες ενώ μουσική έπαιξαν οι: Σπύρος Γραμμένος, Aprovaristas, Saltimpagoi The Band, Rita Mosss &Υπεραστικοί γκρουπ και οι Mc Yinka / juke box, Πάνος Χαραλαμπόπουλος (Λυμένοι Ζυγοί) και οι theKARAMAZOVproject.

Χριστίνα Λαδά