Ο Σαμαράς στο Ισραήλ: Άξονας δολοφόνων

Το βασικό που συμφώνησαν ήταν ότι συνεχίζουν τη συνεργασία όσον αφορά στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι «ενεργειακές συμφωνίες» αποτελούν τη βάση της «φιλίας». Η μεγάλη είδηση ήταν ότι συμφωνήθηκε ο υποθαλάσσιος αγωγός μεταφοράς αερίου από το Ισραήλ προς την Ελλάδα που θα περνάει από την Κύπρο. Η λογική της συνεργασίας είναι να βρεθούν περισσότερες θαλάσσιες οδοί ώστε να παρακαμφθεί εντελώς η Τουρκία.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις επιδιώκουν τα τελευταία χρόνια να εκμεταλλευθούν τη ρήξη στις σχέσεις Ισραήλ και Τουρκίας, μετατρέποντας την Ελλάδα στον καλύτερο φίλο του Ισραήλ στην περιοχή.

Πέρα από το μήνυμα ότι ο άξονας παραμένει ζωντανός, τα πραγματικά ενεργειακά έργα είναι ακόμη σχέδια στο χάρτη. Στις αρχές Οκτώβρη ανακοινώθηκαν οι μετρήσεις από το διαβόητο Οικόπεδο 12, το οποίο έχουν αναλάβει να εκμεταλλευθούν η Κυπριακή Δημοκρατία μαζί με ισραηλινές και αμερικάνικες εταιρείες. Το αέριο είναι... «αρίστης ποιότητας» αλλά πολύ λιγότερο σε ποσότητα από όσο περίμεναν. Η κατασκευή του σταθμού υγροποίησης θεωρείται οριακή επένδυση, μιας και δεν είναι σίγουρο ότι το Οικόπεδο θα δώσει 5 δις κυβικά μέτρα αέριο.

Διαγωνισμοί

Η συνεργασία Ελλάδας Ισραήλ επεκτείνεται με την κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από το Ισαρήλ προς την Κρήτη και την Πελοπόννησο μέσω Κύπρου. Ενώ ισραηλινές εταιρείες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς που θα σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση για εξορύξεις σε άλλες περιοχές, όπως το Ιόνιο.

Ο Μανιάτης ανακοίνωσε μάλιστα και άλλους τομείς: «της ανάπτυξης, της καινοτομίας, της παιδείας, του τουρισμού», λέγοντας ότι «οι καρποί αυτής της συνεργασίας θα γίνουν σύντομα ορατοί στους πολίτες». Έχουν το θράσος να ενθαρρύνουν μάλιστα δήμους να αδελφοποιηθούν με δήμους του Ισραήλ.

Το Ισραήλ είναι ένα κράτος – δολοφόνος, στημένο πάνω στην κλεμμένη γη των Παλαιστίνιων. Συνεχίζει να εφαρμόζει ρατσιστικό απαρτχάιντ σε βάρος των Αράβων που βρίσκονται μέσα στα σύνορά του, να δολοφονεί Παλαιστίνιους σε σταθερή βάση, και να είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη στην περιοχή, απειλώντας συστηματικά τους γείτονές του. Πολύς λόγος έγινε για τα χημικά όπλα του Άσαντ στη Συρία, αλλά το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα της περιοχής που κατέχει πυρηνικά όπλα και μάλιστα χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Με αυτό το κράτος η ελληνική κυβέρνηση θέλει να μας πείσει ότι σχηματίζει άξονα που προωθεί τη «σταθερότητα», την ανάπτυξη και την ειρήνη.

Ο Σαμαράς ήταν Υπουργός Εξωτερικών στις αρχές της δεκαετίας του ΄’90, όταν για πρώτη φορά η Ελλάδα αναγνώρισε το κράτος του Ισραήλ. Ο Βενιζέλος ήταν Υπουργός Άμυνας όταν οι ισραηλινοί κομάντος έκαναν ρεσάλτο πάνω στο πλοίο «Μαβί Μαρμαρά» που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα, και δολοφόνησαν ακτιβιστές. Συνεργασία με το Ισραήλ δεν σημαίνει ευκαιρίες για κέρδη, αλλά σίγουρη συνενοχή της ελληνικής κυβέρνησης σε επόμενα τέτοια εγκλήματα.