Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ: Όχι στις διώξεις

Δεκάδες αλληλέγγυοι από τον θεατρικό και καλλιτεχνικό κόσμο, μέλη της συνέλευσης του θεάτρου και αγωνιστές από όλο το φάσμα του κινήματος βρέθηκαν στην συνέντευξη τύπου για να ενώσουν τις φωνές τους ενάντια στις διώξεις των δυο καλλιτεχνών που συνελήφθησαν μέσα στο Θέατρο στις 30/10 και να κάνουν κάλεσμα συμπαράστασης για την Πέμπτη 14/11 στις 9πμ στο κτήριο 2 της Ευελπίδων όπου γίνεται η δίκη.

Ο Βασίλης Σπυρόπουλος, ένας καλλιτέχνης γνωστός για τη δημιουργική του δράση μέσα στο κίνημα και μέλος της Ανοιχτής Συνέλευσης του Θεάτρου Εμπρός, και ο Δημήτρης Δρόσος, ένας νέος ηθοποιός, δέχτηκαν την “επίσκεψη” 8 μπάτσων την ώρα που έκαναν πρόβα. Αφού τους συνέλαβαν, με την αυτόφωρη διαδικασία, τους κράτησαν όλο το βράδυ στο Α.Τ. Ακροπόλεως και τους οδήγησαν σε δίκη με τις κατηγορίες περί παραβίασης σφραγίδων, διατάραξη οικιακής ειρήνης και κατ’ εξακολούθηση κατάληψη δημοσίου κτιρίου.

Στην συνέντευξη μίλησε ο Βασίλης Νούλας από την Κίνηση Μαβίλη που μίλησε για την έλλειψη χώρων ελεύθερης, μη εμπορευματικής έκφρασης των παραστατικών τεχνών, η Ελένη Τζιρτζιλάκη αναφέρθηκε στο παρόμοιο εγχείρημα, το Θέατρο Βάλε της Ρώμης, η Τατιάνα Σκανάτοβιτς εξήγησε πως ο λόγος της σύλληψης έχει σκοπό την τρομοκράτηση των ανθρώπων του Θεάτρου που δουλεύουν στο Εμπρος, ενώ ο Ηλίας Μαρμαράς αναφέρθηκε στην τεράστια συμπαράσταση, στήριξη και αποδοχή που έχουν βρει οι δράσεις του Θεάτρου στην τοπική κοινωνία.

Στην συνέντευξη, που συντόνισε η Έφη Γιαννοπούλου, παρευρέθηκαν και φοιτητές της σχολής Καλών Τεχνών του Μονάχου με τους καθηγητές τους, μετά από ένα κοινό σεμινάριο που είχαν πραγματοποιήσει την προηγούμενη μέρα μαζί με φοιτητές της Καλών Τεχνών της Αθήνας στο χώρο του ΕΜΠΡΟΣ. Οι δικηγόροι Ιωάννα Κούρτοβικ και Γιάννης Ραχιώτης συνέδεσαν την επίθεση στο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ με την κατασταλτική πολιτική των επιθέσεων της κυβέρνησης.

Η καμπάνια συμπαράστασης έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις με δεκάδες μηνύματα να έρχονται από προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών από όλη την Ευρώπη, ενώ και στην Ελλάδα εκτός των δεκάδων προσωπικοτήτων, την συμπαράστασή τους έχουν εκφράσει με ανακοινώσεις τους ο Σύλλογος Ελλήνων Ηθοποιών και το Σωματείο των Χορευτών (ΣΕΧΟΧΟ). Στην συνέντευξη τύπου μίλησε και ο Κώστας Διάκος από τους Οικολόγους Πράσινους.

“Το πείραμα του θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ είναι μια φωτεινή αχτίδα συμβολής στην καλλιτεχνική δραστηριότητα που στενάζει, ασφυκτιά και πεθαίνει σε συνθήκες κρίσης στην Αθήνα.

Η απάντηση των κυβερνώντων είναι να τσακίσουν αυτή τη δραστηριότητα στο όνομα της «αξιοποίησης» της περιουσίας του ΤΑΙΠΕΔ για λόγους κερδοσκοπίας. Να θυμίσουμε ωστόσο ότι το θέατρο καταστολής και παραλόγου που παίζει η κυβέρνηση στέλνοντας κάθε τόσο την ΕΛΑΣ για να βάλει λουκέτα δεν λαμβάνει υπόψη του απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας που στηρίζει την δραστηριότητα των ανθρώπων του θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας στις 28 Νοέμβρη πρέπει ξανά να στηρίξει ξεκάθαρα το θέατρο ΕΜΠΡΟΣ και να απαιτήσει από την κυβέρνηση να σταματήσει τις άθλιες παρενοχλήσεις”, τόνισε στην δήλωσή του ο Πέτρος Κωνσταντίνου, Δημοτικός Σύμβουλος Αθήνας με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, ο οποίος στάθηκε και στην αντιρατσιστική και αντιφασιστική δράση των μελών και της συνέλευσης του Θεάτρου Εμπρός θυμίζοντας την παρουσία τους στις εκδηλώσεις της 19 Γενάρη – Αθήνα, Πόλη Αντιφασιστική.