ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Τα μέτωπα συγκροτούνται στους αγώνες

“Οι Διοικητικοί Υπάλληλοι των πανεπιστημίων αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία τους για 9η εβδομάδα. Μέσα από αυτή την απεργία αναδείχθηκαν θέματα που συναντιούνται με το πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Το ένα είναι η αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων. Η ΚΥΑ, με βάση την οποία καταργούνται οι υπάλληλοι στα πανεπιστήμια καταργεί ολόκληρες υπηρεσίες που τις παραδίδει στις εργολαβικές εταιρείες και στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Κάναμε προσπάθειες να συντονιστούμε με το σύνολο της εργατικής τάξης όπως η κοινή συνέντευξη τύπου με τα σωματεία της Wind, της Vodafone, το Κλαδικό Σωματείο Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα, το σωματείο της Εθνοντάτα, του Καποδιαστριακού και του Μετσόβιου. Το δεύτερο είναι ότι παλεύουμε για δημόσια και δωρεάν παιδεία, γιατί καταργώντας το προσωπικό στα πανεπιστήμια και βάζοντας μέσα τις εταιρείες αποσύρεται ακόμα περισσότερο το κράτος από τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων.

Αντιμετωπίσαμε από την πρώτη στιγμή τρομοκρατία από την κυβέρνηση που έφτασε να χρησιμοποιεί το σύνολο του νομικού της οπλοστασίου. Παλέψαμε το φασισμό κάνοντας αντιφασιστική συναυλία στα Προπύλαια. Κάναμε προσπάθειες συντονισμού από τα κάτω με πρωτοβάθμια σωματεία.

Η απεργία αυτή οργανώθηκε καλύτερα στο πανεπιστήμιο της Αθήνας γιατί εδώ και ένα χρόνο έχει συγκροτηθεί η Πρωτοβουλία Εργαζόμενων που κινείται σε αγωνιστική, αντικαπιταλιστική, ανατρεπτική κατεύθυνση. Αντιμετωπίσαμε τον απεργοσπαστικό μηχανισμό της ΠΑΣΚΕ αλλά και τα όρια της αντίληψης του ΣΥΡΙΖΑ που λέει ότι στα πανεπιστήμια είμαστε σε κοινό μέτωπο με τους Πρυτάνεις και τις Διοικήσεις. Αυτές οι δυνάμεις θα είναι πάντα τροχοπέδη στον αγώνα γιατί δεν μπορούν να υπερβούν τη διαχειριστική τους λογική, γιατί είναι κομμάτι αυτού του συστήματος. Το ΠΑΜΕ πρότεινε το κλείσιμο της απεργίας και κλιμάκωση στις 6 Νοέμβρη, γιατί δεν πιστεύει στη νίκη.

Συνειδήσεις

Γι’ αυτό θέλουμε τις απεργίες διαρκείας, γιατί εκεί ριζοσπαστικοποιούνται οι συνειδήσεις, γιατί εκεί φαίνονται οι αγωνιστές που θα πάνε μέχρι τέλους τον αγώνα μέχρι την ανατροπή. Μέσα στις απεργίες διαρκείας σμιλεύεται η εργατική συνείδηση, εκεί συγκροτείς το μέτωπο”.

“Στην ΕΛΜΕ τον Χανίων 192 άτομα γράφτηκαν στην Επιτροπή Αγώνα. Μαζεύονταν κάθε Δευτέρα όλο το καλοκαίρι περίπου 80-100 άτομα” τόνισε στην τοποθέτησή του ο Φώτης Μπιχάκης, εκπαιδευτικός.

“Αυτόν τον κόσμο που έσπασε αγωνιστικά στην πράξη χρειάζεται να τον καλούμε σε διαδικασίες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ επειδή ακριβώς είμαστε μια δύναμη αναγνωρίσιμη, είμαστε ο τρίτος πόλος στην Αριστερά απέναντι στην αρτηριοσκλήρωση του ΚΚΕ και στη διαχείριση και στο ρεφορμισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Είμαι με την άποψη που λέει ότι μόνο το προηγούμενο τετράμηνο έχουμε χάσει τεράστια ευκαιρία και δυνατότητα να είμαστε πολύ περισσότεροι, να έχουμε σπάσει, εκεί που έχουμε την πολιτική ηγεμονία, μεγάλα κομμάτια του ρεφορμισμού. Αυτό το είδα στην πράξη να συμβαίνει με την απεργία των καθηγητών.

Ηταν δική μας πολιτική επιλογή να φτιάξουμε επιτροπές αγώνα στις οποίες στρατεύτηκε πολύς κόσμος και βάζαμε το ζήτημα του αγώνα που θα έχει στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής και αυτής της κυβέρνησης. Τα ποσοστά ξεκίνησαν με 99% και τελείωσαν την πρώτη εβδομάδα με 71%. Τόσο ήταν το ποσοστό της απεργίας του '88 όταν ξεκίναγε.

Ελειπε μόνο 0,7% από το 66,6% που απαιτούσε τη συνέχιση της απεργίας με τα χαρακτηριστικά διάρκειας. Από την αρχή η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ ήταν εχθρικές. Το ΚΚΕ μάς έλεγε: “εγώ σας τα έλεγα από το Μάη. Δικαιώθηκα που φάγατε τα μούτρα σας. Και τώρα πάτε να κάνετε το ίδιο λάθος”. Όμως το σημαντικό ήταν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ρεφορμισμού που δεν είχαν ενιαία στάση, που ταλαντεύονταν. Που στην αρχή μπήκαν μέσα στην απεργία με το ένα πόδι, αλλά αμέσως μετά την πρώτη εβδομάδα κατέβασαν τρεις διαφορετικές προτάσεις μέσα στις Γενικές Συνελεύσεις, από το κλείσιμο γιατί ο κόσμος δεν τραβάει, μέχρι τη 48ωρη που πρότεινε το ΚΚΕ.

Πρέπει να προσπαθούμε να κάνουμε πράξη την πολιτική μας μέσα στον κόσμο. Εκεί κρινόμαστε, εκεί κερδίζουμε και εκεί σπάμε μαζικά κόσμο από το ρεφορμισμό. Και αυτή είναι η προοπτική για να κερδίσουμε. Αναγνωρίζουμε τις δυνατότητες, αναγνωρίζουμε και τις δυσκολίες και προχωράμε αποφασιστικά στο κοινό μας εγχείρημα”.

“Ο κόσμος ψάχνει την ελπίδα και την προοπτική νίκης. Ψάχνει τους νικηφόρους αγώνες που διαφαίνονται για να βγει στο δρόμο με τον πιο μαζικό τρόπο”, τόνισε ο Νεκτάριος Χαϊντάρ, φοιτητής στην Πάτρα. “Στην απεργία των καθηγητών τα ποσοστά ήταν στο θεό μέχρι να πετσοκόψει την απεργία η γραφειοκρατεία. Μετά πέσανε γιατί η Αριστερά η ίδια έλεγε ότι το κάνουμε για την τιμή των όπλων. Αυτή τη λογική όμως δεν πρέπει να την αναπαράγουμε στο εσωτερικό μας.

Δεν γίνεται οι Διοικητικοί των πανεπιστημίων να είναι στην 8η εβδομάδα απεργίας διαρκείας στα πανεπιστήμια και εμείς να μην μιλάμε για καταλήψεις. Να μπουν οι σύντροφοί μας στις ΕΛΜΕ να στήσουν έναν απεργιακό συντονισμό με τους Διοικητικούς.

Να διεκδικήσουν ότι οι ΕΛΜΕ τους κατεβαίνουν σε απεργία και το ίδιο διεκδικούν από την Ομοσπονδία. Δεν μπορούμε να ξεχνάμε τη μάχη της ΕΡΤ που έδωσε το παράδειγμα τι σημαίνει εργατικός έλεγχος σε μία κλίμακα που δεν την έχουμε δει ποτέ ξανά στην Ελλάδα.

Από τα κάτω

Μπορεί να μιλάμε για γενική πολιτική απεργία διαρκείας αλλά άμα δεν μπούμε σωματείο το σωματείο να το οργανώσουμε δε θα γίνει τίποτα και αυτοί οι αγώνες οργανώνονται από τα κάτω, συνάδελφο το συνάδελφο και Απεργιακή Επιτροπή την Απεργιακή Επιτροπή. Και για αυτό έχουν τεράστια σημασία οι πρωτοβουλίες που παίρνει η Συνάντηση Εργατικής Αντίστασης, όπως το να βγάλει, και είναι η μόνη, αφίσα συμπαράστασης στην απεργία των Διοικητικών.

Τον ίδιο ρόλο έπαιξε η ΚΕΕΡΦΑ στο αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα. Είναι η κίνηση που πήρε πρωτοβουλίες. Την πρωτοβουλία να καλέσει τους μετανάστες στη Μανωλάδα να ξεσηκωθούν και να εκφράσουν την οργή τους απέναντι στο ρατσισμό των αφεντικών και της κυβέρνησης. Την πρωτοβουλία για τις 19 Γενάρη και τη Διεθνής Αντιφασιστική Συνάντηση στις 5-6 Οκτώβρη.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ χρειάζεται να συμπαραταχθεί με όλη της τη δύναμη, να αγκαλιάσει τις αντιφασιστικές επιτροπές της ΚΕΕΡΦΑ ενάντια στην κυβέρνηση Σαμαρά που ετοιμάζεται να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ, με την πιο ρατσιστική ατζέντα”.


Διαβάστε επίσης

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο