“Ο αγώνας της ΕΡΤ είναι όλης της κοινωνίας”

- Τι γνώμη έχεις για τις φήμες περί συγκρότησης νέου συνεταιριστικού καναλιού από εργαζόμενους της ΕΡΤ;

Εμείς συνεχίζουμε να λειτουργούμε εδώ από τα νέα γραφεία της ΠΟΣΠΕΡΤ, με το ertopen, που ανήκει στην ομοσπονδία και δεν ανήκει σε πρόσωπο, ούτε στον πρόεδρο ούτε σε κανένα. Μαζί με πολύ κόσμο που συναντιόμαστε εδώ, στις πορείες, στα αντιρατσιστικά, στους αγώνες για τα δικαιώματα των εργαζομένων κι έχουν δουλέψει για την ΕΡΤ, ίσως περισσότερο κι από μας. Όλοι αυτοί με ένα στόμα έχουμε πει ότι το ertopen είναι αυτό που μας εκφράζει. Η ΕΡΤ ήταν είναι και θα παραμείνει ανοιχτό παράθυρο στην κοινωνία. Σε λίγο θα είναι έτοιμα τα στούντιο για το ραδιόφωνο. Το Πρώτο Πρόγραμμα, το Δεύτερο Πρόγραμμα. Θα ενσωματώσει μέσα και το Τρίτο Πρόγραμμα και την ΕΡΑ Σπορ κλπ, όπως ήταν και στο Ραδιομέγαρο. Κι αυτό θα γίνει μέχρι να ανοίξει η ΕΡΤ.

Θεωρώ ότι όποιος έχει στη σκέψη του και στο μυαλό του ότι το ertopen θα γίνει βιοποριστικό επάγγελμα ή θα το πουλήσουμε κάποια στιγμή σε κάποιους για να εκμεταλλευτούν τον αγώνα μας, είναι μακριά γελασμένοι. Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω. Δεν θα κάνουμε κάτι για να μας αποφέρει κέρδη. Δεν θέλουμε κέρδη. Θέλουμε τη στήριξη των εργαζομένων και της κοινωνίας, αγνά, όπως αγνά κι εμείς πρέπει να διεκδικούμε μέχρι τέλους.

Η ΕΡΤ θα ανοίξει γιατί το θέλουν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, η κοινωνία, οι χιλιάδες απολυμένοι, άνεργοι, απεργοί, σε διαθεσιμότητα. Γιατί κανένα κανάλι δεν προβάλλει τους αγώνες αυτού του κόσμου. Και θα ανοίξει ως δημόσια ραδιοτηλεόραση, όπως της αξίζει και με βάση τα δείγματα γραφής που έχουμε δώσει τους τελευταίους 6 μήνες. Άλλωστε αυτός ο αγώνας έχει την αποδοχή της ελληνικής κοινωνίας, της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας κοινότητας και σύσσωμης της αντιπολίτευσης με εξαίρεση φυσικά τη Χρυσή Αυγή. Η Χρυσή Αυγή συμβαδίζει με το “μαύρο” στην ΕΡΤ αλλά και το “μαύρο” στην κοινωνία που ζούμε.

Επομένως, επιχειρηματίες και κάποιοι που θέλουν να κάνουν βιοποριστικές εταιρίες είναι οι ίδιοι που λέγαν από τον Ιούλιο να φύγουμε από την ΕΡΤ και να φτιάξουμε κάτι δικό μας. Αυτά είναι γελοία πράγματα παρότι μπορεί στα αυτιά των πεινασμένων εργαζόμενων της ΕΡΤ να ακούγονται μερικές φορές ελκυστικά.

- Πώς βλέπεις τη συνέχεια του αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ;

Εμείς κάναμε το αρχηγείο μας, απέναντι ακριβώς από το Ραδιομέγαρο και φτιάξαμε στούντιο. Μέσα στη βδομάδα θα εκπέμψει το ραδιόφωνο και αμέσως μετά θα βάλουμε μπρος για να εκπέμψουμε και τηλεοπτικά. Πολύ γρήγορα θα το καταφέρουμε κι αυτό. Διαδικτυακά πάντα, παρότι έχουμε προτάσεις από καναλάρχες κλπ να πάμε να εκπέμψουμε από αλλού. Δεν θα αφήσουμε για λόγους δικού μας βιοπορισμού, κανέναν να εκμεταλλευτεί τον αγώνα των εργαζομένων. Κι ο Τριανταφυλλόπουλος μας είπε κι άλλοι καναλάρχες, που έχουν διαδικτυακά ή που έχουν κλειστά κανάλια κι έχουν τη συχνότητα. Αλλά γνωρίζουμε ότι κανένας επιχειρηματίας δεν μας αγάπησε ξαφνικά, ούτε ξαφνικά έγινε αλληλέγγυος. Οι περισσότεροι επιχειρηματίες που μας πλησιάζουν ξέρουμε ότι δεν είναι αλληλέγγυοι στους εργαζόμενους, αλλά στην τσέπη τους. Ούτε τους δικούς τους εργαζόμενους δεν πληρώνουν ή τους δίνουν πολύ χαμηλούς μισθούς, χωρίς ασφάλιση κλπ.

Ο αγώνας αυτός είναι αγώνας ολόκληρης της κοινωνίας και πρέπει να ξεσηκωθεί απέναντι στις κινήσεις της φτωχοποίησης, του ρατσισμού κλπ. Θέλουν να κάνουν μια κοινωνία ζόμπι και κάποιοι κρατάνε μ' όλες τις κακουχίες, τις δυσκολίες, στην αρχή κιόλας χλευάζονται. Κάποια στιγμή όμως γίνονται λαοθάλασσα και ξεπετάνε το ζυγό. Μακάρι να το ζήσουμε κι εμείς και θα παλέψουμε γι’ αυτό. Ο αγώνας μας είναι διμέτωπος. Πρώτα να φύγουν οι κυβερνήσεις των μνημονίων και δεύτερον να ξανανοίξει η ΕΡΤ. Κι ένας αγώνας έχει επιτυχία όταν έχει συμμετοχή, ελπίδα κι όνειρο. Εμείς έχουμε και τα τρία.

- Πώς βλέπεις τη στάση των συνδικάτων του Τύπου;

Όσο αφορά τα συνδικάτα του Τύπου, η αλληλεγγύη υπάρχει. Αλλά η αλληλεγγύη δεν γίνεται μόνο με ανακοινώσεις συμπαράστασης. Έχουν αφήσει όλο το οικονομικό βάρος στην ΠΟΣΠΕΡΤ. Όταν είπαμε ότι μπαίνουμε στον αγώνα, μπήκαμε. Εννοούμε όλοι. Στήριξη είχαμε κι από την ΠΟΕΣΥ κι από την ΕΣΗΕΑ. Στις ανακοινώσεις, στις συμβουλές, τους προέδρους που λένε ότι είμαστε μαζί σας κλπ. Αλλά ακόμα περιμένουμε από την ΕΣΗΕΑ να καλέσει την κυρία Οντίν Λιναρδάτου στο πειθαρχικό, γιατί βγήκε στη ΔΤ και κάλεσε σε επέμβαση στο Ραδιομέγαρο.

Στις 7/11, τα ΜΑΤ εισβάλανε στο Ραδιομέγαρο. Πιστεύεις ότι μπορούν να πάρουν οι εργαζόμενοι πίσω την ΕΡΤ;

Το πιστεύω και το παλεύω. Ο καλύτερος τρόπος για να την πάρουμε πίσω είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Μέσα στον αγώνα καθορίζεις κάθε φορά τις τακτικές σου. Η κυβέρνηση έχει στο πλευρό της το κεφάλαιο, τη διαπλοκή, τον κρατικό μηχανισμό, τη Digea, τα ιδιωτικά κανάλια, τη Deutsche Telekom, τους δολιοφθορείς κλπ. Πρέπει κάθε φορά να αναπροσαρμόζουμε το σχέδιο του αγώνα. Άλλη φορά θα είμαστε στα κάγκελα του Ραδιομεγάρου, γι'αυτό κι ανοίξαμε τα γραφεία μας απέναντι. Άλλη φορά θα διαδηλώνουμε μαζί με άλλους κλάδους όπως σήμερα που διαδηλώνουμε μαζί με τους υγειονομικούς στο κέντρο. Αλλη φορά θα είμαστε έξω από τη Βουλή. Άλλη φορά με παραστάσεις στα κόμματα. Συγχρόνως όμως ο αγώνας μας μέσα από το ertopen θα δυναμώνει, αναδεικνύοντας θέματα που καίνε την κοινωνία και δεν δείχνουν όλοι οι άλλοι.

Μπορούμε να κάνουμε κι επανακατάληψη του Ραδιομεγάρου. Ακόμα δεν έχει επιλεγεί αυτός ο τρόπος. Δεν ξέρουμε αν θα επιλεγεί στο μέλλον. Κάθε φορά βλέπουμε την επόμενη ημέρα του αγώνα. Υπάρχουν άλλωστε και συντονιστικά. Υπάρχουν διάφορες σκέψεις. Εγώ νομίζω ότι θα μπορούσαμε την πρώτη μέρα μετά την εισβολή των ΜΑΤ, που είχε εδώ πολλές χιλιάδες κόσμο, να μπούμε μέσα. Ήταν εύκολο για μας. Δεν το επιλέξαμε όμως γιατί η κυβέρνηση αυτό θα ήθελε. Να μπούμε μέσα και την επόμενη ημέρα να αιματοκυλίσει και να λοιδορήσει τον αγώνα μας. Περιμένουμε και τη δικαίωση από το ΣτΕ, που άμα δεν έρθει, θα έρθει από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Υπομονή έχουμε. Δεν μπορούμε να πούμε τι θα κάνουμε αύριο ή μεθαύριο. Προς το παρόν ανοίγουμε το ertopen. Μετά από μια βδομάδα ίσως, θα δούμε τι θα κάνουμε. Είμαστε προσεκτικοί. Όταν κάνουμε σχέδια είναι εύκολο να τα μαθαίνει κι ο αντίπαλος. Θα γίνουν οι γενικές συνελεύσεις και θα δούμε όλοι μαζί.

- Πώς βλέπεις τους αγώνες των εργαζομένων σήμερα και την προσπάθεια να αναχαιτιστούν οι επιθέσεις της κυβέρνησης;

Σήμερα οι αγώνες των εργαζομένων πρέπει να αυτοοργανωθούν, γειτονιά – γειτονιά, σε κάθε χώρο δουλειάς, ανά ομοειδή επαγγέλματα κλπ. Γιατί αν αφήσουμε κάθε κομμάτι χωριστά, είμαστε τελειωμένοι, μας έχει πατήσει το σύστημα. Χρειάζεται αλληλεγγύη και συντονισμός. Γιατί σε μια κοινωνία ο ένας κλάδος με τον άλλο είναι μια αλυσίδα. Θυμάμαι το '91, που ήμουν συμβασιούχος στην ΕΡΤ και κατέβαινα στην απεργία της ΕΑΣ, τότε που ξεβρακώνανε αυτούς που έπρεπε μα ξεβρακώσουν. Γιατί φτηνές συγκοινωνίες θα σε βοηθήσουν να πας στη δουλειά σου, μετά να πας στο καφενείο κλπ. Δεν μπορείς να πεις “δεν με νοιάζει, εγώ δουλεύω σε εργοστάσιο ζάχαρης”. Όλοι οι κλάδοι μαζί κι ο καθένας χωριστά πρέπει να είναι μια γροθιά. Δεν μπορούμε να λέμε απεργούμε και το τάδε κανάλι να σπάει την απεργία. Γιατί φοβάται ο τάδε μην τον απολύσουν και πάρουν άλλον. Μα άμα είμαστε όλοι μαζί ποιον θα πρωτοαπολύσουν και ποιον θα πρωτοπροσλάβουν στη θέση του;

Προχτές στη συνέλευσή μας ήρθε η εκπρόσωπος από τους διοικητικούς των πανεπιστημίων και είπε ότι εμείς τους εμπνεύσαμε κλπ. Μάθαμε από τον αγώνα ότι αυτοί που μπορούν, είναι καλό να κάνουν ενεργητική κατάληψη του χώρου τους. Το έκανε και το νοσοκομείο της Βούλας. Κατάληψη τη λέει η κυβέρνηση, γιατί εμείς συνεχίσαμε απλά να δουλεύουμε και να παράγουμε έργο.

- Είστε ένα από τα κομμάτια που απαρτίζουν το Συντονισμό ενάντια στα κλεισίματα και τις απολύσεις.

Ναι, το καλέσαμε στις 7/11, όταν μπήκανε τα ΜΑΤ. Μαζί με τα παιδιά του Πολυτεχνείου και του ΕΚΠΑ, τους συναδέλφους διοικητικούς που αγωνίζονται και πράγματι ανταποκρίθηκε πάρα πολύς κόσμος. Αυτός ο συντονισμός μπορεί να καταφέρει να ξυπνήσει την κοινωνία, να ξυπνήσει συνειδήσεις, να ταρακουνήσει την κυβέρνηση, αλλά κυρίως σκοπός της είναι να αποτρέψει αυτή την ανθρωποφάγα λαίλαπα που θέλει να καταστρέψει τα πάντα.

Ήδη τα αποτελέσματα στον αγώνα των διοικητικών δείχνουν ότι πάνε προς το καλύτερο. Δεν έκατσαν να κλαίνε τη μοίρα τους, ούτε να κάνουν το σταυρό τους. Αγωνιστήκανε, κλείσανε τα πανεπιστήμια και η κυβέρνηση λέει ελάτε να το συζητήσουμε. Δεν την εμπιστεύομαι. Χρόνο κερδίζει. Όμως η αντίσταση των πανεπιστημίων, ατσαλώνει κι όλους τους άλλους. Όταν αυτή η κυβέρνηση κάνει έστω κι ένα βηματάκι πίσω, δείχνει ότι αν είμαστε πιο ενωμένοι, πιο αποφασιστικοί, πιο δυναμικοί, θα κάνει κι άλλα βηματάκια πίσω. Και ξέρετε, στην υποχώρηση άμα αρχίσεις να κάνεις βήματα πίσω, θα κάνεις πίσω. Το κύμα μεγαλώνει και δεν μπορείς να σταματήσεις. Αυτό το κύμα πρέπει να μεγαλώσει.


Διαβάστε επίσης

Η ΕΡΤ επιμένει