Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τους νεοναζί

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή ενός συγκλονιστικού βίντεο γυρισμένου στη Λαλαμούσα, στο πατρικό σπίτι του Σαχζάτ όπου οι γονείς του, Χαμπίμπ Χουσεΐν και Μπίμπι Σουκράν, μίλησαν για τον πόνο που νιώθουν για τον άδικο χαμό του γιού τους. Αυτό που ακολούθησε ήταν εξίσου συγκλονιστικό. Μετανάστες από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, τη Σενεγάλη ένωσαν τις φωνές τους με αντιφασίστες αγωνιστές, συνδικαλιστές και τους δικηγόρους της υπόθεσης για να αναδείξουν τη σημασία αυτής της δίκης και την αποφασιστικότητα όλων να τη μετατρέψουμε σε σταθμό για το αντιρατσιστικό και το αντιφασιστικό κίνημα. Ολόκληρες κοινότητες μεταναστών στρέφονται στην Αριστερά και στο εργατικό κίνημα στην κοινή πάλη για δικαιοσύνη. Είναι χρέος όλων μας να ανταποκριθούμε.


Τάκης Ζώτος, δικηγόρος

Πριν από λίγες μέρες εκδόθηκε μία διάταξη από τις ειδικές εφέτες ανακρίτριες που εξετάζουν τη συνολική υπόθεση της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Η διάταξη αυτή αφορούσε στην αίτηση αποφυλάκισης που είχε κάνει ο Μιχαλολιάκος. Σ’ αυτή τη διάταξη, οι ανακρίτριες, σαν μία από τις εμβληματικές υποθέσεις στις οποίες ενέχεται ως εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή, αναφέρουν τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν. Και ως δύο από τα εκλεκτά μέλη των ταγμάτων εφόδου τα οποία περιπολούσαν στην Αθήνα όλο το προηγούμενο διάστημα τρομοκρατώντας, δολοφονώντας και επιτιθέμενοι εναντίον των μεταναστών και της Αριστεράς, κατονομάζουν ρητά και τους δύο κατηγορουμένους στην υπόθεση.

Αυτή η εξέλιξη που έχουμε σήμερα δεν ήταν δεδομένη ένα χρόνο πριν. Ακριβώς το αντίθετο συνέβαινε. Τότε που ήταν προφανή για την Αριστερά τα ρατσιστικά κίνητρα, ο Δένδιας και η κυβέρνηση κατηγορούσαν την Αριστερά ότι αυτά τα λέει για μικροκομματικά οφέλη. Αν συνεχίζαμε στη ρότα του Δένδια, σήμερα οι δολοφόνοι θα ήταν ελεύθεροι, η δίκη δεν θα γινόταν και οι δικηγόροι της υπεράσπισης θα βρίσκανε διάφορα κόλπα για αναβάλουν τη δίκη και να πάει στις καλένδρες.

Η μόνη τύχη είναι ότι βρεθήκανε δυο άνθρωποι οι οποίοι είχαν το κουράγιο και το θάρρος να καταγγείλουν το γεγονός και να περιγράψουν τους δράστες οι οποίοι και συνελήφθησαν. Στα δυο μαχαίρια το αίμα ήταν ακόμα νωπό και δε χρειαζόταν καν να ομολογήσουν. Όμως για την κυβέρνηση, για τα δικαστήρια, για τις προανακριτικές αρχές δεν υπήρχε κίνητρο ρατσιστικό. Ήταν ένας διαπληκτισμός γιατί ένας ποδηλάτης είχε εμποδίσει ένα μηχανάκι. Αν τότε οι ανακριτικές αρχές και οι εισαγγελικές αρχές είχαν κάνει αυτό που έπρεπε , αν είχαν δημοσιεύσει τις φωτογραφίες των δύο δραστών, σήμερα θα ξέραμε και εκείνο το βράδυ σε πόσα άλλα μέρη πήγαν αλλά και σε πόσες από τις 900 ανεξιχνίαστες επιθέσεις σε βάρος μεταναστών, πιθανόν να ενέχονταν οι ίδιοι. Αν είχε αρθεί το απόρρητο των τηλεφωνικών τους επικοινωνιών, θα ξέραμε με ποιους είχανε μιλήσει πριν βγουν για κυνήγι και μετά από αυτό, αν και σε ποιον δώσανε αναφορά.

Αλλά εδώ επειδή το θύμα ήταν ένας μετανάστης από το Πακιστάν, ούτε οι ανακριτικές αρχές ούτε οι εισαγγελικές θεώρησαν σκόπιμο να γίνει αυτό που γίνεται σε κάθε δολοφονία. Αναπαράσταση του φόνου. Γιατί τότε θα ξέραμε πώς ακριβώς έγινε και θα είχαν εντοπιστεί από τότε οι αντιφάσεις και δεν θα μπορούσαν να λένε από τότε αστείες δικαιολογίες ότι δήθεν το ποδήλατο τους εμπόδισε να προσπεράσουν. Γιατί οι μάρτυρες λένε ότι αυτό που είδαν είναι το μηχανάκι να είναι κάθετα στο δρόμο και να κόβει την πορεία του ποδηλάτου.

Δύο μέρες μετά τη δολοφονία στις 19/1 ήταν η κορύφωση της καμπάνιας της ΚΕΕΡΦΑ, Αθήνα -Αντιφασιστική πόλη. Η φωτογραφία του Λουκμάν ήταν επικεφαλής της μεγαλύτερης διαδήλωσης που έγινε μέχρι τότε. Από τότε μέχρι το καλοκαίρι που είχαμε την απαγόρευση της σύναξης των Χρυσαυγιτών στην Καλαμάτα, σε κάθε πόλη η Χρυσή Αυγή έβρισκε απέναντί της την κινητοποίηση του αντιφασιστικού κινήματος. Ήταν αυτή η δύναμη που οδήγησε να αλλάξει η δικαστική πορεία αυτής της υπόθεσης. Το λάθος που έκανε η Χρυσή Αυγή ήταν ότι προχώρησε σε αντίστοιχες επιθέσεις στα εργατικά προάστια του Περάματος. Και εκεί συνάντησε άλλους αντιφασίστες και τον Παύλο Φύσσα και έκανε το λάθος να τον δολοφονήσει. Αυτή η δολοφονία οδήγησε στην έκρηξη του αντιφασιστικού κινήματος και ανάγκασε την κυβέρνηση να εκδιώξει τη Χρυσή Αυγή και να είναι σήμερα στη φυλακή οι αρχηγοί της.

Θέλουμε μαζί με την οικογένεια του Σαχζάτ Λουκμάν να ζητήσουμε και από την οικογένεια του Παύλου Φύσσα να είναι μαζί μας. Γιατί ο αγώνας κατά των νεοναζί δεν γνωρίζει χώρες και δεν γνωρίζει σύνορα.


Πέτρος Κωνσταντίνου, Συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ

Με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο, που επέβαλε το αντιφασιστικό κίνημα με τη δύναμη και την ορμή του. Χιλιάδες βγήκαν στο Κερατσίνι, δεκάδες χιλιάδες διαδηλώσαμε προς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, και αναγκάσαμε την κυβέρνηση να σταματήσει να δίνει κάλυψη στη Χρυσή Αυγή και στα τάγματα εφόδου. Θέλουμε όμως να πάμε μέχρι τέλους, τιμώντας τις θυσίες του Σαχζάτ Λουκμάν και του Παύλου Φύσσα. Να ξηλώσουμε όλο αυτόν τον μηχανισμό τον οποίο στήσανε.

Θεωρούμε απαράδεκτο μια εγκληματική συμμορία να χρηματοδοτείται. Εξακολουθούν να υπάρχουν 100 αποσπασμένοι δημόσιοι υπάλληλοι και να αποτελούν μια ομάδα κρούσης αυτού του ναζιστικού μορφώματος που ξαναπροσπαθεί να σηκώσει κεφάλι. Άρα είναι ανοιχτή αυτή η μάχη.

Σήμερα βγήκαν για να πούνε ότι δεν μπορούνε οι Μουσουλμάνοι να φτιάξουν τέμενος στην Αθήνα. Η κυβέρνηση ακόμα και τον τελευταίο μήνα έδωσε κάλυψη για να εμφανιστεί η Χρυσή Αυγή δύο φορές στην Αθήνα. Αυτά είναι τα δείγματα που δείχνουν ότι μόνο το αντιφασιστικό κίνημα είναι που μπορεί να τους διαλύσει. Για να κλείσουμε τα γραφεία τους πρέπει να τους πολιορκήσουμε σε όλη την Ελλάδα. Για να ξεριζώσουμε τις αιτίες που φέρνουν τη Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο χρειάζεται να ξηλώσουμε τις πολιτικές του ρατσισμού. Τις επιχειρήσεις σκούπα, όπου η αστυνομία σταμάτησε πάνω από 100.000 μετανάστες μόνο και μόνο επειδή είχαν διαφορετικό χρώμα. 5.500 χιλιάδες άνθρωποι σαπίζουν αυτή τη στιγμή στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Δένδια. Άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους γιατί δεν υπήρχε ένας γιατρός. Αυτή είναι η ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης που στέρησε από τα παιδιά των μεταναστών το στοιχειώδες δικαίωμα στην ιθαγένεια. Στο Νέο Κώδικα Μετανάστευσης δεν υπάρχει η παραμικρή νομιμοποίηση κανενός μετανάστη, που είναι σε αυτή τη χώρα πάνω από 9 και 10 χρόνια, δεν παίρνουν ούτε ένα χαρτί για να μπορούν τα αφεντικά στις Μανωλάδες να κερδίζουν και να πυροβολούν στο τέλος προκειμένου να μην πληρώσουν. Μαζί με όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κλείνουν τα σύνορα και βάζουν τη Φρόντεξ να δολοφονεί γυναίκες και παιδιά και να έχει το θράσος ο Σαμαράς να πηγαίνει στη Λαμπεντούζα, εκεί που πνίξανε 400 μετανάστες και να λέει ότι στην Ελλάδα μας φταίει το ότι έχουμε 1,5 εκατομμύριο ανέργους γιατί έχουμε 1,5 εκατομμύριο μετανάστες. Τόσο κυνική απάνθρωπη και βάρβαρη είναι αυτή η πολιτική.

Γι’αυτό θα δώσουμε μάχη για να κερδίσουμε την υπόθεση Σαχζάτ Λουκμάν. Είναι μια ρατσιστική δολοφονία της Χρυσής Αυγής. Δεν θα ανεχτούμε να παριστάνουν ούτε τα δικαστήρια ούτε οι εισαγγελείς ότι ήταν ένα απλό ατύχημα. Είναι ένα από τα εγκλήματα που στέλνουν όλη τη ναζιστική συμμορία ισόβια. Αυτό απαιτούμε. Η υπόσχεση που δίνουμε απέναντι στις θυσίες του Σαχζάτ Λουκμάν και του Παύλου Φύσσα είναι η ανειρήνευτη πάλη ενάντια στην κυβέρνηση για να τη διώξουμε και να ξεριζώσουμε τις άθλιες πολιτικές της φτώχειας και του ρατσισμού και να υποδεχτούμε την ελληνική προεδρία της ΕΕ που ξεκινάει από το Γενάρη, με μία μεγάλη κινητοποίηση ενάντια στην Ευρώπη Φρούριο που θρέφει τους φασίστες. Δίνουμε λοιπόν, το δικό μας πανευρωπαϊκό, παγκόσμιο ραντεβού στις 22 Μάρτη.


Τζαβέντ Ασλάμ, Πακιστανική Κοινότητα

Μέχρι να πάνε οι δολοφόνοι του Σαχζάτ στη φυλακή και μέχρι να κλείσει και το τελευταίο γραφείο της Χρυσής Αυγής, ο πόνος μας δεν πρόκειται να σταματήσει. Τρία χρόνια ολόκληρα κάθε μέρα κουβαλούσαμε στα νοσοκομεία 20-30 άτομα χτυπημένα από τους φασίστες. Περιμέναμε να δούμε πότε θα μας αφήσει η αστυνομία να κάνουμε μήνυση. Η κυβέρνηση δεν ήθελε να συλληφθούν οι Χρυσαυγίτες. Αυτό ήταν το πρόβλημα.

Έτρεχα από τη Νίκαια μέχρι το Μενίδι, τον Αγιο Παντελεήμονα, την πλατεία Αττικής, το Περιστέρι, γιατί με παίρνανε στο τηλέφωνο μέλη της Πακιστανικής Κοινότητας και λέγανε ότι δεν μπορούν να κάνουν μία απλή μήνυση. Καταλάβαμε ότι αυτή ήταν πολιτική απόφαση της κυβέρνησης για να στηρίξουν τους Χρυσαυγίτες. Πάνω από τους μισούς αστυνομικούς ήταν μπλεγμένοι με τη Χρυσή Αυγή. Μου έκανε εντύπωση. Μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα αρχίσανε να κάνουν ανακρίσεις. Πήγα στον Αρειο Πάγο για να καταθέσω. Όμως για όλα αυτά που έγιναν τα προηγούμενα τρία χρόνια δεν είναι υπεύθυνοι αυτοί; Ποιος μας χτυπούσε; Η Χρυσή Αυγή ή η κυβέρνηση; Πρέπει να το μάθουμε.

Το 2005 όταν βγήκαμε στο δρόμο για να μάθουμε ποιος άρπαξε τους 28 Πακιστανούς κάνανε ότι μπορούσαν για να μην ανοίξουν τα στόματα. Μας πήγαν στα δικαστήρια αλλά παραμείναμε όρθιοι. Ήρθαν οι ρουφιάνοι της Πρεσβείας και οι μυστικές υπηρεσίες και μοιράσανε 10.000 ευρώ για να αλλάξουν οι καταθέσεις. Ήταν για μένα απίστευτο να γίνονται αυτά τα πράγματα σε μία χώρα με δημοκρατία. Τότε κουκουλώσανε την υπόθεση των απαγωγών. Τώρα όμως έχουμε μάθει πολλά πράγματα. Δεν θα τους αφήσουμε. Αν εσείς οι σύντροφοι δεν ήσασταν μαζί μας, τότε θα τα είχαν κουκουλώσει ξανά. Εσείς μας δώσατε θάρρος και μας δυναμώσατε. Θα συνεχίσουμε και δεν θα σταματήσουμε αν δεν κερδίσουμε δικαιοσύνη.


• «Αυτοί που δικάζονται στις 18/12 διώκονται μόνο για ανθρωποκτονία ενώ αν ήταν αριστεροί ή αναρχικοί θα διώκονταν με το μισό ποινικό κώδικα», είπε ο Κώστας Παπαδάκης δικηγόρος. «Θα δώσουμε τη μάχη για να μπορέσει να αποδοθεί δικαιοσύνη. Η οικογένεια του Λουκμάν και όλη η Πακιστανική Κοινότητα θα έχει την αμέριστη συμπαράστασή μας. Και σαν μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ θέλω να τονίσω ότι είμαστε μαζί με τους μετανάστες θεωρώντας τους αναπόσπαστο κομμάτι της εργατικής τάξης. Στις 18 του Δεκέμβρη θα είμαστε όλοι εκεί για να στείλουμε τους δολοφόνους στη φυλακή και να στείλουμε ένα μήνυμα ενάντια στο φασισμό για μια άλλη κοινωνία όπου θα είμαστε όλοι ίσοι χωρίς ρατσιστικές διακρίσεις».

• Ο Χρίστος Αργύρης γιατρός, και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ θύμισε ότι τα συνδικάτα είναι κομμάτι του αντιφασιστικού κινήματος, φέρνοντας το παράδειγμα της αντιφασιστικής απεργίας στις 25 Σεπτέμβρη. «Εμείς οι γιατροί έχουμε εξασφαλίσει ότι μπορούν οι μετανάστες να έρχονται στα επείγοντα χωρίς να έρχονται οι μπάτσοι να τους συλλαμβάνουν. Αυτό το επιβάλαμε με τους αγώνες μας. Από την ΕΙΝΑΠ και την ΟΕΝΓΕ πήγαμε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου μπορέσαμε και απελευθερώσαμε κάποιους αρρώστους. Έχουμε τη δύναμη να εξαφανίσουμε τα σκουπίδια της Χρυσής Αυγής και να παλέψουμε για ανοιχτά σύνορα, σχολεία και νοσοκομεία για όλους».

• «Θα είμαστε πάντα δίπλα στην ΚΕΕΡΦΑ και στην Πακιστανική Κοινότητα», είπε ο Αζίζ Ισλάμ από το Ελληνομπαγκλαντεσιανό Επιμελητήριο. «Είμαστε όλοι αδέρφια. Θα είμαστε στο δικαστήριο για να τιμωρήσουμε τους δολοφόνους, για να διώξουμε τη Χρυσή Αυγή από παντού, να κερδίσουμε τα δικαιώματά μας και να ζητήσουμε δικαιοσύνη. Στις 18 είναι η μέρα μας και θα είμαστε όλοι στο δικαστήριο».

• «Δε ζητάμε τίποτα λιγότερο από ισόβια για τους δολοφόνους του Λουκμάν», είπε ο Θανάσης Καμπαγιάννης. «Όσοι σηκώσανε το χέρι τους σε μετανάστη μόνο και μόνο για το χρώμα του δέρματός του πρέπει να σαπίσουν στη φυλακή μαζί με το Μιχαλολιάκο. Όλοι οι μετανάστες θέλουμε να έχουν φωνή, να έχουν όνομα και να τους σέβονται, αυτή τη μάχη θα δώσουμε στις 18 Δεκέμβρη στα Δικαστήρια».

• «Έξω από τα δικαστήρια στις 18 Δεκέμβρη θα βρίσκονται πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι και αυτό είναι μια μικρή νίκη», είπε ο Κωνσταντίνος Κοντογιάννης από το Χημικό Αθήνας. «Στις σχολές δεν έχουμε αφήσει τους φασίστες να κάνουν την εμφάνισή τους και δίνουμε τη μάχη με το ρατσισμό, για να έχουν τα παιδιά των μεταναστών δικαίωμα να γράφονται στις σχολές».

• «Σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς όλης της Σενεγαλέζικης Κοινότητας», είπε ο Αμντουλάχ Αμιντουλάχ. «Νιώθουμε τον ίδιο πόνο με εσάς για τη δολοφονία του Λουκμάν γιατί είμαστε και εμείς θύματα του ρατσιστικού συστήματος. Από όπου και να είμαστε, από το Πακιστάν, την Αφρική ή την Ελλάδα έχουμε τον ίδιο σκοπό να παλέψουμε το ρατσισμό, γιατί όσο υπάρχει ρατσισμός δεν θα μπορέσουμε να έχουμε ειρήνη στον κόσμο. Όλοι οι Αφρικανοί θα είμαστε στις 18 στα δικαστήρια για να φωνάξουμε ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ».

• «Οι Χρυσαυγίτες κάνανε πολλά εγκλήματα στη γειτονιά μου τη Νίκαια και όταν πήγαμε στο αστυνομικό τμήμα δεν μας άφηναν να καταθέσουμε μήνυση. Η αστυνομία έκανε πλάτες στη Χρυσή Αυγή και για αυτό κατάφερε να στήσει στη Νίκαια τον σκληρό πυρήνα. Όταν κάναμε σαν ΚΕΕΡΦΑ διαδηλώσεις η αστυνομία προστάτευε τη Χρυσή Αυγή και χτυπούσε τους αντιφασίστες», είπε ο Ασίφ Αλί από την ΚΕΕΡΦΑ Νίκαιας.

• «Αν είχε η αστυνομία σταματήσει τη Χρυσή Αυγή όταν χτύπαγε τους μετανάστες δεν θα είχε γίνει η δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν και του Παύλου Φύσσα», είπε ο Τανβίρ. «Ο ρατσισμός δεν έρχεται μόνο από τη Χρυσή Αυγή, αλλά και από τους νόμους. Όποιος έχει πολιτικό άσυλο δεν έχει σήμερα δικαίωμα να βγάλει άδεια εργασίας, γιατί λένε ότι δεν μπορείς να βγάλεις άδεια εργασίας όταν οι Έλληνες δεν έχουν δουλειά».

• «Είναι πολλές οι μάνες που έχουν τον ίδιο πόνο με τη μάνα του Λουκμάν και τη μάνα του Φύσσα», είπε ο Ναζίμ Μαχμούτ. «Ο Μπαμπακάρ από τη Σενεγάλη που πέθανε όταν τον κυνήγησαν φασίστες από τη δημοτική αστυνομία, ο Καμράν, ο Μπασίρ, άλλοι πακιστανοί που τους έκαψαν το σπίτι στους Αγίους Αναργύρους. Εμείς τώρα μιλάμε μόνο για αυτούς τους δολοφόνους που πιάσανε αλλά υπάρχουν πάρα πολλοί που δεν έχουν πιάσει. Όλοι οι μετανάστες θα είμαστε την Τετάρτη στα δικαστήρια για να δείξουμε τη δύναμή μας και να δείξουμε ότι όλοι οι εργάτες είμαστε ενωμένοι. Το αίμα του Σαχζάτ ήταν κόκκινο όπως είναι το αίμα όλων μας».

• Η άνανδρη δολοφονία του Σαχζάτ, ενός νέου ανθρώπου που ήρθε στη χώρα μας αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον, στο κέντρο της Αθήνας από φερόμενα μέλη της Χρυσής Αυγής, τραυμάτισε ανεξίτηλα την πόλη και την καρδιά μας.

Με την πεποίθηση ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη, στέκομαι δίπλα στους γονείς του Σαχζάτ και τους εύχομαι κουράγιο.

Μαρία Κουβέλη, Δημοτική Σύμβουλος και πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών Δήμου Αθήνας


Σαχζάτ Λουκμάν. Χέρια οπλισμένα χτυπάνε χέρια ορφανά, χέρια κυνηγημένα, που δεν σηκώθηκαν ψηλά, δεν παραδόθηκαν. Βγήκαν μαχαίρια κι ένα νήμα ζωής έκοψαν στα δυο. Σαχζάτ Λουκμάν. Έχει όνομα κι επώνυμο η θλίψη.

Θεοχάρης Παπαδόπουλος


Συγκεντρώσεις Να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι του Σαχζάτ Λουκμάν

Τετάρτη 18 Δεκέμβρη

AΘΗΝΑ 9πμ Δικαστήρια Λ. Αλεξάνδρας και Λουκάρεως

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Αγ. Βενιζέλου, 6.30μμ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ Λιοντάρια, 7μμ καλεί η ΕΛΜΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΓΙΑΝΝΕΝΑ Νομαρχία, 12μες

ΡΕΘΥΜΝΟ Δημαρχείο, 6μμ


Η καινούργια χρονιά φέρνει ένα μεγάλο παγκόσμιο γεγονός για το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα. Την παγκόσμια ημέρα δράσης κατά του Φασισμού και του Ρατσισμού στις 22 Μάρτη 2014. Η ΚΕΕΡΦΑ καλεί εκείνη την ημέρα πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Ομόνοια στις 2μμ, πορεία και συναυλία στο Σύνταγμα, μετατρέποντας έτσι την Αθήνα σε πρωτεύουσα του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος.

Η ελληνική προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014 φέρνει στο προσκήνιο τις ρατσιστικές πολιτικές και τη φασιστική απειλή την ίδια περίοδο που οι κυβερνήσεις σπέρνουν τη φτώχεια και την ανεργία. Φέρνει επίσης την ανάγκη για ένα πανευρωπαϊκό και διεθνές κίνημα που θα παλέψει το ρατσισμό και το φασισμό.

Η ΚΕΕΡΦΑ στη διεθνή Αντιφασιστική συνάντηση στις 5-6 Οκτώβρη που έγινε στην Αθήνα πρότεινε τη διοργάνωση μιας διεθνούς μέρας δράσης στις 22 Μάρτη 2014, μία μέρα μετά την 21 Μάρτη, την παγκόσμια ημέρα του ΟΗΕ κατά των φυλετικών διακρίσεων. Στις 22/3 αντιφασιστικά κινήματα σε δεκάδες πόλεις του πλανήτη παίρνουν την πρωτοβουλία να οργανώσουν αντιφασιστικές αντιρατσιστικές διαδηλώσεις, στέλνοντας το μήνυμα ότι μπορούμε να τσακίσουμε τους νοσταλγούς του Χίτλερ και να παλέψουμε για έναν κόσμο χωρίς ρατσιστικά εγκλήματα όπως πρόσφατα στη Λαμπεντούζα και στη Μανωλάδα.