30 χρόνια Last Drive

Ομως στις γειτονιές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ο τυφλοπόντικας έσκαβε. Σε πάρτι σε σπίτια, στα λιγοστά μικρά κλαμπάκια, σε καταλήψεις και συναυλίες συμπαράστασης στην καλύτερη περίπτωση, με κοινό τόσο μικρό που σχεδόν όλοι ήξεραν ο ένας τον άλλο, γεννιούνται και παίζουν αυτήν την εποχή μια σειρά από συγκροτήματα που έμελλε να καθορίσουν την εγχώρια μουσική σκηνή τις επόμενες δεκαετίες.

Η έμπνευση των περισσοτέρων, πίσω στο παρελθόν, ανάλογα με την περίπτωση, το πανκ της δεκαετίας του '70, το γκάρατζ πανκ της δεκαετίας του '60, ακόμα πιο πίσω το ροκ εντ ρολ της δεκαετίας του '50. Ο θρίαμβος του Ρηγκανισμού και του Θατσερισμού σε έκανε να θες να γυρίσεις το ρολόι πίσω. “Ι wish it could be 1965 again”, “θα ήθελα να γίνει ξανά 1965” έλεγε χαρακτηριστικά ένα στιχάκι της εποχής.

Αλλά και σύγχρονοι ήχοι που έρχονται κυρίως από την Αγγλία και τις ΗΠΑ, περισσότερο “σκοτεινοί” και ηλεκτρονικοί οι πρώτοι, περισσότερο οργισμένοι και ηλεκτρικοί οι δεύτεροι, αλλά με μια κοινή συνισταμένη: μια οργισμένη απέχθεια για την κατάσταση γύρω τους και μια ακόρεστη -και ενίοτε αυτοκαταστροφική διάθεση- για πάρτι μέχρι τελικής πτώσης.

Οι Last Drive, που φέτος γιορτάζουν τα 30 τους χρόνια, είναι μαζί με τις Τρύπες, τα πιο γνωστά από τα συγκροτήματα που γεννήθηκαν εκείνη την περίοδο, εκπροσωπώντας την “ανεξάρτητη”, “underground” ροκ σκηνή στην Ελλάδα. Μια σκηνή που την δεκαετία του 1990 έφτασε να καταλάβει εξ εφόδου τη μουσική βιομηχανία σε διεθνές επίπεδο, πληρώνοντας και το σχετικό τίμημα.

«Ζωντανοί»

Με ένα συναυλιακό τριήμερο, στην Αθήνα στις 20 και 21 Δεκέμβρη (Γκαγκάριν) και στη Θεσσαλονίκη στις 23 Δεκέμβρη (Φάκτορι), οι Last Drive φωνάζουν: “τριάντα χρόνια, ζωντανοί.” Και στο πάρτι αντί για τούρτα, μας σερβίρουν μια μπόμπα με αναμμένο φιτίλι, έχοντας στο πλευρό τους δεκάδες μουσικούς που καθόρισαν αυτή τη μουσική σκηνή - αλλά και παλιότερους και νεότερους.

Αυτό που κάνει ακόμα πιο σημαντική την προσφορά πολλών από τους μουσικούς αυτής της γενιάς, είναι η παρουσία και στάση τους σήμερα, απέναντι στην κρίση, απέναντι στον φασισμό. Σε μια πρόσφατη συνέντευξη στον Κώστα Παπαντωνίου στο 3pointmagazine.gr, ο Αλέξης Καλοφωλιάς, τραγουδιστής των Last Drive, που την δεκαετία του '90 δέχθηκε ο ίδιος την επίθεση των νεοναζί της Χρυσής Αυγής, δήλωσε:

“O Παύλος Φύσσας ήταν ένας ήρωας με όλα όσα μπορεί να σημαίνει η λέξη στην εποχή μας, δίδαξε αξιοπρέπεια. Όπως και τα υπόλοιπα θύματα των ναζί, ο Σαχζάτ Λουκμάν και οι άλλοι μετανάστες, δεν θα ξεχαστούν ποτέ. Είναι μεγάλο κρίμα και υποκρισία που χρειάστηκε να χαθούν ζωές για να "φανεί" ότι οι ναζιστές είναι ικανοί για τα πάντα...

Οι συνθήκες είναι διαλυτικές, αλλά πρέπει να γεννήσουν το νέο που θα φέρει τους πολλούς στο προσκήνιο, αλλιώς την έχουμε άσχημα. Ζούμε σε μια εποχή που τα πλήθη –αμήχανα, αποσπασματικά ή εκρηκτικά- διεκδικούν το μέλλον που τους αρνούνται. Απέναντί τους έχουν μία εκτεταμένη κυριαρχία του μανιακού κεφαλαίου, σε έναν πλανήτη όπου κυριαρχεί η ανισότητα, στις παρυφές ενός πιθανού οικολογικού ολέθρου”.

Το πρόγραμμα και οι καλεσμένοι στην Αθήνα

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου: Γιάννης Αγγελάκας, Argy (Nightstalker), Μπάμπης Δαλλίδης (Villa 21, Headquake), Δημήτρης Δημόπουλος (Sound Explosion), Σωτήρης Θεοχάρης (Αδιέξοδο, ANFO), Eva K. (Nonmandol), Άντα Λαμπάρα (Villa 21, Nonmandol), Αντρέας Λάγιος (Nightstalker), Kostas A-Monk (Eels, Distortion Tamers), Λάμπρος Παπαλέξης (Φάντης Μπαστούνι και οι Άσσοι, Οι Χτισμένες… των Θεμελίων), Γιώργος Χλωρός (ANFO), R.R.Hearse aka D.J. Lo Fi

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου: Babi Bone (Rockin’ Bones, The Earthbound), George Wackee (700 Machines), Harry G. (Ducky Boys), Φλώρα Ιωαννίδη (Make Believe), Nick Ketz (Rockin’ Bones, Misty Blueboys), Δημήτρης Μάνθος (Deus Ex Machina), Panos M. (The Earthbound), Τάσος Νικογιάννης (Make Believe), George P. (700 Machines), Panos Τ. (Honeydive, The Earthbound, Swing Shoes), Κώστας Πέτρου (Deus Ex Machina), Δημήτρης Πουλικάκος, S. Pyros. D. (Rockin’ Bones, The Earthbound), Βασίλης Σπυρόπουλος (Σπυριδούλα), Δημήτρης Σπυρόπουλος (Αδιέξοδο, Deus Ex Machina), Νίκος Σπυρόπουλος (Σπυριδούλα), Σταύρος Χ (Deus Ex Machina), Νίκος «Τσουλούφης» (Deus Ex Machina), Εύη Χασαπίδου -Watson (Echo Tattoo).

Special guests και για τις δύο μέρες, ο πρώτος κιθαρίστας τους Nick Pop Mind και οι Fred & Toody Cole (Dead Moon, Pierced Arrows, U.S.A.).