350.000 σπίτια χωρίς ρεύμα - Το “Success story” του Σαμαρά και των αρπακτικων της αγοράς

Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά. Για 350.000 διακοπές ρεύματος κατά μέσο όρο το χρόνο, για 460.000 καταναλωτές που έχουν ενταχτεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) με τις μειωμένες τιμές ηλεκτρισμού, για απλήρωτους λογαριασμούς που φτάνουν τα 1,3 δισ. ευρώ, για περισσότερους από ένα εκατομμύριο διακανονισμούς, μιλάνε όλα τα μέσα ενημέρωσης.

Σε αυτή την κατάσταση έχουν οδηγήσει οι μνημονιακές πολιτικές και το “success story” του Στουρνάρα -οι τεράστιες περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις, η δραματική αύξηση της ανεργίας, αλλά και η μετατροπή της ΔΕΗ σε φοροεισπράκτορα με το “χαράτσι” (ΕΕΤΗΔΕ) και τις άλλες αδικαιολόγητες χρεώσεις και αυξήσεις στα τιμολόγια (μόνο το τέλος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξήθηκε 6.000% μέσα σε δύο χρόνια, σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ).

Οι επανασυνδέσεις, εκπτώσεις, παροχές και άλλες δράσεις που ανακοίνωσε η συγκυβέρνηση ως αντιμετώπιση του προβλήματος είναι σκέτη κοροϊδία. Και μόνο το μπάχαλο που δημιουργήθηκε ανάμεσα σε ΥΠΕΚΑ, δήμους και ΔΕΗ για το ποιος έχει την ευθύνη των διαδικασιών σε συνδυασμό με τον απίστευτο γραφειοκρατικό μηχανισμό των επιτροπών και υποεπιτροπών που αυτές περιλαμβάνουν, αποδεικνύει ότι όλα θα μείνουν στα λόγια. Οσο για τις 10 με 15 χιλιάδες επανασυνδέσεις, για τις οποίες μίλησε η κυβέρνηση, είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα 360.000 περίπου σπίτια που υπολογίζονται ότι είναι χωρίς ρεύμα πανελλαδικά.

Η κοροϊδία όμως μεγαλώνει καθώς το κόστος των επανασυνδέσεων θα κληθούν το πληρώσουν όλοι οι υπόλοιποι καταναλωτές ανάλογα με την κατανάλωση ρεύματος που κάνει ο καθένας και ανάλογα με το πόσες επανασυνδέσεις θα γίνουν τελικά (50 λεπτά του ευρώ κατά μέσο όρο το χρόνο που θα φτάσουν το 1 ευρώ αν οι επανασυνδέσεις είναι περισσότερες). Και, φυσικά, τα χρέη των άπορων οικογενειών των οποίων το ρεύμα θα επανασυνδεθεί δεν πρόκειται να διαγραφούν, παρά μόνο να παγώσουν για “εύλογο χρονικό διάστημα”, σύμφωνα με τον Κεδίκογλου.

Σε αντίθεση με ό,τι επιφυλάσσει η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους και τους φτωχούς, τα αφεντικά απολαμβάνουν χαριστικές ρυθμίσεις. “Είναι άδικο, τη στιγμή που τα Ελληνικά νοικοκυριά, οι άνεργοι και οι οικονομικά εξαντλημένοι πολίτες πληρώνουν για την κατανάλωση ρεύματος: 77,93 ευρώ/MWh (για κατανάλωση έως 800 Kwh), 94,60 ευρώ/MWh (για κατανάλωση έως 2000 Kwh), 102,52 ευρώ/MWh (για κατανάλωση πάνω από 2000 KWH)”, αναφέρει σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, “η ΡΑΕ, με απόφασή της, να δίνει τη δυνατότητα στην «Αλουμίνιον της Ελλάδος» («ΑτΕ») να ηλεκτροδοτείται με 36,6 ευρω/MWh!!! Προφανώς για τη ΡΑΕ οι άνεργοι και φτωχοί καταναλωτές δεν έχουν καμιά μοίρα, δεν έχουν αξία μπροστά στην «ΑτΕ»!

Μεγάλο κόλπο

Και αυτό, δεδομένου ότι η εταιρία αυτή είναι αυτοπαραγωγός (έχει δηλαδή δικό της εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας)!!! και δεδομένου ότι η «Αλουμίνιον της Ελλάδος» πουλάει στη ΔΕΗ το ρεύμα που παράγει στην τιμή των 87,85 ευρω/MWh!!! Επιπλέον, λόγω του ότι η μονάδα είναι ΣΗΘΥΑ {έχει δηλ. “υψηλή απόδοση”} μπαίνει προνομιακά – με προτεραιότητα στο σύστημα και με προκαθορισμένη τιμή («χάρισμα» του Ν.4001/11). Το μεγάλο αυτό κόλπο που χαρίζει 110 εκατομμύρια ευρω στην «ΑτΕ» το επιτρέπουν, αν δεν το προωθούν, ΥΠΕΚΑ-ΡΑΕ-ΔΕΗ-ΑΔΜΗΕ”.

Η κοροϊδία της κυβέρνησης περί “κοινωνικής πολιτικής” ολοκληρώνεται καθώς η ΔΕΗ βρίσκεται πάνω πάνω στον κατάλογο των ιδιωτικοποιήσεων που σχεδιάζει. “Είναι τραγικό το γεγονός ότι σήμερα, 60 χρόνια μετά την έναρξη της τιτάνιας προσπάθειας της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού να μεταφέρει το ηλεκτρικό ρεύμα σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας, να υπάρχουν σπίτια, νοικοκυριά χωρίς ηλεκτρικό”, συνεχίζει η ΓΕΝΟΠ. “Η απόφαση της κυβέρνησης να διαλύσει σε κομμάτια και να πουλήσει τη ΔΕΗ δεν είναι μόνον απαράδεκτη γιατί εκποιεί δημόσια περιουσία αλλά και επειδή η χώρα θα στερηθεί έναν βασικό μοχλό οικονομικής ανάπτυξης και άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Ποιος ιδιώτης θα αναλάμβανε τις πρωτοβουλίες (και το κόστος) που παίρνει η ΔΕΗ για να βοηθήσει τους χειμαζόμενους Έλληνες όπως τα ειδικά τιμολόγια και οι ρυθμίσεις (διακανονισμοί) για την πληρωμή των λογαριασμών; Ποια ιδιωτική εταιρία θα αναλάμβανε το κόστος να αποκαταστήσει μια βλάβη σε έναν απομακρυσμένο οικισμό;”.

Το αίτημα για δημόσια ΔΕΗ, χωρίς εργολάβους και ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια της αγοράς, κάτω από εργατικό έλεγχο γίνεται πιο επιτακτικό από ποτέ. Μόνο αυτό μπορεί να εξασφαλίσει ότι κανένα σπίτι δε θα μείνει χωρίς ρεύμα. Για αυτό χρειάζεται να παλέψουν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ και όλοι οι εργαζόμενοι στο πλευρό τους.