“Ένα κλικ μπορεί να κάνει τη διαφορά”

Τη συζήτηση άνοιξε ο πρόεδρος της Ενωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας Μάριος Λώλος που τόνισε τη συντονισμένη προσπάθεια των τελευταίων χρόνων, που είχε σαν αποτέλεσμα σήμερα να έχει ανατραπεί η εικόνα που ήθελε τον φωτογράφο-“μακρύ χέρι της αστυνομίας”. Αντίθετα οι φωτογράφοι βρίσκονται στο στόχαστρο του κράτους γιατί καταγράφουν την πραγματικότητα. Ο Πέτρος Κωνσταντίνου τόνισε τη σημασία της φωτογραφίας στην αποκάλυψη των ρατσιστικών εγκλημάτων και κάλεσε όλους τους καλλιτέχνες να συμμετάσχουν ενεργά στην καμπάνια για την Διεθνή Αντιφασιστική Μέρα στις 22 Μάρτη.

Ο Δημήτρης Ασπιώτης, κάτοικος Αγίου Παντελεήμονα, παρουσίασε μια σειρά από φωτογραφίες του από ρατσιστικές επιθέσεις και τα θύματά τους στην περιοχή, την τελευταία πενταετία, ενώ ο Κυριάκος Μπάνος αναφέρθηκε στα παραδείγματα της “19 Γενάρη - Αθήνα Πόλη Αντιφασιστική” και της Μανωλάδας, εξηγώντας πώς η καταγεγραμμένη εικόνα της δύναμης του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος βοηθάει να αλλάξει το κλίμα. Ο Στέλιος Μιχαηλίδης τόνισε ότι η κάμερα είναι όπλο και όσοι την κρατάνε εκτός από το να καταγράφουν έχουν τη δυνατότητα να οργανώνουν – με πρώτο σταθμό τις 22 Μάρτη.

Ο Γιώργος Παναγάκης είπε ότι οι φωτογράφοι δεν πρέπει απλά να καταγράφουν, αλλά να παρεμβαίνουν σαν ακτιβιστές, φέρνοντας το παράδειγμα πρόσφατης συνέλευσης των καθαριστριών και όπως και ο Θανάσης Καμβύσης, ευχαρίστησαν την Εργατική Αλληλεγγύη γιατί δίνει χώρο για να ξεκινήσουν νέοι φωτογράφοι, φέρνοντας τα προσωπικά τους παραδείγματα. Ο τελευταίος τόνισε ότι κάθε κλικ μπορεί να κάνει τη διαφορά.