Σαχζάτ Λουκμάν: Δικαιοσύνη, όχι συγκάλυψη. Η δίκη συνεχίζεται στις 8 Γενάρη

Η δίκη ξεκίνησε με την προσπάθεια εκ μέρους των δικηγόρων υπεράσπισης των δολοφόνων να αμφισβητήσουν τη νομιμοποίηση των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής και να θέσουν γραφειοκρατικά κωλύματα, υπονοώντας αμφισβήτηση της συγγενικής σχέσης του Λουκμάν με τους γονείς του (!), που έφτασαν λίγη ώρα αργότερα στην Αθήνα (με καθυστερημένη πτήση) και έτσι δεν ήταν παρόντες στην έναρξη της δίκης.

Και οι δύο αυτοί ισχυρισμοί απορρίφθηκαν από το δικαστήριο μετά από πρόταση της εισαγγελέα και η δίκη ξεκίνησε κανονικά.

Επί της ουσίας, την πρώτη μέρα, το δικαστήριο το οποίο συγκροτείται από τρεις δικαστές και τέσσερις ενόρκους, απασχόλησε η κατάθεση και η εξέταση των δύο αυτοπτών μαρτύρων του περιστατικού και των δυο αστυνομικών που συνέλαβαν τους δράστες λίγο μετά την δολοφονία του Λουκμάν.

Οι καταθέσεις και η εξέταση των δύο πρώτων μαρτύρων, κατοίκων στην οδό Τριών Ιεραρχών, κατέρριψαν την υπερασπιστική γραμμή των δύο δραστών που ισχυρίζονται ότι προηγήθηκε “διαπληκτισμός για ασήμαντο αφορμή”, ότι τάχα το θύμα εμπόδιζε, τρεις τη νύχτα με το ποδήλατό του, ένα σκούτερ 250 κυβικών να το προσπεράσει επί της βασικής αρτηρίας των Πετραλώνων, την οδό Τριών Ιεραρχών...

Και στις δύο απαντήθηκε κρυστάλλινα, παρά τις επίμονα επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις, ότι το ζευγάρι δεν ξύπνησε από κάποιο καυγά, αλλά από τα βογγητά και τις κραυγές βοήθειας του μαχαιρωμένου Λουκμάν και ότι δεν υπήρχε καμιά “κλιμάκωση” που να οδηγήσει στη δολοφονία του Λουκμάν: Η ρόδα του πεσμένου ποδηλάτου “ακόμα γύριζε” όταν ακούγοντας τα βογγητά άνοιξε τα παντζούρια για να δει τι γίνεται, περιέγραψε χαρακτηριστικά η μια από τους δύο μάρτυρες που λίγα δευτερόλεπτα μετά είδαν τον Λουκμάν να “τρεκλίζει” και να “κουρνιάζει” σε “εμβρυακή στάση” στη ρόδα ενός φορτηγού.

Η συμπεριφορά του τάγματος εφόδου ήταν ψύχραιμη και επαγγελματική. “Οταν έφυγε η μοτοσυκλέτα ο άνδρας (ο Λουκμάν) ήταν πεσμένος” είπε ο σύζυγός της. Ενώ ο Λουκμάν κατέρρε αιμόφυρτος στην άσφαλτο, ο Στεργιόπουλος καλούσε τον Λιακόπουλο να ανεβεί στο μηχανάκι και εκείνος το έκανε αποχωρώντας “ήρεμα και χαλαρά”.

«Ήρεμος»

“Ηρεμο” χαρακτηρίζει τον Στεργιόπουλο (την ώρα που τον συνέλαβε) και ο δεύτερος αστυνομικός, που κατέθεσε ότι ο δράστης που κρατούσε στα χέρια του το φονικό εργαλείο, μια πεταλούδα, του είπε ότι ήταν “συνάδελφος” (είναι πυροσβέστης). Ο Λιακόπουλος είχε κρύψει την ματωμένη “πεταλούδα” στο παπούτσι του, ενώ η πινακίδα κυκλοφορίας της μηχανής βρέθηκε “κρυμμένη κάτω από το κάθισμα”.

“Εντύπωση προκάλεσαν οι καταθέσεις δύο μοτοσυκλετιστών αστυνομικών που συνέλαβαν τους δράστες και οι οποίοι αν και γνώριζαν την δολοφονία του Πακιστανού μετανάστη, δεν έκαναν καμία σχετική ερώτηση, όταν τους σταμάτησαν στο Σύνταγμα και τους εντόπισαν με τα ματωμένα μαχαίρια. Από τις καταθέσεις προέκυψε ακόμα η αδράνεια της ΕΛΑΣ στο να συλλέξει υλικό και μαρτυρίες στον τόπο της δολοφονίας, έστω κι αν υπήρχαν δυνατότητες για κάτι τέτοιο, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που την αντιλήφθηκαν” αναφέρει χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα “jail golden dawn για την πολιτική αγωγή του αντιφασιστικού κινήματος” και συνεχίζει:

“Η υπερασπιστική γραμμή των κατηγορουμένων επιχειρεί να αποπολιτικοποιήσει τη δίκη και να την εμφανίσει ως άσχετη με τη Χρυσή Αυγή (μάλιστα με γραπτή δήλωσή του ο Στεργιόπουλος δήλωσε ότι διαφωνεί με τη δράση και τις ιδέες της). Ωστόσο, η απόπειρα αυτή σκοντάφτει σε όλα τα πραγματικά περιστατικά της δολοφονίας, γι’ αυτό και καταλήγει σε παραλογισμούς: η τοποθέτηση του συνηγόρου του Στεργιόπουλου ότι το στιλέτο-πεταλούδα που έφερε πάνω του ο κατηγορούμενος είναι 'πολυεργαλείο' διά πάσαν χρήση μάς έδωσε μια εικόνα τού τι θα ακούσουμε στις επόμενες συνεδριάσεις...”

“Παραμένει το στίγμα στους κατηγορούμενους ότι σήμερα αμφισβήτησαν το δικαίωμα των γονέων του Λουκμάν να παραστούν για να υπερασπίσουν την μνήμη του παιδιού τους” μας είπε στο τέλος της πρώτης μέρας ο ένας εκ των τριών συνηγόρων της πολιτικής αγωγής Τάκης Ζώτος (οι άλλοι δύο είναι ο Κώστας Παπαδάκης και Θανάσης Καμπαγιάννης).

“Τα αντικειμενικά ευρήματα και τα αντικειμενικά δεδομένα που προκύπτουν από τη δικογραφία κάνουν καθαρό ότι πρόκειται για ένα ρατσιστικό έγκλημα που εκτελέστηκε από τους δράστες που συνδέονται με την Χρυσή Αυγή, με κορυφαίο εύρημα τα 117 προεκλογικά φυλλάδια της Χ.Α που βρέθηκαν τακτοποιημένα στο σπίτι του ενός. Το οπλοστάσιο που βρέθηκε στα σπίτια τους είναι αντίστοιχο με το κλασσικό οπλοστάσιο που βρέθηκε στο σπίτι όποιου χρυσαυγίτη έχει μέχρι στιγμής συλληφθεί. Επιδιώκουμε να αναγνωριστεί ότι η πράξη τους έχει κίνητρο το μίσος προκαλούμενο από την εθνοτική καταγωγή του θύματος”.


Το ζητούν οι γονείς

“Ζητάμε δικαιοσύνη, να τιμωρηθούν οι ένοχοι” ήταν τα λόγια του Χαμπίμπ Χουσεΐν, πατέρα του Σαχζάτ Λουκμάν, την ίδια ώρα που η μητέρα του, Σουκράν Μπίμπι κατέρρεε συγκλονισμένη μπροστά στα δικαστήρια της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου. Οι γονείς του Σαχζάτ Λουκμάν έφθασαν λίγο μετά τις 1 το μεσημέρι και δεν πρόλαβαν να καταθέσουν.

Εξω από τα δικαστήρια, από τις 8.30 το πρωί είχαν συγκεντρωθεί μέλη της Πακιστανικής Κοινότητας, της ΚΕΕΡΦΑ, αντιφασίστες -τριες, που απαιτούσαν να τιμωρηθούν οι ένοχοι για το ρατσιστικό έγκλημα που διέπραξαν, ενώ την ίδια ώρα, κατάμεστη ήταν η αίθουσα του δικαστηρίου.

“Σήμερα ο Λουκμάν, αύριο μπορεί να είμαι εγώ. Δεν νιώθω καθόλου ασφαλής αν δεν τιμωρηθούν αυτοί που τον σκότωσαν” είπε ο Σαϊμίρ μετανάστης από το Πακιστάν έξω από τα δικαστήρια. “Είμαστε εδώ για να απαιτήσουμε την παραδειγματική τιμωρία των χρυσαυγιτών δολοφόνων του Σαχζάτ Λουκμάν, να σαπίσουν οι ίδιοι και αυτοί που τους έβαλαν στην φυλακή” είπε ο Μάνος από την ΚΕΕΡΦΑ Παντείου.

Σε όλη τη διάρκεια της δίκης, εκατοντάδες κόσμος σταματούσε για να υπογράψει τα κείμενα καταγγελίας που διακινούσε η ΚΕΕΡΦΑ. Βρέθηκαν εκεί η Πακιστανική Κοινότητα, η ΚΕΕΡΦΑ, η ΚΕΕΡΦΑ Παντείου, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι ΕΚΠΑ, το ΣΕΚ με τα πανώ τους, μέλη του Στεκιού Αντίπνοια που δέχθηκε επίσης την επίθεση των φασιστών στα Πετράλωνα, μέλη του ΕΕΚ, της Κίνησης Απελάστε τον Ρατσισμό, αντιφασίστες-τριες.

Οι δύο γονείς θα παραμείνουν στην Ελλάδα όσο χρειαστεί προκειμένου να παραστούν στη συνέχεια της δίκης των δολοφόνων τους παιδιού τους. Για την παραμονή τους στην Ελλάδα, όσοι και όσες θέλουν να ενισχύσουν μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 6932828964 ή να καταθέσουν τις ενισχύσεις τους στον παρακάτω αριθμό λογαριασμού Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος: 159 / 620751 - 05

IBAN: GR82011015900000159620­75105, ΚΩΔ.SWIFT ΤΡΑΠΕΖΑΣ (BIC) ETHNGRAA.