Συνέντευξη με το Μήτσο Καλπίδη, μέλος Δ.Σ συλλόγου εργαζομένων δήμου Κορυδαλλού: “Το από τα κάτω, μυστικό της επιτυχίας”

Κάναμε μια κίνηση από τα κάτω, ενάντια στην πολιτική που μας στερεί τα πάντα και δώσαμε τη μάχη. Η πλειοψηφία των συναδέλφων βλέπει ότι η οργάνωση των αγώνων που έχει μπροστά της, εξαρτάται από σχήματα που στήνονται από τα κάτω, με εργασιακές επιτροπές, που θα αποφασίζουν οι ίδιοι οι εργάτες τι θα στέλνουν προς τα πάνω. Ουσιαστικά, το από τα κάτω ήταν και το μυστικό της επιτυχίας μας.

Και η πολιτική μας στόχευση. Μιλάμε για διαγραφή του χρέους, απεργίες διαρκείας και συντονισμό για να αντρέψουμε τα μνημόνια και την πολιτική τους και προσπαθούμε να ανοίξουμε έναν δημιουργικό προβληματισμό που να μετατρέπεται σε ενέργεια και σε δράση, του πως μπορεί να ανασυγκροτηθεί το εργατικό κίνημα και τα όργανά του.

Είμαστε η μόνη παράταξη που ανέβηκε σε απόλυτους αριθμούς ψήφων. Στις δε εκλογές για την Ομοσπονδία φτάσαμε το 20%. Με αυτή τη δύναμη θα συνεχίσουμε, πιστεύοντας ότι οι αγώνες μπορούν να νικήσουν. Συναντήσαμε βέβαια και τεράστιες πιέσεις από την παράταξη του δημάρχου (ΕΚΕ), με τρομοκρατία κι απειλές απέναντι στους συναδέλφους με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Αυτό που έκανε εντύπωση ήταν η στάση της ΔΑΣ, της παράταξης του ΠΑΜΕ δηλαδή, που έβαλε όλες της τις δυνάμεις απέναντι στη Μαχητική Πρωτοβουλία.

- Τι έχουν να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι στους δήμους το επόμενο διάστημα;

Ήδη το υπουργείο έχει στείλει τα χαρτιά, που ζητάνε να πέσουν 2000 κεφάλια, με απόλυση και στέλνουν και τα πλεονάσματά τους. Για παράδειγμα στο δήμο της Νίκαιας έχει 12 χειριστές και τους 11 τους βγάζουν “πλεονασματικούς”. Το ίδιο ισχύει για όλα τα κομμάτια των δήμων. Παιδικούς σταθμούς, καθαριότητα, διοικητικούς κλπ. Το δε κοινωνικό κομμάτι των δήμων ισοπεδώνεται.

Η Μαχητική Πρωτοβουλία πιστεύει ότι το εργατικό κίνημα μπορεί να νικήσει. Η απεργιακή διάρκεια κι ο συντονισμός είναι το κλειδί. Και η Η ΠΟΕ ΟΤΑ πρέπει να ξεκαθαρίσει τη στάση της. Να σταματήσει αυτή την αμφίδρομη σχέση που είχε με την κυβέρνηση. Να την κόψει από τη ρίζα και να παίξει το ρόλο που πρέπει. Να οργανώσει τον αγώνα.

Αποτελέσματα εκλογών σωματείου εργαζομένων δήμου Κορυδαλλού:

Για το Δ.Σ

ΔΑΣ (ΠΑΜΕ): 200 ψήφοι και 3 έδρες

Ενιαία Κίνηση Εργαζομένων: 160 ψήφοι και 3 έδρες

Μαχητική Πρωτοβουλία: 69 ψήφοι και 1 έδρα

Για το συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ

ΔΑΣ: 213 ψήφοι και 3 αντιπρόσωποι

ΕΚΕ: 123 ψήφοι και 2 αντιπρόσωποι

Μαχητική Πρωτοβουλία: 88 ψήφοι κι 1 αντιπρόσωπος