Συμβασιούχοι στους δρόμους

«Εγώ είμαι από τους εργαζόμενους στη Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης που έχουμε σύμβαση με θυγατρική εταιρία του υπουργείου Εσωτερικών «, μας είπε ο Γιώργος, «Μας είχαν δώσει μια ανανέωση ένα τετράμηνο, είχαμε όλοι έξι και εφτά χρόνια, τώρα μας έχουν διώξει. Συνολικά στη χώρα στις υπηρεσίες Αλλοδαπών είμαστε 300 με 400 άτομα. Κάθε πέντε έξι χρόνια η ίδια δουλειά, φύγε εσύ, έλα εσύ. Το προσωπικό σε αυτές τις διευθύνσεις είναι απαραίτητο, για να μάθεις αυτά τα συστήματα και να τα δουλεύεις, θέλει εξειδίκευση, όλοι το αναγνωρίζουν αυτό. Και ο μισθός τι ήταν; 550 ευρώ το μήνα. Ντροπή τους. Πρέπει να βγει απόφαση από το δικαστήριο θετική, να δικαιωθούμε όλοι. Θέλουμε μόνιμη και σταθερή εργασία».

Την ίδια μέρα, η ΠΟΕ-ΟΤΑ είχε κηρύξει 4ωρη στάση εργασίας από τις 7.30πμ έως τις 11.30πμ για στήριξη των συμβασιούχων ενώ και η ΑΔΕΔΥ είχε αποφασίσει ότι καλύπτει με 3ωρη στάση εργασίας από τις 8πμ έως τις 11πμ όσους Συλλόγους της αποφάσιζαν να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της αναβολής της δίκης, οι συμβασιούχοι πραγματοποίησαν μαζική διαδήλωση στη Βουλή φωνάζοντας συνθήματα για την κυβέρνηση και τους υπουργούς της που προσπαθούν με κάθε τρόπο να τους απολύσουν. «Πάρτε τα μπλοκάκια και βάλτε τους φωτιά, οι συμβασιούχοι δουλεύουνε σκληρά», «Η χώρα δεν είναι δικό σας μαγαζί, λεφτά ποτέ δε φάγαμε μαζί», ήταν κάποια από αυτά.

«Διεκδικούμε τη σταθερή μας δουλειά, δεν μας ενδιαφέρει πια το ξεροκόμματό τους με συμβάσεις για ψηφοθηρικούς λόγους», μας είπε η Ευαγγελία Κουτράκου, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων Stage στον ΟΠΑΔ, πέντε χρόνια με πρόγραμμα stage η ίδια, «Μας έχουν από δύο έως εφτά χρόνια ανασφάλιστους, δουλεύουμε με προγράμματα stage σε ασφαλιστικά ταμεία και σε ασφαλιστικούς οργανισμούς, μας διώχνουν απειλώντας ότι θα μας φέρουν την αστυνομία στις υπηρεσίες, θα έπρεπε να ντρέπονται. Εάν δεν πάρουμε αυτό που θέλουμε σήμερα, δεν πρόκειται να φύγουμε. Στο δικαστήριο σήμερα έχει πάει αγωγή του ΄98 και δικάζεται με τις υπάρχουσες διατάξεις, αυτό είναι παράνομο, παραβιάζουν το εργατικό δίκαιο. Δε θα σταματήσουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι να δικαιωθούμε».

«Υστερα από 8 χρόνια διεκδικούμε σταθερή εργασία, έχουμε τραβήξει πολλά», μας είπε η Μαρίνα Σολδάτου, υπάλληλος του δήμου Αγίας Παρασκευής που διαδήλωνε πίσω από το πανό του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου, «Στην Αγία Παρασκευή είμαστε 15 άτομα με ασφαλιστικά μέτρα και ταλαιπωρούμαστε χρόνια ολόκληρα. Πιστεύω ότι μετά από 8 και 10 χρόνια δουλειάς, δεν μπορεί κανείς να πει ότι δεν καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Είναι σημαντικό ότι το Σωματείο Εργαζομένων είναι στο πλευρό μας γιατί φαίνεται τώρα ότι βάζουν και τους μόνιμους εργαζόμενους στο μάτι, άρα πρέπει να είμαστε όλοι μαζί».

«Διεκδικούμε να τελειώσει η ομηρία μας, δεν μπορούν να μας χρησιμοποιούν μόνο όταν έχουμε εκλογές και επειδή εμείς δουλεύουμε στα σκουπίδια καλά θα κάνουν να ξέρουν ότι δε θα τους αφήσουμε να μας πετάξουν στα σκουπίδια», μας είπε ο Βασίλης Ιωαννίδης, οδηγός ανακύκλωσης από το Σύνδεσμο ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης, «Πιστεύω ότι η μαζικότητα της κινητοποίησης σήμερα συντέλεσε στο να αναβληθεί η δίκη γιατί πιστεύω ότι πήγαιναν σε αρνητική απόφαση. Ο αγώνας μας βέβαια θα συνεχιστεί, το Θεσσαλονίκη-Αθήνα το έχουμε κάνει Καμάρα-Αριστοτέλους εμείς, θα είμαστε πάλι εδώ».