Αίγυπτος: Κάτω τα χέρια απ’ τους επαναστάτες

Τουλάχιστον 2.665 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί από το πραξικόπημα του περασμένου Ιούλη μέχρι σήμερα - διπλάσιοι, τουλάχιστον, από όσους σκοτώθηκαν στην διάρκεια της επανάστασης.

Οι επαναστάτες βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα κύμα συλλήψεων, καταδικών και φυλακίσεων μετά την "ψήφιση" ενός νέου νόμου που απαγορεύει, ουσιαστικά, τις διαδηλώσεις. Την περασμένη βδομάδα το δικαστήριο του Καϊρου καταδίκασε σε φυλάκιση ενός έτους (με τριετή αναστολή) δέκα αγωνιστές, ανάμεσά τους και δυο αδέλφια, τον Αλαά Αμπτέλ-Φατάχ και την Μόνα Σεΐφ. Στην Αλεξάνδρεια το δικαστήριο καταδίκασε έξι αγωνιστές σε σκληρά καταναγκαστικά έργα δυο ετών, με την κατηγορία της οργάνωσης "παράνομης συγκέντρωσης". Ανάμεσα στους έξι είναι και δυο μέλη των Επαναστατών Σοσιαλιστών, η Μαχιενούρ Ελ Μάσρι και ο Χασάν Μουσταφά. Και οι δυο είναι προς το παρόν ελεύθεροι, αλλά μπορούν να συλληφθούν και να οδηγηθούν στη φυλακή οποιαδήποτε στιγμή.

"Το κράτος πιστεύει ότι μπορεί να προστατευτεί με τους νόμους, τις φυλακές και τα σκυλιά", λέει η Μαχιενούρ. "Αλλά ακόμα και αν μας μαζέψουν όλους στις φυλακές, η επανάσταση θα συνεχιστεί".

Η Μαχιενούρ και ο Χασσάν έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο για τη δημιουργία της καμπάνιας αποκάλυψης της φρικτής δολοφονίας του Χαλέντ Σαΐντ -που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από την αστυνομία το 2010 έξω από ένα ιντερνέτ καφέ. Οι διαδηλώσεις ενάντια στη δολοφονία αυτή έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην δημιουργία του κινήματος που σάρωσε τον Μουμπάραγκ το 2011.

Ο Χασσάν είχε διωχθεί ξανά την περίοδο του Μούρσι. Το "έγκλημά" του ήταν μια διαμαρτυρία ενάντια στην δίωξη μερικών αγωνιστών στις 20 Γενάρη του 2013 -χωρίς να τους δοθεί καν το δικαίωμα της παρουσίας δικηγόρου. Για αυτή την διαμαρτυρία η αστυνομία τον κατηγόρησε για "αντίσταση κατά της αρχής" και "προτροπή κρατουμένων σε απόδραση". Το δικαστήριο τον απάλλαξε, πριν από μερικούς μήνες από τις κατηγορίες αυτές -αλλά η αστυνομία εφηύρε καινούργιες.

Η Μαχιενούρ είναι δικηγόρος. Τον Μάρτιο του 2013 πήγε με μια ομάδα δικηγόρων στο αστυνομικό τμήμα της Αλεξάνδρειας για να εκπροσωπήσει κάποιους αγωνιστές που είχαν συλληφθεί. Η αστυνομία την συνέλαβε και την ξυλοκόπησε.

"Η επανάσταση έσπασε τον τοίχο του φόβου της αστυνομίας και του κράτους", λέει ο Γουασίμ. "Οι τοίχοι του φόβου, όμως, μπορούν να ξαναχτιστούν. Αυτό προσπαθεί να κάνει το κράτος τώρα. Αν η επανάσταση δεν πάει μπροστά, θα πάει πίσω".