Κάτω τα χέρια απ’ τη ΔΕΗ

Όπως αποδεικνύεται κι από τις κυβερνητικές εξαγγελίες αυτό είναι μόλις το πρώτο βήμα της πρωτοφανούς επίθεσης για το συνολικό ξεπούλημα της μεγαλύτερης επιχείρησης ενέργειας της χώρας.

Στη νέα συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής Μανιάτη ο υπουργός τους είπε ότι θα κατατεθεί νέα τροπολογία η οποία στο όνομα της “μισθολογίας των στελεχών” αλλάζει στην ουσία το μισθολογικό καθεστώς.

“Οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και οι συνεχείς τροπολογίες έχουν ως σκοπό να μπερδέψουν και να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους. Εμείς ξεκαθαρίσαμε στον υπουργό πως δεν πρόκειται να αποδεχτούμε ούτε την ιδιωτικοποίηση ούτε τις επιθέσεις στα ασφαλιστικά και τα μισθολογικά μας. Εξηγήσαμε πως μπορεί το νομοσχέδιο να πέρασε επί της αρχής, όμως ακόμα και αν ψηφιστεί και κατά άρθρο εμείς θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις και διαμηνύσαμε στον υπουργό πως από εδώ και πέρα θα μας βρίσκει παντού μπροστά του. Ήδη αυτή την εβδομάδα συνεχίσαμε να στέλνουμε τα απεργιακά εξώδικα επαναλαμβάνοντας, τουλάχιστον όσον αφορά τον ΑΔΜΗΕ, τα απεργιακά μέτρα”, τόνισε μιλώντας στην Ε.Α. η Ρούλα Πέτρου, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων στον ΑΔΜΗΕ.

“Το ζητούμενο τώρα είναι ο καλύτερος συντονισμός της δράσης μας. Από την στιγμή που δεν έχει συγκροτηθεί το Δ.Σ της ΓΕΝΟΠ, το βάρος του συντονισμού έχει πέσει στα πρωτοβάθμια σωματεία. Όλοι καταλαβαίνουν πως η επίθεση αυτή είναι ολοκληρωτική. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε αυτό το έγκλημα σε βάρος του λαού. Αν η κυβέρνηση καταφέρει τελικά, όπως αναμένεται, να περάσει το νομοσχέδιο και κατ' άρθρο, τότε από την Πέμπτη 6/2 περνάμε σε γενικές συνελεύσεις για να αποφασίσουμε την συνέχεια του απεργιακού μας αγώνα”.

Μαζικότητα

Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα τόσο με την μαζικότητα της κινητοποίησης στην Πέμπτη 23/1 όσο και με την 48ωρη απεργία στις 28-29/1, που είχε καθολική συμμετοχή, αλλά και την μεγάλη διαδήλωση της Τετάρτης 29/1 οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ έδειξαν πως η επίθεση της κυβέρνησης δεν θα περάσει χωρίς μάχη. Μάλιστα κατάφεραν να αναγκάσουν την κυβέρνηση να αποσύρει σε πρώτη φάση την τροπολογία για το ασφαλιστικό, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι δεν θα την επαναφέρει σε κάποιο άλλο νομοσχέδιο.

“Αυτές οι κινητοποιήσεις ήρθαν σαν μια αυθόρμητη αντίδραση των εργαζόμενων στην ολοκληρωτική επίθεση της κυβέρνησης. Μαχητικές μειοψηφίες και μεμονωμένοι αγωνιστές σε διάφορους χώρους πήραν κατ' αρχήν τα πράγματα στα χέρια τους καλώντας στον συντονισμό των Πρωτοβάθμιων Σωματείων και στις κινητοποιήσεις που ακολούθησαν. Όμως αυτό δεν είναι αρκετό. Η έλλειψη της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ σε αυτή τη συγκυρία είναι καθοριστική γι' αυτό και πρέπει να την υπερβούμε. Χρειάζεται δουλειά σε κάθε χώρο, αφύπνιση των συναδέλφων και συμμετοχή στην αντίσταση. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε απλά στο πεδίο των συμβολικών απεργιών. Πρέπει να καταλάβουμε τα κέντρα διανομής για να μπορέσουμε να πιέσουμε την κυβέρνηση. Πρέπει αυτή η μάχη να είναι συνολική και διαρκής”, τόνισε στην Ε.Α. ο Κυριάκος Λυμπέρης εργαζόμενος στον ΑΔΜΗΕ.

“Η πώληση της “μικρής ΔΕΗ” είναι το επόμενο βήμα. Στην ουσία η κυβέρνηση παίρνει τα πιο εξελιγμένα και κερδοφόρα κομμάτια της ΔΕΗ, τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, τα δίκτυα των μεγάλων πόλεων και των βιομηχανικών περιοχών, τους σημαντικότερους σταθμούς διανομής και φτιάχνει ένα μικρότερο, προσοδοφόρο και φυσικά πιο ελκυστικό για τους επενδυτές σχήμα και το χαρίζει στα ιδιωτικά συμφέροντα. Αυτό το σπάσιμο της ΔΕΗ δεν είναι απλά ζημιογόνο για τη χώρα. Θα αφήσει όλα τα χρέη που δημιούργησαν οι διοικήσεις με τις συμβάσεις-σκάνδαλα με τους ιδιώτες επιχειρηματίες στο κράτος και θα χαρίσει καθαρές και μάλιστα με διαλυμένα εργασιακά δικαιώματα, τις μονάδες και τα δίκτυα στα χέρια των ιδιωτών. Αυτό θα σημάνει και το ολοκληρωτικό πέρασμα της ΔΕΗ στα χέρια των ιδιωτών”, εξήγησε.

Σε ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ τονίζεται ότι το τίμημα για την πώληση του ΑΔΜΗΕ “θα κυμανθεί στα 300-400 εκ. ευρώ, όσος περίπου είναι ο κύκλος εργασιών του ΑΔΜΗΕ σε ένα χρόνο, ενώ στο νομοσχέδιο ορίζεται εμμέσως ότι το τίμημα θα καθοριστεί από τον αγοραστή. Το ξεπούλημα της ΔΕΗ θα έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα νέες δυσβάσταχτες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος, σε μια κοινωνία που ήδη πάνω από 350.000 νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους”.