VIVA PALESTINA

Το καραβάνι ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, Viva Palestina 5, αποτελούμενο από ασθενοφόρα, βανάκια, λεωφορεία και φορτηγά, που θα παραδοθούν στον παλαιστινιακό λαό της Γάζας, μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, ιατρικό και φαρμακευτικό εξοπλισμό αλλά και κάποια υλικά για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς κοινωνικών υποδομών.

Κάποια από τα μέλη του κομβόι μίλησαν στην εργατική αλληλεγγύη για την αποστολή και το περιεχόμενο του viva palestina. «Ο αποκλεισμός και τα εγκλήματα του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και την Παλαιστίνη πρέπει να σταματήσει.Το Ισραήλ ξέρει ότι η παγκόσμια κοινότητα οργανώνει αντιπολεμικά κινήματα ενάντια στις σφαγές που διαπράττει όλα αυτά τα χρόνια και προσπαθεί να μας τρομάξει, αλλά δεν θα τα καταφέρει γιατί αυτή τη φορά θα σπασουμε τον αποκλεισμό με κάθε τρόπο. Ειμαστε κομμάτι του αντιπολεμικού κινήματος και γι αυτό χρειάζεται να μείνουμε ενωμένοι και να συνεχίζουμε να οργανώνουμε την αντιπολεμική αντίσταση σε κάθε χώρα», ανέφερε ο Ας και ο Αμπντούλ από το Λονδίνο. «Η αλήθεια για την Παλαιστίνη αποκρύπτεται καθημερινά από τα ΜΜΕ, γι αυτό και το viva palestina, περνώντας από όλες αυτές τις χώρες προσπαθεί να ενημερώσει τον κόσμο για το δολοφονικό κράτος του Ισραήλ και την Παλαιστίνη», ανέφερε η Πίπα από την Ουαλία. «Τη στιγμή που οι ανθρωποι σε πολλές χώρες και ιδιαίτερα στην Ελλάδα περνάνε δύσκολες στιγμές , οι κυβερνήσεις δίνουν τα χρήματα στους τραπεζίτες και σε πολεμικούς εξοπλισμούς. Τώρα είναι η στιγμή να ορθώσουμε το ανάστημα μας ενωμένοι και να οργανώσουμε κινήματα αντίστασης».

Να ξεσηκωθούμε

«Έχω έρθει από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για να συμμετάσχω σε αυτή την αποστολή, όμως ξέρω ότι αυτό δεν είναι αρκετό. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι το τι συμβαίνει όλα αυτά τα χρόνια στην Παλαιστίνη είναι μια πραγματικότητα που κανένας δεν έχει το δικαώμα να κλείσει τα μάτια, να απέχει από την αλλαγή αυτής της πραγματικότητας, η να απομονωθεί. Είμαστε σήμερα εδώ ενωμενοι, άνθρωποι από όλο τον κόσμο και παλεύουμε για την Παλαιστίνη. Αύριο που θα γυρίσουμε στις χώρες και τους χώρους μας χρειάζεται να συνεχίσουμε αυτή τη μάχη για να αλλάξει η ζωή μας, να ξεσηκωθούμε», είπε η Ράχμα από την Αμερική, τελειόφοιτη στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Στο καραβάνι συμμετέχουν αποστολές από τη Νέα Ζηλανδία, τον Καναδά, την Αυστραλία, Μαλαισία, ΗΠΑ, Ιταλία, Γαλλία, Σουηδία, Αγγλία. Ο αριθμός των οχημάτων, που σήμερα είναι 50, αναμένεται να ξεπεράσει τα 200, με ασθενοφόρα και βανάκια, καθώς παράλληλα με το βρετανικό «Viva Palestina 5», προς τη Γάζα κατευθύνονται, επίσης οδικώς δύο κονβόι από την Καζαμπλάνκα, με συμμετέχοντες από το Μαρόκο, την Αλγερία, το Κατάρ, την Ιορδανία και χώρες του Περσικού Κόλπου, που θα συναντηθούν στην Λατάκια της Συρίας, απ΄ όπου θα μεταφερθούν με πλοία στο Αλ-Αρίς της Αιγύπτου και από εκεί θα κατευθυνθούν στο πέρασμα της Ράφα.

Το καραβάνι Viva Palestina 5 αναμένεται να φτάσει στον τελικό προορισμό του, τη Γάζα, σε δύο περίπου εβδομάδες, διασχίζοντας την Τουρκία, Συρία, Ιορδανία ενώ συμμετέχουν επιζώντες και από το πλοίο Mavi Marmara, οι Nicci Enchmarch και Kevin Ovenden, που δέχτηκε το πιο δολοφονικό κύμα της άγριας επίθεσης των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων κατά του Στόλου της Ελευθερίας, τα ξημερώματα της 31ης Μαΐου 2010.

Σιαφάκα Αλεξανδρα, φοιτητρια ΜΜΕ θΕΣ/ΚΗΣ

Την Κυριακή 26/9 το καραβάνι Viva Palestina 5 πέρασε από την Αλεξανδρούπολη. Για την υποδοχή του μας μίλησε η Ζαννέτα Λυσικάτου, φοιτήτρια. «Υποδεχτήκαμε την αποστολή για την Παλαιστίνη μέλη του ΣΕΚ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και φοιτητές από τα ΕΑΑΚ. Κανονίσαμε να μείνουν στο κάμπινγκ που υπάρχει και προσπαθήσαμε να τους εξασφαλίσουμε καλές συνθήκες διαμονής. Ένα τοπικό κανάλι πήρε συνέντευξη για την αποστολή από τον υπεύθυνο του κομβόι. Τις επόμενες μέρες θα συνεχίσουν για την Τουρκία, έπειτα για την Αίγυπτο και από εκεί θα προσπαθήσουν να μπουν στην Παλαιστίνη».