«Ανταρσία στη Θράκη και την Αν. Μακεδονία»

Στη Σύσκεψη συμμετείχαν μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ από την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, την Ξάνθη και την Καβάλα - καθηγητές, δάσκαλοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, φοιτητές, άνεργοι, φαντάροι, καθώς και από τη μειονότητα της Θράκης. Μετά από ένα σύντομο άνοιγμα της Σύσκεψης που έκανε ο Τζεμαλί, δάσκαλος σε μειονοτικό χωριό, στην πλούσια συζήτηση αποφασίστηκε ότι η εκλογική παρέμβαση θα στηρίζεται στα κεντρικά σημεία του αντικαπιταλιστικού προγράμματος που προωθεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ (παύση πληρωμών χρέους, κρατικοποίηση τραπεζών κλπ) και θα συμπληρωθεί με ζητήματα που αφορούν ιδιαίτερα την περιοχή, όπως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μειονότητα και ο αγροτικός πληθυσμός. Ταυτόχρονα, όλοι όσοι μίλησαν απέρριψαν την προοπτική εκλογικών συνεργασιών με οργανωμένες πολιτικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν ότι η προεκλογική μάχη πρέπει να ξεκινήσει άμεσα και να είναι δεμένη με τους αγώνες που ανοίγονται, των σιδηροδρομικών και των εκπαιδευτικών, όπως τόνισαν ο Γιώργος, ιδιωτικός υπάλληλος και ο Στέφανος, δάσκαλος - και οι δυο από την Αλεξανδρούπολη. Η Σύσκεψη υιοθέτησε την πρόταση του Κωστή, φοιτητή στο Πολυτεχνείο της Ξάνθης να δημιουργηθούν άμεσα δυο επιτροπές - μια για την «χαρτογράφηση» της περιοχής με στόχο την γρήγορη κατάρτιση των ψηφοδελτίων στους πέντε νομούς και τη Θάσο και μια για την οικονομική στήριξη του εκλογικού κατεβάσματος.

Μιλώντας στην Εργατική Αλληλεγγύη μετά το τέλος της Σύσκεψης ο Γιώργος Μποτσίδης μας είπε: «Στις εθνικές εκλογές του 2009 η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πήρε περίπου 1000 ψήφους συνολικά στη Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία. Σήμερα διεκδικούμε πολύ περισσότερους. Από πέρσι έχει μεσολαβήσει το μεγαλειώδες κίνημα της εργατικής αντίστασης ενάντια σε κυβέρνηση - ΔΝΤ - ΕΕ. Όλος αυτός ο κόσμος είναι οργισμένος με το ΠΑΣΟΚ του Παπανδρέου, ενώ τα κόμματα της «επίσημης» αριστεράς έχουν πολύ λίγα να του προσφέρουν. Σε αυτό τον κόσμο πρέπει να απευθυνθούμε με εξωστρέφεια. Περιμένει πολλά από τη δράση και τις ιδέες της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Πριν δυο μέρες, μετά από μια εξόρμηση συμπαράστασης στον ΟΣΕ που κάναμε με την Εργατική Αλληλεγγύη στην Αλεξανδρούπολη, ένας σιδηροδρομικός ζήτησε αφίσες για να βάλει στο αμαξοστάσιο. Ανοίξαμε συζήτηση για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και για το τι σημαίνει παύση πληρωμών του χρέους κλπ. Με αυτούς τους εργαζόμενους πρέπει να συναντηθούμε. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από τη σημερινή Σύσκεψη. Τώρα είναι η ώρα της πράξης. Ο καιρός που μας μένει είναι λίγος μέχρι τις εκλογές και οι απαιτήσεις πολλές. Είμαι σίγουρος ότι θα ανταποκριθούμε».