Κόκα Κόλα: 150 ημέρες απεργίας

“Είμαστε σε απεργία από τις 30 Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους” μας είπε ο Δημήτρης Αγάς, απολυμένος εργάτης της εταιρίας. “Κάνουμε μποϋκοτάζ στα προϊόντα της Κόκα Κόλα. Θέλουμε να τους υποχρεώσουμε με την απεργία να μη μας βλέπουν σαν καταναλωτές αλλά και σαν εργαζόμενους που παράγουμε. Βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Η απεργία μας προχωράει. Η Κοκα Κόλα έχει πτώση πάνω από 40% κυρίως στη Βόρειο Ελλάδα. Ο κόσμος ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις μας για μποϋκοτάζ.

Έχουμε βρει μπροστά μας τεράστια συμπαράσταση τόσο από απλό κόσμο, όσο κι από Εργατικά Κέντρα, δήμους κλπ. Έχουμε κάνει πάρα πολλά χιλιόμετρα. Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Γρεβενά, Θράκη, Λάρισα, Χαλκίδα, Αθήνα και σε πολλά άλλα μέρη. Ενημερώνουμε τον κόσμο έξω από τα σούπερ μάρκετ, στα σχολεία, στο δρόμο κι όλοι μας λένε “συνεχίστε, στηρίζουμε, είμαστε μαζί σας”. Αυτό είναι που μας δίνει δύναμη και κουράγιο. Κι εμείς συμπαραστεκόμαστε σε όλες τις κοινωνικές ομάδες που αγωνίζονται. Συμμετείχαμε στο καραβάνι των σχολικών φυλάκων που πήγαν από την Αλεξανδρούπολη στην Αθήνα. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν όλο το δίκιο με το μέρος τους. Συνεχίζουμε, προχωράμε κι ελπίζουμε ότι θα νικήσουμε”.

Αλληλέγγυοι από Βουλγαρία έως Κολομβία

Την τελευταία εβδομάδα, οι απεργοί της Κόκα Κόλα βρέθηκαν στο πλευρό των απεργών του ΕΟΠΥΥ, συμμετέχοντας στις περιφρουρήσεις ενώ ταξίδεψαν ξανά στην Αθήνα μαζί με τους αγρότες στο μεγάλο συλλαλητήριο της περασμένης Τετάρτης. Μάλιστα εδώ και καιρό αποτελούν κομμάτι του Συντονισμού Ενάντια στα Κλεισίματα, τις Διαθεσιμότητες, τις Ιδιωτικοποιήσεις και τις Εργολαβίες Θεσσαλονίκης, ενώ το παρών έδωσαν και στη συνέλευση της ΚΕΕΡΦΑ για τις 22 Μάρτη, δηλώνοντας ότι θα συμμετέχουν στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο. Όπως είπαν και οι ίδιοι στη συνέλευση, το “Όχι στη βουλγάρικη Κοκα Κόλα”, δεν το θέτουν εθνικιστικά ή ρατσιστικά, θεωρούν τον αγώνα τους διεθνιστικό και είναι αλληλέγγυοι με τους συναδέλφους τους από τη Βουλγαρία μέχρι την Κολομβία που δολοφονούνται από τους μπράβους των αφεντικών. Μάλιστα κατά δήλωσή τους δύο φασίστες, μέλη του σωματείου, διαγράφτηκαν.