“Μεταναστευτικός” Κώδικας Ρατσισμού

Το μόνο που προβλέπει είναι τη δυνατότητα σε όσους μετανάστες είναι νόμιμοι και διαθέτουν μακρόχρονη άδεια διαμονής στην Ελλάδα, να έχουν τη δυνατότητα να φεύγουν για άλλες χώρες της Ε.Ε. Επίσης δυνατότητα χορήγησης πενταετούς άδειας στα παιδιά μεταναστών μόλις ενηλικιώνονται και ανανέωση για άλλα πέντε χρόνια για να αποφασίσουν αν θα υποβάλλουν αίτηση για υπηκοότητα. Το μόνο θετικό του στοιχείο είναι ότι προβλέπει ότι τα απαιτούμενα ένσημα για ανανέωση άδειας παραμονής μειώνονται στα 50 ετησίως από 150 που είναι σήμερα.

«Δεν αντιμετωπίζει με τη δέουσα ευθύνη την ανάγκη επαναφοράς στη νομιμότητα ανθρώπων που έχασαν το καθεστώς διαμονής λόγω κρίσης. Αυτό είναι μείζον θέμα καθώς ένας πολύ μεγάλος αριθμός (δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι) που ως το 2009 ήταν νόμιμοι, πλέον δεν είναι λόγω ανεργίας», αναφέρει σε άρθρο του στο TVXS ο Δημήτρης Χριστόπουλος αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. «Επίσης, ακόμη πιο μεγάλος αριθμός βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης βιοτικής ανασφάλειας καθώς δεν ξέρει αν τελικώς οι αιτήσεις ανανέωσης των αδειών του θα γίνουν δεκτές.

Σθεναρή ρύθμιση

Εδώ ήθελε μια σθεναρή ρύθμιση που αντιλαμβάνομαι ότι μπορεί να είναι αντιδημοφιλής στα δεξιά καφενεία, αλλά πρέπει να γίνει. Σαν σύλληψη, δεν είναι δυνατό η διαμονή στην Ελλάδα του 2014 να εξαρτάται τόσο ανελαστικά από την εργασία και τα ένσημα... Φυσικά, αυτό δεν πρέπει να εκπλήσσει καθώς μια από τις λανθάνουσες επικοινωνιακές λειτουργίες του εν λόγω νόμου είναι ότι δια του εξορθολογισμού των διαδικασιών, των αδειών και λοιπά, σημαντικός αριθμός μεταναστών θα φύγουν από την Ελλάδα».

Ο νέος κώδικας δεν λύνει κανένα από τα τεράστια προβλήματα που έχει δημιουργήσει για χιλιάδες ανθρώπους η ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης. Τίποτα από όσα συγκλονιστικά μετέφερε στην επιτροπή της βουλής η εκπρόσωπος της Ενωσης Αφρικανών Γυναικών, Λορέτα Μακόλεϊ.

«Σαν μάνα πονάω. Έχω 20 χρόνια να δω το παιδί μου. Εγώ εδώ, να δουλεύω, και αυτό στην Αφρική, από τότε που γεννήθηκε, γιατί δεν μπορώ να του βγάλω άδεια παραμονής και να το φέρω στην Ελλάδα. Μόνο κάποια μάνα εδώ μέσα μπορεί να με καταλάβει» ανέφερε σε δραματικό τόνο και συνέχισε «Ξέρω μια μάνα. Έχει στο νοσοκομείο το παιδί της με βαριά ασθένεια. Πρέπει να κάνει εγχείρηση το παιδί. Πρέπει η μάνα να υπογράψει. Δεν πάει να υπογράψει γιατί φοβάται. Δεν έχει άδεια παραμονής. Ξέρω μια άλλη μάνα που αρρώστησε βαριά το παιδί της και πρέπει να πάει στο εξωτερικό. Δεν μπορεί να πάει λόγω του ότι δεν έχει άδεια παραμονής. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, μια μάνα τριών ανήλικων παιδιών έπαθε εγκεφαλικό. Είναι ανασφάλιστη. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε για να βοηθήσουμε»… «Εχω ένα μεγάλο παράπονο. Κάνουμε προσπάθειες συνεχώς, αλλά λόγω του φαύλου κύκλου που υπάρχει, πάντα βρίσκουμε εμπόδιο για να πάρουμε τις άδειες παραμονής» τόνισε.