22 Μάρτη Παγκόσμιος Αντιφασιστικός Συντονισμός

Μετά τα αντιφασιστικά συλλαλητηρια που οργανώνονται στο Λονδίνο, τη Γλασκώβη, το Κάρντιφ και το Παρίσι αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχουν ξεκινήσει στη Βαρκελώνη, στη Ν. Υόρκη, στη Λευκωσία, στην Κοπεγχάγη, στη Βαρσοβία σε συντονισμό πάντα με τις δικές μας κινητοποιήσεις σε Αθήνα, Χανιά, Θεσσαλονίκη.

Αντιφασιστικό συλλαλητήριο προγραμματίζεται στη Βαρκελώνη με πρωτοβουλία της κίνησης “Ενότητα ενάντια στον Φασισμό και τον Ρατσισμό”, η οποία συμμετείχε στη διεθνή αντιφασιστική συνάντηση που έγινε στην Αθήνα στις 5-6 Οκτώβρη 2013, όπου και αποφάσισε να καλέσει σε ένα παγκόσμιο αντιφασιστικό ραντεβού στις 22 Μάρτη.

Την ίδια μέρα τα ανεξάρτητα συνδικάτα καλούν σε πορεία προς τη Μαδρίτη, όπου θα γίνει εργατική διαδήλωση κόντρα στη λιτότητα. Κάποιοι θα ξεκινήσουν με τα ποδια από μερες πριν και κάποιοι θα πάνε με πούλμαν. Σε αυτή την συγκέντρωση αντιφασιστικές κινήσεις οργανώνουν παρεμβάσεις συνδέοντας την πάλη ενάντια στο ρατσισμό με την πάλη ενάντια στη λιτότητα.

ΚΥΠΡΟΣ

Ανταπόκριση για τον πανεργατικό ξεσηκωμό που γίνεται αυτή την περίοδο στην Κύπρο και για τις αντιφασιστικές πρωτοβουλίες για την οργάνωση της 22 Μάρτη που βρίσκονται σε εξέλιξη μας έστειλε ο σύντροφος Ντίνος Αγιομαμίτης από την Εργατική Δημοκρατία.

«Κινητοποιήσεις ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Τη Δευτέρα 24/2 είχαμε συγκέντρωση και συγκρούσεις έξω από τη Βουλή από τους εργαζόμενους στην Αρχή Ηλεκτρισμού που την πολιόρκησαν για τρεις ώρες ενώ έχει ξεκινήσει τριήμερη απεργία στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών και την Πέμπτη το απόγευμα που θα συνεδριάζει η ολομέλεια της Βουλής για το θέμα, θα γίνει κοινή συγκέντρωση όλων των οργανισμών που πάνε για ξεπούλημα και όλων των φορέων που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις ενάντια στο μνημόνιο. Περιμένουμε ότι θα είναι πράγματι κάτι πολύ μεγάλο. Η εργατική τάξη βγαίνει δυναμικά στο προσκήνιο.

Αλληλεγγύη Τουρκοκύπριων - Ελληνοκύπριων

Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι στην κινητοποίηση της Δευτέρας 10 περίπου τουρκοκύπριοι συνδικαλιστές από τα τουρκοκυπριακά συνδικάτα της αντίστοιχης αρχής ηλεκτρισμού πήγαν στην βουλή και έδωσαν ψήφισμα αλληλεγγύης στους ελληνοκύπριους συναδέλφους τους σαν ανταπόδοση της συμπαράστασης που είχαν εκφράσει ελληνοκυπριακά συνδικάτα σε παρόμοιο δικό τους αγώνα  το 2012.

Στη συνδιάκεψη της ΕΡΑΣ (Επιτροπή για μια αριστερή Ριζοσπαστική Συσπείρωση) το περασμένο Σάββατο, έγινε εισήγηση για τις 22 Μάρτη και τη σημασία της. Έγινε δεκτή η πρόταση να οργανώσουμε και στην Κύπρο μία αντιφασιστική κινητοποίηση εκείνη την ημέρα. Η πρόταση είναι για συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Λευκωσίας. Ανάλαβε μια επιτροπή να το οργανώσει και να κινητοποιήσει οργανώσεις, συνδικάτα και άλλους φορείς για να κάνουμε κάτι μαζικό και αν είναι δυνατό δικοινοτικά».


ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Με αφισάκι στα ελληνικά και στα αγγλικά ξεκινά και στη Νέα Υόρκη η προετοιμασία για την αντιφασιστική αντιρατσιστική κινητοποίηση που θα γίνει στις 22 Μάρτη στο Ελληνικό Προξενείο. Στην κινητοποίηση καλούν η Αριστερή Κίνηση Ν. Υόρκης (AKNY), o ΣΥΡΙΖΑ Ν. Υόρκης, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΗΠΑ, η Οργάνωση Freedom Socialist Party και η οργάνωση Γυναικών Radical Women.


ΚΑΤΑΛΟΝIΑ

Στη Βαρκελώνη, η διαδήλωση για τις 22 Μάρτη καλείται από την Κίνηση Ενότητα κατά του Φασισμού και του Ρατσισμού ( UCFR ), το αντιφασιστικό κίνημα στην Καταλονία που υποστηρίζεται από όλα τα αριστερά κόμματα, από τους Σοσιαλδημοκράτες μέχρι με τους αντικαπιταλιστές, όλα τα συνδικάτα, καθώς και πολλά κοινωνικά κινήματα.

Η κατάσταση είναι περίπλοκη. Η ακροδεξιά αυξάνεται σε όλη την Ισπανία. Στη Μαδρίτη, για παράδειγμα, υπάρχει ένα αυξανόμενο ναζιστικό κίνημα, με επίκεντρο την «ενότητα της Ισπανίας» ενάντια στα εθνικά δικαιώματα των Καταλανών και των Βάσκων. Ετοιμάζονται να κατέβουν στις εκλογές της ΕΕ τον προσεχή Μάιο. Δεν υπάρχει ενιαίο αντιφασιστικό κίνημα στη Μαδρίτη. ¨Ωστόσο σε άλλα μέρη του ισπανικού κράτους, υπάρχουν νέες πλατιές πρωτοβουλίες ενάντια στην ακροδεξιά.

Μέχρι πρόσφατα η ισχυρότερη φασιστική ομάδα στο ισπανικό κράτος ήταν “Η πλατφόρμα για την Καταλονία”, μια οργάνωση που εμπνέεται από τη Λεπέν, που κέρδισε 67 έδρες στο Κοινοβούλιο της Καταλονίας το 2011. Μετά από τρία χρόνια σκληρής δουλειάς από το UCFR, το κόμμα είναι σε κρίση. Πριν από λίγες εβδομάδες, καθαίρεσε τον ιδρυτή τους και πιο γνωστό ηγέτη, Josep Anglada. Έτσι, γνωρίζουμε ότι ο ενωμένος αντιφασισμός φέρνει αποτέλεσμα. Γνωρίζουμε επίσης ότι υπάρχουν ακόμη πολλά να κάνουμε. Θα πρέπει να δουλέψουμε σκληρά τις επόμενες εβδομάδες, έτσι ώστε η διαδήλωση στις 22 Μάρτη να είναι όσο περισσότερο δυνατό μεγάλη και να λειτουργήσει ως πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία παρόμοιων κινήσεων σε όλη την Ισπανία.

Ντέιβιντ Καρβάλα,

Κίνηση Ενότητα κατά του Φασισμού και του Ρατσισμού (UCFR) Καταλονία