Έξω από την ΕΕ των Μνημονίων

Tην Τετάρτη 5/3 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στο Μαρούσι, στο στέκι της δημοτικής κίνησης Εκτός των Τειχών, με τη συμμετοχή πάνω από 20 αγωνιστών και αγωνιστριών. Εισηγητές ήταν ο Τάσος Αναστασιάδης από τη Συνάντηση Εργατικής Αντίστασης, ο Δημήτρης Πολυχρονιάδης, δημοτικός σύμβουλος Αμαρουσίου κι επικεφαλής της κίνησης Εκτός των Τειχών κι ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος και μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα Κάτω.

Όπως ήταν λογικό, η κρίση στην Ουκρανία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην συζήτηση. Ο Τ. Αναστασιάδης ξεκίνησε περιγράφοντας τις συνθήκες μέσα στις οποίες έγινε η εξέγερση, την κατάσταση στην οποία είχε φέρει το ΔΝΤ και τα προγράμματά του τον ουκρανικό λαό και τη σύγκρουση των ιμπεριαλιστών για τον οικονομικό έλεγχο της χώρας. Σχετικά με την ΕΕ, αναφέρθηκε στους πραγματικούς σκοπούς της ύπαρξής της μέσα από μια ιστορική αναδρομή.

«Το κοινωνικό κράτος που είχε η Ευρώπη και τώρα το ξηλώνουν, ήταν κατάκτηση των αγώνων της εργατικής τάξης κι όχι δείγμα 'διαφορετικής ευρωπαϊκής κουλτούρας', όπως μπορεί να επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ πολλές φορές” είπε μεταξύ άλλων ο Δ. Πολυχρονιάδης και συνέχισε υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να σπάσουμε το φόβο της εξόδου από την ΕΕ και το ευρώ».

«Ο κόσμος αμφισβητεί μαζικά πλέον την ΕΕ» είπε ο Θ. Καμπαγιάννης, ενώ σχετικά με την Ουκρανία, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι «η ΕΕ, που κάποτε έκανε μποϋκοτάζ στην Αυστρία για την είσοδο του ακροδεξιού Χάιντερ στην κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή συνεργάζεται με τους νεοναζί του Δεξιού Τομέα».

Στην πλούσια συζήτηση που ακολούθησε μπήκαν παραδείγματα της ρατσιστικής ΕΕ, όπως οι δολοφονίες της Φρόντεξ και η εκστρατεία ενάντια στους Ρομά, η σημασία των αντιφασιστικών διαδηλώσεων στις 22 Μάρτη και η επικαιρότητα του αντικαπιταλιστικού προγράμματος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Ερωτήματα

Με σημαντική παρουσία φοιτητών από τις σχολές της πόλης έγινε η αντίστοιχη εκδήλωση στην Κομοτηνή την Παρασκευή 7/3 με ομιλητή τον Κώστα Πίττα από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο. Η συζήτηση ήταν πλούσια αφού μπήκαν αρκετά ερωτήματα και δόθηκαν απαντήσεις.

Μία φοιτήτρια ρώτησε αν είναι δυνατόν να αντιπαλέψει κανείς τους φασίστες αν δεν είναι καθαρός σε όλα τα ζητήματα, ειδικά της ΕΕ, άλλος φοιτητής ρώτησε αν μια αριστερή κυβέρνηση μπορεί να παρέχει στοιχειώδεις βελτιώσεις μέσα στην ΕΕ, ενώ ένας εργαζόμενος από το τοπικό νοσοκομείο ρώτησε πως μπορεί να συνδυαστεί η αντιφασιστική πάλη με το αίτημα «έξω από την ΕΕ» που είναι σωστό, αλλά το υποστηρίζουν και φασίστες στην Ευρώπη.

Η Γκέλυ Γκρήγκοβιτς από το Περιστέρι μας έγραψε τα παρακάτω για την εκδήλωση που έγινε την Κυριακή 9/3. «Πάνω από 30 αγωνιστές συζήτησαν στην εκδήλωση που οργάνωσε το περιοδικό και άνοιξε με τις ομιλίες της Αντωνίας Αθανασοπούλου, δημοτικής συμβούλου Περιστερίου με την Αριστερή Κίνηση, του Τάσου Αναστασιάδη από τη Συνάντηση Εργατικής Αντίστασης και του Κώστα Σαρρή, δημοσιογράφου του enet.gr. Στην εκδήλωση παρεβρέθηκαν και οι γονείς του Σαχζάτ Λουκμάν, που μένουν στο Περιστέρι όσο εξελίσσεται η δίκη, με τον Χαντίμ Χουσεΐν να κάνει έκκληση για να θάψουμε το φασισμό και να είμαστε όλοι στη συνέχιση της δίκης των δολοφόνων του γιου του στις 10 Απρίλη».

Η τελευταία εκδήλωση αυτού του κύκλου γίνεται την Τετάρτη 12/3 στο Εργατικό Κέντρο της Πάτρας στις 7μμ με ομιλητή τον Πάνο Γκαργκάνα από την Εργατική Αλληλεγγύη.


Θεσσαλονίκη

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Τετάρτη 5/3 στην Θεσσαλονίκη, η εκδήλωση του περιοδικού «Σοσιαλισμός από τα Κάτω» .Την εισήγηση έκανε ο Γιάννης Σηφακάκης, από την Κ.Ε του ΣΕΚ ο οποίος ξεκινώντας από τις εξελίξεις στην Ουκρανία μίλησε για μια άρχουσα τάξη η οποία πανικόβλητη, προσπαθεί να ελέγξει την κρίση και να σώσει το τομάρι της.

«Με τις ευλογίες της Δύσης και της Ε.Ε οι φασίστες προσπαθούν να ελέγξουν την κυβέρνηση, όμως δεν μπορούν να ελέγξουν τις εξεγέρσεις που ξεσπάνε». Ο Γ. Σηφακάκης κάνοντας μια ιστορική αναδρομή υπογράμμισε πως η συμμαχία της Ε.Ε ήταν από την πρώτη στιγμή μια συμμαχία των καπιταλιστών και των τραπεζιτών για το κυνήγι του κέρδους και των ανταγωνισμών, ένας μηχανισμός ιμπεριαλισμού, ρατσισμού και ισλαμοφοβίας, ενώ τόνισε τον ρόλο της Ελλάδας σε αυτή τη συμμαχία. Τέλος, τόνισε πως η αντικαπιταλιστική αριστερά στην Ελλάδα χρειάζεται να δώσει όλες της τις δυνάμεις στις εργατικές αντιστάσεις που ξεδιπλώνονται, έχοντας ταξικό και διεθνιστικό προσανατολισμό σε ρήξη με την ΕΕ.

Στη συζήτηση που ακολούθησε μπήκαν αρκετά ερωτήματα. Ο Γιώργος, φοιτητής από τη Φιλοσοφική, αναφερόμενος στην εξάρτηση της Ελλάδας από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ρώτησε κατά πόσο η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αποδεσμευτεί από αυτές και να χαράξει έναν δικό της δρόμο.

Η Γεωργία, εργαζόμενη στον ΟΚΑΝΑ ρώτησε σε ενδεχόμενη ρήξη με το ευρώ στην Ελλάδα τι θα γίνει με το νόμισμα της χώρας και τι ρόλο παίζει ο εργατικός έλεγχος σε μια τέτοια ρήξη. Ο Κώστας Τ. είπε πως τον πλούτο σε μια χώρα δεν τον φέρνει το νόμισμα αλλά πλούτος είναι να ανοίξουν τα κλειστά εργοστάσια, τα σπίτια που ρημάζουν λόγω χρεών τη στιγμή που χιλιάδες άστεγοι δεν έχουν που να μείνουν. «Η εργατική τάξη μπορεί παίρνοντας τον έλεγχο να αξιοποιήσει όλο τον πλούτο που ούτως ή άλλως παράγει για τις ανάγκες των απλών ανθρώπων, εκεί πρέπει να εστιάσει η αντικαπιταλιστική αριστερά και να μπει μπροστά σε αυτούς τους αγώνες».

Η Φύλλια Π. είπε πως μέσα σε αυτές τις συνθήκες κρίσης που η ιδεολογία του νεοφιλελευθερισμού καταρρέει, δεν θα πρέπει η αριστερά να υποτιμάει την κίνηση της τάξης και των μαζών. «Στην Ελλάδα έχουμε ρόλο να παίξουμε σε σχέση με τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Το να παλεύεις μέσα στην ίδια σου τη χώρα την Ε.Ε και να τρίψεις στην μούρη του Σαμαρά την ελληνική προεδρία, παλεύοντας για την ανατροπή της κυβέρνησης είναι κάτι στο οποίο η αντικαπιταλιστική αριστερά πρέπει να πρωτοστατήσει».

A. Σ.


Αλεξανδρούπολη

Την Κυριακή έγινε η εκδήλωση του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα κάτω με φοιτητές κι εργαζόμενους όπου συζητήσαμε γύρω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που από το 1951 είχε μοναδικό σκοπό το άνοιγμα στις αγορές κι όχι την Ευρώπη των λαών και πως η αριστερά δεν μπορεί να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα με βάση τα συμφέροντα των εργαζομένων αν δεν έρθει σε ρήξη με αυτή.

Στην πρώτη παρέμβαση ένας συνταξιούχος πρώην μετανάστης από τη Γερμανία έθεσε το ζήτημα της ένωσης της αριστεράς κι ότι χρειαζόμαστε μία Ευρώπη των εργαζομένων κι όχι των καπιταλιστών. Η συζήτηση, φυσικά άνοιξε και σε σχέση με την Ουκρανία και την εξέγερση του κόσμου εκεί, δεδομένου της έλλειψης επαναστατικής αριστεράς και πώς ανοίγεται η μάχη με τους φασίστες και το ρατσισμό διεθνιστικά και ενώνοντας την αριστερά από τα κάτω και στην πράξη στις 22 Μάρτη.

Καλέσαμε στην κουβέντα του πυρήνα του ΣΕΚ ενάντια στη γυναικεία καταπίεση και το σεξισμό και στην εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ την Παρασκευή με θέμα τη Θράκη, τις μειονότητες και το ρατσισμό και τη συμμετοχή στη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη στις 22 Μάρτη.

Ζαννέτα Λυσικάτου