30 Απρίλη: Να αθωωθεί η εφημερίδα που στηρίζει το αντιρατσιστικό κίνημα

Θα είναι επίσης η κλιμάκωση του αντιφασιστικού κινήματος μέχρι να μπουν οι δολοφόνοι του Σαχζάτ Λουκμάν και του Παύλου Φύσσα στη φυλακή και μαζί όλα τα ναζιστικά κατακάθια είτε κάθονται στα έδρανα της βουλής είτε όχι. Σταθμός σε αυτή τη μάχη θα είναι να μην περάσει η βιομηχανία μηνύσεων που προσπάθησε να στήσει η Χρυσή Αυγή ενάντια στους αντιφασίστες αγωνιστές, όπως η δίκη της εφημερίδας Εργατική Αλληλεγγύη.

Αυτή η δίκη έχει οριστεί στις 30 Απριλίου στο Ε' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών στα Δικαστήρια Ευελπίδων. Ο μηνυτής είναι ο δικηγόρος Ι. Ανδριόπουλος, έμμισθος συνεργάτης του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα παραιτήθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής, λίγες μέρες πριν συζητηθεί η άρση της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής στην ολομέλεια, για να γλυτώσει την προφυλάκιση.

Η δίκη θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή να μπει στο αρχείο. Αρχική ημερομηνία εκδίκασης της δίκης ήταν στις 12 Δεκέμβρη του 2013, όμως το Γ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών είχε κρίνει τον εαυτό του αναρμόδιο να εκδικάσει την υπόθεση και παρέπεμψε την υπόθεση σε Τριμελές Δικαστήριο.

Το «παράπτωμα»

Η μήνυση γίνεται κατά της Κατερίνας Θωίδου, δημοσιογράφου, μέλους του συντονιστικού της ΚΕΕΡΦΑ, του Πάνου Γκαργκάνα, διευθυντή της εφημερίδας και μέλους του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του Τάσου Αναστασιάδη, εκδότη της εφημερίδας και συντονιστή της Συνάντησης Εργατικής Αντίστασης. Το «παράπτωμα» και των τριών που κατηγορούνται, είναι το γεγονός ότι το Νοέμβρη του 2012 δημοσίευσαν στην εφημερίδα άρθρο με τίτλο «ιθαγένεια για όλα τα παιδιά».

Ο μηνυτής της Εργατικής Αλληλεγγύης, Ανδριόπουλος, επικαλείται “δυσφήμιση” με βάση τον νόμο 2243/1994 ο οποίος βάζει σε αμφισβήτηση την ελευθερία του τύπου, καθώς δίνει τη δυνατότητα στον μηνυτή να συλλέξει χρηματικά ποσά, με μίνιμουμ τα 30.000 ευρώ, ακόμα και για την παραμικρή «επιλήψιμη», κατά το δικαστήριο, φράση.

Ο Ανδριόπουλος ήταν ο δικηγόρος που τον Αύγουστο του 2010 προσέφυγε στο ΣτΕ για να βγει αντισυνταγματικός ο νόμος Ραγκούση που έδινε, έστω και κουτσουρεμένα, ιθαγένεια σε παιδιά που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα καθώς και ψήφο στις δημοτικές εκλογές στους επί μακράν διαμένοντες μετανάστες.

Μετά την προσφυγή του Ανδριόπουλου, που στο μεταξύ είχε διοριστεί επιστημονικός συνεργάτης του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Χρ. Αλεξόπουλου, εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά δεύτερης γενιάς μεταναστών μετατράπηκαν σε παιδιά χωρίς ταυτότητα, αφού δεν μπορούν να αποχτήσουν ιθαγένεια στη χώρα που γεννήθηκαν. Περίπου 12.000 μετανάστες με καθεστώς επί μακράν διαμένοντος και ομογενείς έχασαν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές, μετά και από την ψήφιση της τροπολογίας του υπουργείου Εσωτερικών, που υλοποιεί τη σχετική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το άρθρο της Εργατικής Αλληλεγγύης κατήγγειλε ότι η κατάργηση του Νόμου Ραγκούση μέσω της προσφυγής στο ΣτΕ, ήταν αποτέλεσμα μίας ολόκληρης αντιδημοκρατικής μεθόδευσης μεταξύ της ΝΔ, του ΛΑΟΣ και της Χρυσής Αυγής και των κρατικών μηχανισμών.

Εντολή Σαμαρά

Ο Σαμαράς που εκείνη την περίοδο ήταν αξιωματική αντιπολίτευση, είχε προαναγγείλει την κατάργηση του νόμου μόλις η ΝΔ θα ερχόταν στην κυβέρνηση και το ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη προανήγγειλε την προσφυγή στο ΣτΕ από “κινήσεις πολιτών”. Ο Νόμος έπαψε να εφαρμόζεται με εντολή Σαμαρά πριν καν ακόμα βγει η οριστική απόφαση, απλά και μόνο μετά από τη δημοσιοποίηση της φήμης της απόφασης του ΣτΕ.

Η δίωξη στην Εργατική Αλληλεγγύη είναι μια επίθεση ενάντια σε όσους υπερασπίζονται το δικαίωμα στην ιθαγένεια για όλα τα παιδιά των μεταναστών και το δημοκρατικό δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους μετανάστες. Είναι, επίσης, επίθεση στο αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα, που ανάγκασε την κυβέρνηση Σαμαρά να προχωρήσει στη δίωξη των πρωτοκλασάτων νεοναζί.

Γι’ αυτό στο πλευρό της εφημερίδας χρειάζεται να βρεθεί σύσσωμο το αντιφασιστικό κίνημα, τα συνδικάτα, οι μεταναστευτικές κοινότητες που ετοιμάζονται στις 22 Μάρτη να δώσουν ένα δυναμικό μήνυμα και στους φασίστες και στη ρατσιστική ατζέντα της κυβέρνησης, που όσους μετανάστες δεν δολοφονεί στα νερά του Αιγαίου, τους στερεί το δικαίωμα στη νομιμοποίηση και τα πολιτικά δικαιώματα.

Mάρτυρες υπεράσπισης στη δίκη θα είναι οι πρόεδροι της ΠΟΣΠΕΡΤ και της ΠΟΕΣΥ Παναγιώτης Καλφαγιάννης και Γιώργος Σαββίδης, οι δημοσιογράφοι Νάσος Μπράτσος, Δημήτρης Τρίμης και Δημήτρης Ψαρράς, ο καθηγητής Προκόπης Παπαστράτης, ο Νίκος Φωτόπουλος από τη ΓΣΕΕ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τσουκαλάς, ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος εκπρόσωπος του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, ο περιφερειακός σύμβουλος Αττικής Άγγελος Χάγιος, ο Μc Yinka, μουσικός και ο δημοτικός σύμβουλος Αθήνας και συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ Πέτρος Κωνσταντίνου.

Ζητάμε να κατοχυρωθεί το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι για τους μετανάστες και τους ομογενείς που διαμένουν μόνιμα στη χώρα. Ζητάμε ιθαγένεια για τα παιδιά των μεταναστών. Να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες, να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στη φυλακή οι Κασιδιάρηδες, να αθωωθεί η Εργατική Αλληλεγγύη.

Η καμπάνια ενάντια στην δίωξη της Εργατικής Αλληλεγγύης θα συνεχιστεί αμείωτα τον επόμενο ενάμιση περίπου μήνα, μέχρι την πανηγυρική αθώωση της εφημερίδας του εργατικού και αντιφασιστικού κινήματος.


Αλληλεγγύη στην Εργατική Αλληλεγγύη

Η καμπάνια συμπαράστασης ενάντια στη δίωξη της Εργατικής Αλληλεγγυης είχε ξεκινήσει από το Νοέμβρη του προηγούμενου χρόνου, πριν από την πρώτη δικάσιμο που είχε οριστεί στις 12 Δεκέμβρη 2013.

Ήδη εκατοντάδες συνδικαλιστές, πανεπιστημιακοί, βουλευτές, καλλιτέχνες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, καθώς και δεκάδες δημοτικά συμβούλια, σωματεία, οργανώσεις και κόμματα έχουν δηλώσει την ενεργή τους συμπαράσταση στην Εργατική Αλληλεγγυη, με ψηφίσματα, αποφάσεις, δηλώσεις, οικονομική ενίσχυση.

Σε γειτονιές, σχολές και εργασιακούς χώρους, πάνω από 15.000 άνθρωποι υπέγραψαν το κείμενο συμπαράστασης που διακινούσαν τα συνεργεία που κάθε βδομάδα πουλάνε και διακινούν χέρι με χέρι την Εργατική Αλληλεγγύη. Δεκάδες χιλιάδες ακόμα αποφάσισαν μέσα από τις γενικές συνελεύσεις των σωματείων τους ψηφίσματα συμπαράστασης σε σχολεία, νοσοκομεία, εργοστάσια και άλλους εργασιακούς χώρους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ψηφίσματα συμπαράστασης έχουν πάρει το Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ, το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, η ΠΟΕΣΥ και συνδικάτα του τύπου, η ΠΟΣΠΕΡΤ, η ΟΕΝΓΕ, η ΟΛΜΕ, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η ΟΤΟΕ, η ΠΟΣΤ, η ΠΟΣ, η ΠΟΣΕ-ΥΠΠΟ, συνολικά πάνω από 120 πρωτοβάθμια συνδικάτα και ομοσπονδίες.

Αποφάσεις υποστήριξης των τριών διωκόμενων της Εργατικής Αλληλεγγύης έχουν πάρει τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Αθήνας, Νίκαιας-Ρέντη, Ιλίου, Πετρούπολης, Ν. Ιωνίας, καθώς και το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας.

Μαζική ήταν και η υποστήριξη στην καμπάνια στους χώρους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με αποφάσεις σε πάνω από 35 συνελεύσεις και συλλόγους φοιτητών ΑΕΙ-ΤΕΙ στην Αθήνα, στην Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη, τα Γιάννενα, το Ηράκλειο, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, τον Βόλο, την Πάτρα.

Συλλογικότητες

Αποφάσεις έχουν πάρει και μια σειρά από συλλογικότητες, ανάμεσά τους, πολιτιστικοί σύλλογοι σε γειτονιές της Αθήνας, όπως οι Αμπελόκηποι και το Γαλάτσι, η Κίνηση για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα της Εποχής μας (ΚΕΔΔΕ), η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα (ΕΕΚ), η Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή (ΑΝΤΑΡΣΥΑ).

Η καμπάνια έχει καταφέρει να φτάσει σε μακρινά σημεία του πλανήτη, από το Μπουένος Άιρες μέχρι τη Σεούλ και από το Λονδίνο μέχρι την Αφρική και την Αυστραλία, ενώ στις 12 Δεκέμβρη 2013, την πρώτη ημερομηνία εκδίκασης της δίωξης, οργανώθηκαν και διαμαρτυρίες έξω από τις ελληνικές πρεσβείες, στο Λονδίνο, στην Πράγα και αλλού. Οργανώσεις από όλο τον κόσμο έχουν ανακοινώσει αποφάσεις στο πλευρό της Εργατικής Αλληλεγγυης, όπως το Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα (NPA) στη Γαλλία, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (SWP) στη Βρετανία, η Εργατική Δημοκρατία στην Πολωνία, συνδικαλιστικοί φορείς του τύπου και ευρύτερα. Πάνω από 80 διεθνείς προσωπικότητες, βουλευτές, πανεπιστημιακοί, συνδικαλιστές, καλλιτέχνες έχουν δηλώσει την συμπαράστασή τους.

Η καμπάνια ενάντια στη δίωξη συνεχίζεται ενόψει της νέας δίκης στις 30 Απρίλη. Στείλτε ψηφίσματα στο fax: 2105227177, email: ergatiki@gmail.com. Στείλτε την ενίσχυσή σας στον λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας 162/768339-16. Υπογράψτε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση http:www.sekonline.gr