Από τη Σεούλ ως το Σάο Πάολο

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση στο κάλεσμα για παγκόσμια ημέρα δράσης από τα κινήματα της Ευρώπης. Από τη Λευκωσία, τα Χανιά, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη μέχρι τη Βαρσοβία, το Παρίσι, τη Ναντ, την Τουλούζ, τη Λυών, το Άμστερνταμ, τη Ρώμη, τις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιήθηκε αντιφασιστική εκδήλωση που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης. Στο Βερολίνο η αστυνομία τόλμησε να επιτεθεί στην αντιφασιστική - αντικατασταλτική διαδήλωση. Πάνω από 1000 διαδηλωτές συμμετείχαν στην αντιφασιστική συγκέντρωση που έγινε στην Κοπεγχάγη. Αντιρατσιστική πορεία έγινε στο κέντρο του Δουβλίνου και συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία. Στη Γλασκώβη η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Τζωρτζ Σκουέαρ. Στο Λονδίνο και το Κάρντιφ, καθώς επίσης και στη Βαρκελώνη και στο Μπιλμπάο.

Αντιφασιστική συγκέντρωση έγινε έξω από το ελληνικό προξενείο στο Σικάγο αλλά και στη Νέα Υόρκη.

Στο Σάο Πάολο έγινε αντιφασιστική συγκέντρωση μπροστά στο κτίριο DOPS όπου πολλοί Βραζιλιάνοι σκοτώθηκαν και βασανίστηκαν από τη στρατιωτική δικτατορία. Οι διαδηλωτές φώναξαν στα ελληνικά το σύνθημα “Ποτέ ξανά φασισμός”. Αντιφασιστικές συγκεντρώσεις έγιναν την ίδια μέρα στο Ρίο ντε Τζανέιρο και σε οχτώ ακόμα πόλεις της Βραζιλίας.


Άμστερντάμ

Πάνω από 5000 διαδήλωσαν το Σάββατο στο κέντρο του Άμστερνταμ, ενάντια στο ρατσισμό και τις διακρίσεις.

Οι δηλώσεις μίσους του αρχηγού του ακροδεξιού κόμματος PVV για ‘λιγότερους Μαροκινούς’ μετά την εκλογική άνοδο της ακροδεξιάς στις δημοτικές εκλογές της περασμένης Τετάρτης, ήταν η σταγόνα που ξεχύλισε το ποτήρι. Χιλιάδες διαδηλωτές πλημμύρισαν το κέντρο του Άμστερνταμ, φωνάζοντας όλοι μαζί ‘Είμαστε όλοι Μαροκινοί’.

Ντόπιοι και μετανάστες συγκεντρώθηκαν από νωρίς στην πλατεία Museumplein όπου ακούστηκαν ομιλίες από κοινότητες προσφύγων και οργανώσεις ακτιβιστών. Χαρακτηριστική από τις ομιλίες ήταν η δυσπιστία του κόσμου στις ηγεσίες των μεγάλων κομμάτων και η ανάγκη για οργάνωση του αντιρατσιστικού κινήματος από τα κάτω.

Όταν ο δήμαρχος της πόλης ανέβηκε στο βήμα προσπαθώντας να μετριάσει τη δυσαρέσκεια του κόσμου ενάντια στις κυβερνητικές πολιτικές, γιουχαρίστηκε από ομάδα διαδηλωτών για την υποκριτική του εμφάνιση στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο. Ο δήμαρχος, είναι μέλος του Eργατικού Kόμματος (PvdA), ο αρχηγός του οποίου πριν από δύο χρόνια είχε αναφέρει ότι οι Μαροκινοί διαθέτουν το μονοπώλιο στην εγκληματικότητα.

Η συγκέντρωση και η μαζική διαδήλωση έδειξαν ξεκάθαρα ότι οι Ολλανδοί έχουν κουραστεί με το ρατσισμό και καταλαβαίνουν ότι το πρόβλημα δεν είναι οι μετανάστες από το Μαρόκο και το Σουρινάμ αλλά οι ρατσιστικές πολιτικές και οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια.­

Κατερίνα Παπαδούλη


Γαλλία

Με 3 μαζικές αντιφασιστικές διαδηλώσεις (Παρίσι, Τουλούζ, Ναντ) και μια αντιφασιστική συναυλία στην Μασσαλία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις στις 22 Μάρτη στην Γαλλία, για την παγκόσμια ημέρα ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό.

Στο Παρίσι η διαδήλωση ξεκίνησε από την Pl. Republique, ένα κεντρικό σημείο της πόλης και αφού πέρασε από τις πιο παραδοσιακά “λαϊκές” γειτονιές κατέληξε στο “Στάλινγκραντ” όπου ακολούθησαν ομιλίες και χαιρετισμοί. Μεγάλη συμμετοχή στη διαδήλωση πέρα από τα οργανωμένα πολιτικά κομμάτια του κινήματος (Paris antifa, CNT, CAPAB, NPA, ENSEΜBLE) είχαν και οι μετανάστες οι οποίοι διαδήλωσαν οργανωμένα πίσω από το κεντρικό πανό των “sans papiers” καθώς επίσης και ομάδες lgbt και φεμινιστριών. Τα συνθήματα που δονούσαν την ατμόσφαιρα ήταν “Παύλος - Κλεμάν είσαστε μαζί μας” και το σύνθημα “Ολοι μαζί κόντρα στους φασίστες” το οποίο το τραγουδούσαν οι διαδηλωτές με την μελωδία του γνωστού “Tous ensemble oe-oe!!!” το οποίο θύμισε σε πολλούς τις μεγάλες αντικαπιταλιστικές διαδηλώσεις στις αρχές του 2000. Στις ομιλίες πολλές ήταν οι αναφορές στο κίνημα στην Ελλάδα, στους χιλιάδες που διαδήλωναν το Σάββατο στις μεγάλες πόλεις, αλλά και στην ΚΕΕΡΦΑ της οποίας πρωτοβουλία ήταν και αυτό το κεντρικό διεθνές κάλεσμα.

Η συνέχεια για τους αντιφασίστες στη Γαλλία πρέπει να είναι το ίδιο δυναμική, αλλά και ενιαία. Δυστυχώς τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών, με την μεγάλη άνοδο του φασιστικού κόμματος της Λεπέν μας δείχνουν ότι πρέπει το αντιφασιστικό κίνημα και η αριστερά από εδώ και πέρα να βάλουν τα δυνατά τους, πρωτοστατώντας στη δημιουργία μετώπου ενάντια στη Λεπέν και στις ναζιστικές συμμορίες που καλύπτει.

Μάνος Καρτέρης


Λονδίνο

Φανταστική ήταν η συμμετοχή στο συλλαλητήριο ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό στις 22 Μάρτη στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή περίπου δέκα χιλιάδων ανθρώπων.

Η διαδήλωση ήταν ζωντανή, θετική, ποικιλόμορφη και ζωντανή με τη συμμετοχή μιας σειράς από διαφορετικές κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών από τις χώρες της ΕΕ όπως τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Πολωνία, μέχρι Ρομά, τσιγγάνων, Κούρδων, μουσουλμάνων, χριστιανών και από άλλες θρησκευτικές κοινότητες μαζί με τα συνδικάτα, αντιρατσιστικές, αντιφασιστικές κινήσεις και κοινωνικά κινήματα. Η εκδήλωση ήταν μια θαυμάσια επίδειξη της διαφορετικότητας, της πολυπολιτισμικότητας και της ενότητας ενάντια στο ρατσισμό και το μίσος .

Ο συνθέτης του τραγουδιού Free Nelson Mandela, Jerry Dammers, μεταξύ των τραγουδιών, παρενέβαινε για να στείλει ισχυρά αντιρατσιστικά μηνύματα. Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Diane Abbott βουλευτής ο οποίος είπε : “Δεν θέλουμε την πολιτική των υπονόμων να επικρατήσει στην πορεία προς τις εκλογές του προσεχή Μαίου”. «Είμαι ένας διεθνιστής και χαιρετίζω όλους τους εργαζόμενους στην Ευρώπη”, είπε ο Mohammad Taj, πρόεδρος του Συνδικάτου TUC. “Αυτό που έχουμε είναι η ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων, αλλά οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να κινηθούν επειδή είναι Μαύροι ή Ασιάτες ή Βούλγαροι”. Στη συνέχεια το λόγο πήραν η Natalie Bennett, ηγέτης του Κόμματος των Πρασίνων της Αγγλίας και της Ουαλίας, ο Tommy Tomescu της Συμμαχίας Ενάντια στις διακρίσεις κατά των Ρουμάνων και των Βουλγάρων, συγγενείς των μαύρων μεταναστών που δολοφονήθηκαν από την αστυνομία, η κόρη του Mohammed Saleem, ο οποίος δολοφονήθηκε από έναν Oυκρανό φασίστα πέρυσι, ο Maurice Wren Διευθύνων Σύμβουλος από το Συμβούλιο Προσφύγων, ο Edie Friedman από το Εβραϊκό Συμβούλιο για τη Φυλετική Ισότητα και πολλοί άλλοι.


Βαρκελώνη

Η διαδήλωση που καλέστηκε στη Βαρκελώνη από την Κίνηση “Ενότητα Ενάντια στο Φασισμό και το Ρατσισμό” (UCFR) ήταν επιτυχημένη. Η διαμαρτυρία με τη συμμετοχή 1000 περίπου ατόμων, ήταν κομμάτι της διαρκούς προσπάθειας που κάνουμε για να χτίσουμε το κίνημα στην Καταλονία. Οι τοπικές επιτροπές της Κίνησής μας (UCFR) και οργανώσεις που τη στηρίζουν, μοίρασαν περίπου 20.000 προκηρύξεις προετοιμάζοντας τη διαδήλωση, εξηγώντας την ανάγκη να δώσουμε μία ισχυρή και ενωμένη μάχη ενάντια στην ακροδεξιά στις ερχόμενες Ευρωεκλογές του Μαΐου.

Υπάρχει μια ισχυρή παράδοση στην Καταλονία των “Castellers”, ομάδων που σχηματίζουν ανθρώπινους πύργους μέχρι και δέκα επίπεδα ψηλά και μία από αυτές έκανε επίδειξη στο τέλος της διαδήλωσης. Η διαδήλωση έσφυζε από τη διαφορετικότητα και την αντιπροσωπευτική συμμετοχή, που κυμαίνονταν από βουλευτές και συνδικαλιστές μέχρι την αντικαπιταλιστική αριστερά και ριζοσπάστες αντιφασίστες.

Την ίδια μέρα γινόταν στη Μαδρίτη το μεγάλο συλλαλητήριο των εκατομμυρίων «για την Αξιοπρέπεια», στο οποίο πολλές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Κίνησης UCFR και χιλιάδες Καταλανών, συμμετείχαν ενεργά. Δυστυχώς οι διοργανωτές δεν συμφώνησαν να συμπεριλάβουν την πάλη ενάντια στο φασισμό στα αιτήματά τους. Αυτό αποδεικνύει ότι υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει σε όλο το ισπανικό κράτος, για να πειστεί η αριστερά για την ανάγκη ενός ενωμένου αντιφασιστικού αγώνα. Το θετικό είναι ότι υπάρχουν πλέον ενωμένες κινήσεις που χτίστηκαν στη χώρα των Βάσκων, όπου υπήρχε μια επιτυχημένη διαδήλωση στις 22 Μάρτη, και στην Ανδαλουσία. Συνολικά η 22 Mάρτη μας έδωσε τη δύναμη για να συνεχίσουμε τις μάχες.

David Karvala, ακτιβιστής UCFR και μέλος της En Lluita, αδελφή οργάνωση του ΣΕΚ


Σκωτία

Το Σάββατο 22 Μάρτη η Γλασκώβη και όλη η Σκωτία ξεσηκώθηκε κατά του ρατσισμού και του φασισμού. Πάνω από 1000 φοιτητές, συνδικαλιστές, κοινότητες μεταναστών και ρομά, εκλεγμένοι πολιτικοί από όλο το πολιτικό φάσμα και την αριστερά διαδήλωσαν στους δρόμους της Γλασκώβης σε αλληλεγγύη με τους αντιρατσιστές και τους αντιφασίστες σε όλη την Ευρώπη. Το πανό στο μπροστινό μέρος της πορείας έγραφε: "Αντίσταση στο ρατσισμό και το φασισμό. Να μη γίνουν οι μετανάστες αποδιοπομπαίοι τράγοι. Όχι στην ισλαμοφοβία. Ναι στη διαφορετικότητα!"

Η πορεία ήταν πολύ δυνατή, εορταστική και υπήρξε μεγάλη εκπροσώπηση της πολυμορφίας που αγωνιζόμαστε να υπερασπιστούμε. Μουσουλμάνοι, Ινδουιστές, Σιχ, σοσιαλιστές και Χριστιανοί, μικρά παιδιά, μαθητές, γονείς και παππούδες διαδήλωσαν πλάι-πλάι με μεγάλα χαμόγελα στα πρόσωπά τους, φωνάζοντας : «μαύροι και λευκοί, ενωθείτε για να πολεμήσουμε. Τσακίστε το SDL!» (η τοπική ρατσιστική, φασιστική, ισλαμοφοβική ομάδα) και «UKIP Δεν θέλουμε την υποκρισία σας». Άλλα δημοφιλή συνθήματα της ημέρας ήταν: «Η ανεργία και ο πληθωρισμός δεν προήλθαν από τη μετανάστευση, μαλακίες, ο εχθρός είναι το κέρδος» και «Πες το δυνατά, πες το καθαρά, οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι εδώ!»

Ομιλητές στο συλλαλητήριο ήταν αγωνιστές από ένα ευρύ φάσμα των συνδικάτων, όπως ο Larry Flanagan, γενικός γραμματέας του EIS (‘Ενωση Εκπαιδευτικών Σκωτίας) και ο Dave Moxham, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Εμπορίου Σκωτίας (που εκπροσωπεί 630.000 μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων). Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν η Eva, μια γυναίκα από την κοινότητα των Ρομά, o Κίμωνας, Έλληνας φοιτητής στο Εδιμβούργο, από το RealDemocracyNow, που μίλησε για τη σημασία της διεθνούς αλληλεγγύης στη συμβολή της συντριβής της Χρυσής Αυγής και οποιουδήποτε άλλου κατηγορεί τους μετανάστες για την οικονομική κρίση.

Τζόσουα Μπράουν