...Μόνιμο Μνημόνιο στο ECOFIN

Η συμφωνία έχει κλείσει, οι υπουργοί οικονομικών θα τα ξανασυζητήσουν και μετά θα πάρει το δρόμο για το Ευρωκοινοβούλιο, πριν το τελευταίο σταματήσει τις εργασίες του ενόψει των ευρωεκλογών. Ευρωπαϊκή ασπίδα που «εγγυάται την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος» όπως είπε ο Στουρνάρας, αυτό κι αν είναι success story!

Είναι αλήθεια ότι στα θέματα του Εκοφίν αυτής της βδομάδας είναι η συμφωνία για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό εξυγίανσης (SRM). Αυτή είναι η μόνη αλήθεια που λέει ο υπουργός, όμως. Γιατί ο συγκεκριμένος μηχανισμός αντί για «ασπίδα», ανοίγει το δρόμο για «αναγκαστικές ανακεφαλαιοποιήσεις» τραπεζών με τα λεφτά των καταθετών όπως στην Κύπρο.

Υπάρχουν, όμως, και άλλα ζητήματα που θα απασχολήσουν τους υπουργούς. Μετά την «οικογενειακή φωτογραφία» στο περιστύλιο του Ζαππείου, όπως μας ενημερώνει το επίσημο πρόγραμμα, θα ακολουθήσει η «πρώτη συνάντηση εργασίας». Ένα από τα θέματά της είναι η «επιμονή στην «πλήρη εφαρμογή των υφιστάμενων κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης (Stability and Growth Pack, Six-Pack, Two-Pack, Fiscal Compact)”. Αυτοί οι μυστήριοι τίτλοι στ’ αγγλικά, αφορούν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τις αλλαγές που έγιναν σε αυτό, το «Δημοσιονομικό Σύμφωνο» και την «κεντρική εποπτεία των εθνικών προϋπολογισμών».

Η λέξη κλειδί είναι η εποπτεία. Σύμφωνα με αυτούς τους κανόνες, οι «ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί» πρέπει να κατοχυρωθούν και Συνταγματικά από τις χώρες μέλη –και μαζί με αυτούς οι διάφορες εποπτείες και ποινές για την υλοποίησή τους.

Έκθεση

Αυτές τις αλλαγές καταγράφει λεπτομερώς η πρόσφατη έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη βουλή, που δημοσιεύτηκε τον Γενάρη. Δυο χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

«Η Ελλάδα θα πρέπει να δημοσιοποιήσει το νέο Μεσοπρόθεσμο 2014-2016 μέχρι τα τέλη Απριλίου 2014… Θα πρέπει να περιλαμβάνει τα μέτρα που θα διασφαλίσουν τη δημοσιονομική ισορροπία για την περίοδο μετά το τρέχον Μνημόνιο. Θα γίνουν τότε φανερές οι δεσμεύσεις της χώρας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».

Παρακάτω:

«Τα συμβαλλόμενα κράτη που υπόκεινται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος θα πρέπει να συμφωνούν με την Επιτροπή ‘πρόγραμμα δημοσιονομικής και οικονομικής εταιρικής σχέσης’, που θα περιλαμβάνει και λεπτομερή προγράμματα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ώστε να διασφαλισθεί μια διαρκής μείωση υπερβολικών ελλειμμάτων. Η εφαρμογή τους θα εποπτεύεται από την Επιτροπή και το Συμβούλιο μαζί με τους ετήσιους προϋπολογισμούς. Προβλέπεται όμως και καθεστώς ‘ενισχυμένης εποπτείας’ για όσα κράτη μέλη προσφεύγουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης».

Μονιμοποίηση και θεσμοθέτηση της λιτότητας και των περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες, μια διαιώνιση των Μνημονίων, αυτή είναι η ουσία των «κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης». Αυτά συζητάνε στο Εκοφίν στο Ζάππειο. Και μετά, η κυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων έχει το θράσος να λέει ότι «βγαίνουμε από τα μνημόνια».