22 Μάρτη - Παγκόσμια μέρα δράσης

Δουβλίνο

Συνεχίζουμε σε αυτό το φύλλο, παρουσιάζοντας τον αντίκτυπο που δημιούργησε η 22 Μάρτη Μέρα Αντιφασιστικής Δράσης σε μια σειρά από πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σε Ελλάδα και Ιρλανδία το μήνυμα της 22 Μ ήταν κοινό, ενάντια στον ρατσισμό και στην πολιτική της λιτότητας που περπατάνε χέρι-χέρι την εποχή των μνημονίων.

Εκατοντάδες αντιφασίστες-τριες διαδήλωσαν στις 22 Μάρτη στο Δουβλίνο με κεντρικό σύνθημα “Ευρώπη-φρούριο; Με κανένα τρόπο! Οι μετανάστες θα μείνουν!” Η διαδήλωση οργανώθηκε από το Αντιρατσιστικό Δίκτυο και υποστηρίχθηκε από σωματεία, πρόσφυγες που ζητάνε άσυλο, μετανάστες, ακτιβιστές από την ‘Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη'.

Η Brid Smith, δημοτική σύμβουλος στο Δουβλίνο με το People Before Profit και το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ιρλανδίας τόνισε ότι το ζήτημα του ρατσισμού χρειάζεται να αντιμετωπιστεί σε δύο επίπεδα: Πρώτο, τσακίζοντας τον ρατσισμό και τον φασισμό όπου προσπαθεί να σηκώσει κεφάλι, στους δρόμους, στις κοινότητες, στους χώρους εργασίας, φτιάχνοντας από τα κάτω καμπάνιες ενάντια στον ρατσισμό. Και δεύτερο παλεύοντας ενάντια στην λιτότητα που διαλύει τις ζωές των φτωχών ανθρώπων, με αποτέλεσμα να γίνονται θύματα της προπαγάνδας ότι για αυτά φταίνε οι μετανάστες και όχι οι πραγματικοί ένοχοι, οι πλούσιοι.

Κοπεγχάγη

H αντιφασιστική 22 Μάρτη στην Κοπεγχάγη ήταν μια τεράστια επιτυχία, καθώς πετύχαμε να πραγματοποιήσουμε τη μεγαλύτερη από όλες τις διαδηλώσεις που έχει οργανώσει το δίκτυο “Πόλη ελεύθερη από ρατσισμό”.

Διαδήλωσαν 1200 αντιφασίστες-τριες. Παρά το κακό προηγούμενο ότι και οι τρεις προηγούμενες διαδηλώσεις που είχαμε οργανώσει είχαν δεχθεί επιθέσεις από τους φασίστες, αυτή η διαδήλωση είχε πλατιά συμμετοχή: Γονείς με τα παιδιά τους, ηλικιωμένοι, μετανάστες, συνδικαλιστές από αριστερά συνδικάτα, σοσιαλιστές, αναρχικοί, αλλά και κόσμος που δεν βλέπουμε συχνά σε διαδηλώσεις.

Τα συνθήματα που κυριαρχούσαν ήταν “ναι στην διαφορετικότητα, όχι στον ρατσισμό”, “όχι ναζί στους δρόμους μας”. Στις προκηρύξεις και τον χαιρετισμό που κάναμε εκ μέρους της “Πόλης ελεύθερης από ρατσισμό” συνδέσαμε τον αγώνα ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό με τον αγώνα ενάντια στις πολιτικές λιτότητας της κρίσης που διανύουμε.

Η “Πόλη ελεύθερη από ρατσισμό” προσπαθεί να οργανώσει ένα αντιφασιστικό-αντιρατσιστικό δίκτυο και έχουμε ένα τοπικό πυρήνα σε μια από τις γειτονιές της πόλης, όπου οι φασίστες προσπαθούν να οργανωθούν. Η 22 Μάρτη έδειξε ότι το δίκτυό μας, που ξεκίνησε μόλις πριν έξι μήνες, έχει αρχίσει να απλώνεται. Θα συνεχίσουμε να οργανώνουμε, με επόμενο βήμα, νέα διαδήλωση στην Εργατική Πρωτομαγιά.

Κρίστιν Μπέργκεν, Κοπεγχάγη 24 Μάρτη

Νέα Υόρκη

Γύρω στα 50 άτομα συγκεντρώθηκαν στις 22 Μαρτίου έξω από το Ελληνικό προξενείο στη Νέα Υόρκη. Κρατώντας πλακάτ και πανό με συνθήματα όπως "συντρίψτε το φασισμό", "το ελληνικό κράτος δολοφονεί, η ΕΕ, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ συναινούν" διαδήλωσαν ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν διάφορες συλλογικότητες: ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΗΠΑ, Freedom Socialist Party, Balkan Queer Initiative, Radical Women, Campaign for Peace and Democracy και άλλοι.

Στο Σικάγο στην κινητοποίηση έξω από το ελληνικό προξενείο, οι συγκεντρωμένοι έστειλαν το δικό τους αντιφασιστικό μήνυμα τραγουδώντας το “All you fascists bound to lose” (“Φασίστες, είστε καταδικασμένοι να αποτύχετε”) του Γούντι Γκάθρι, του τραγουδοποιού και ακτιβιστή της εργατικής τάξης στις ΗΠΑ τις δεκαετίες του '30 και του '40.