ΔΙΕΘΝΗ - Η Νέα Υόρκη ενάντια στην ισλαμοφοβία

«Το Σάββατο 11 Σεπτέμβρη, μια πολύ ζωντανή διαδήλωση χιλιάδων αντιρατσιστών έδωσε το μήνυμα ότι το ισλαμικό κέντρο Κόρντομπα Χάουζ είναι καλοδεχούμενο και βοήθησε στην εξουδετέρωση μιας ρατσιστικής διαδήλωσης που οργανώθηκε στο κέντρο την ίδια μέρα. Μετά από ολόκληρους μήνες προπαγάνδας για αυτό που λανθασμένα ονομάζεται «τζαμί» γιατί στην πραγματικότητα είναι ένα κέντρο για την μουσουλμανική κοινότητα της πόλης, οι ρατσιστές εμφανίστηκαν στους δρόμους.

Παρά τις φήμες, ο ιμάμης Φειζάλ Αμπντούλ Ραούφ είναι ένας μετριοπαθής μουσουλμάνος Σούφι που έχει στο ενεργητικό του συνεργασία με την αμερικάνικη κυβέρνηση. Το Ισλαμικό Κέντρο που θέλει να φτιάξει θα περιλαμβάνει πισίνα, εστιατόριο και άλλες υπηρεσίες ελεύθερες για το κοινό, με ένα μικρό μέρος του χώρου να δίνεται για χώρο προσευχής. Θα χτιστεί δύο τετράγωνα μακριά από το σημείο των πύργων -δεν είναι σε ορατό σημείο από εκεί. Ετσι κι αλλιώς, τζαμί υπάρχει στην περιοχή από το 1970 και πάνω σε έναν από τους δίδυμους πύργους υπήρχε χώρος μουσουλμανικής προσευχής, στον 17ο όροφο.

Οι αντιρατσιστές καταφέραμε να οργανώσουμε μια ενωτική διαδήλωση με πάνω από 2000 ανθρώπους, μεγαλύτερη από την πολυδιαφημισμένη συγκέντρωση των ρατσιστών. Με το άκουσμα της είδησης ότι θα υπήρχε ρατσιστικό κάλεσμα ενάντια στο τζαμί, η Συμμαχία της Νέας Υόρκης Ενάντια στην Ισλαμοφοβία βγήκε να υποστηρίξει το Κέντρο Κόρντομπα και «να υποστηρίξει τους Μουσουλμάνους που δέχονται επίθεση στα βασικά τους δικαιώματα». Η ακτιβίστρια Σίντι Σίχαν και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ράμσεϊ Κλαρκ μίλησαν από το βήμα. Ακούστηκαν επίσης εκπρόσωποι θρησκευτικών πολιτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, ανάμεσά τους και η οργάνωση Εβραίοι ενάντια στην Κατοχή.

Δημαγωγία

Ο εκπρόπωπος των Συνδικαλιστών της Νέας Υόρκης ενάντια στον Πόλεμο τόνισε ότι «Ολοι μας υποφέραμε στις 11 Σεπτέμβρη, αλλά η θλίψη μας δεν ήταν κάλεσμα για μίσος. Σήμερα ξανά υποφέρουμε επειδή οι πολυεθνικές έχουν καταστρέψει την οικονομία μας. Σήμερα η Σάρα Πέιλιν και ο συρφετός του Πάρτι του Τσαγιού θέλουν τους μουσουλμάνους αποδιοπομπαίους τράγους. Η ρατσιστική τους δημαγωγία θέλει να μας αποπροσανατολίσει.»

Τα συνθήματα στη διαδήλωση έλεγαν: «Η αλληλεγγύη και η ενότητα θα παραμείνουν στη Νέα Υόρκη», «Καμιά ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη» στα αγγλικά και τα ισπανικά. Ανάμεσα στα πανό: «Οι ρατσιστές του ΄Πάρτι Τσαγιού΄ τα παίρνουν από τις πολυεθνικές» και «Οι φασίστες καίνε βιβλία».

Αυτό το τελευταίο αναφέρεται στο απειλούμενο κάψιμο του Κορανίου από μια εκκλησία της Φλόριντας. Με βάση αυτό το κλίμα, οι μουσουλμάνοι δέχονται όλο και περισσότερες βίαιες επιθέσεις, όπως για παράδειγμα το μαχαίρωμα ενός μουσουλμάνου ταξιτζή που έγινε τον Αύγουστο στη Νέα Υόρκη.

Η Σάρα Λαζούρ, φοιτήτρια που συμμετείχε στη διαδήλωση μας είπε: «Το ΄Πάρτι του Τσαγιού΄ προβάλλεται συνεχώς από τα κανάλια, αλλά δεν είναι και τόσο ενωμένοι όσο πιστεύεται. Τα ΜΜΕ φουσκώνουν κατά πολύ τα νούμερα των διαδηλώσεων που οργανώνουν. Είναι πολύ ενθαρρυντικό να έρχομαι σε μια διαδήλωση ενάντια στην Ισλαμοφοβία και να συναντάω ένα ποτάμι από ανθρώπους που κατεβαίνουν για να αντισταθούν στο ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία».