Πώς θα πάρουμε πίσω τα κλεμένα;

Είναι μια πρωτοβουλία που προσπαθεί να εξηγήσει ποιο είναι το αντικαπιταλιστικό σχέδιο για να βγει η εργατική τάξη από την αβυσσαλέα κρίση αυτού του συστήματος. Όπως γράφει ο πρόλογος του βιβλίου:

«Μέσα σε αυτή τη δίνη των εξελίξεων, χιλιάδες άνθρωποι στρέφονται προς τα αριστερά και αναζητούν απαντήσεις σε αγωνιώδη ερωτήματα.

Τι φταίει για την κρίση; Γιατί αποτυχαίνουν τα «προγράμματα διάσωσης» το ένα μετά το άλλο; Ακόμα και το ΔΝΤ έχει ομολογήσει ότι άλλα πρόβλεπαν το 2010 και αλλιώς πορεύτηκε η πραγματική κατάσταση.

Καυτά ερωτήματα

Υπάρχει εναλλακτική λύση; Τι θα σημαίνει το τέλος των Μνημόνιων; Θα πάρουμε πίσω τις δουλειές μας, τα κλεμμένα από τις συντάξεις του παππού και της γιαγιάς, τους μισθούς και τις εργασιακές συνθήκες των καταργημένων συλλογικών συμβάσεων; Για τον περισσότερο κόσμο, για τις εργατικές οικογένειες που συντηρούν δυο και τρεις άνεργους με τις κομμένες συντάξεις της προηγούμενης γενιάς, αυτά είναι τα πιο καυτά ερωτήματα.

Το μικρό αυτό βιβλίο προσπαθεί να ξεδιπλώσει τις απαντήσεις από την ταξική σκοπιά της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Η εναλλακτική λύση των εργατών είναι να πάρουν κάτω από τον έλεγχο τους τον πλούτο που παράγουν. Κι αυτό δεν είναι κάποια μακρινή ουτοπία, κάποια «Δευτέρα Παρουσία» όπως λέει περιφρονητικά η κυρίαρχη προπαγάνδα. Είναι ο μόνος δρόμος για να βγούμε από την κρίση ξεδιπλώνοντας ένα αντικαπιταλιστικό σχέδιο βήμα-βήμα. Παίρνοντας τον έλεγχο των τραπεζών που τις έχουμε ακριβοπληρώσει ξανά και ξανά. Σπάζοντας τους μηχανισμούς εποπτείας της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαγορεύουν ακόμα και το παραμικρό φιλεργατικό μέτρο. Αυτή η μεγάλη αλλαγή δεν έρχεται απλά και μόνο ψηφίζοντας «σωστά» και περιμένοντας από προοδευτικούς υπουργούς να υλοποιήσουν τις προσδοκίες μας. Μόνο με την οργανωμένη συλλογική δύναμη της εργατικής τάξης μπορούμε να πάμε μπροστά. Αυτή η δύναμη χτίζεται μέσα στους αγώνες και έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει θαύματα.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το μέτωπο των οργανώσεων της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, δεν μοιράζει υποσχέσεις. Ζητάει τη στήριξη και τη συμμετοχή του καθενός και της καθεμιάς από μας για να υλοποιήσουμε μαζί την εργατική εναλλακτική».