Ισπανία: Το νέο κίνημα στις Ευρωεκλογές

Το Ποδέμος είναι μια πολύ καινούργια πρωτοβουλία που προσπαθεί να βάλει τις βάσεις για την πολιτική και εκλογική έκφραση του κινήματος. Το κενό στην περίπτωση της Ισπανίας είναι τεράστιο. Από το κίνημα 15Μ (οι λεγόμενοι Αγανακτισμένοι) και έπειτα, η αντίσταση απέναντι στη λιτότητα, αρχικά του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) και στη συνέχεια της δεξιάς κυβέρνησης του Ραχόι δεν έχει κάνει βήμα πίσω. Είναι η χώρα της Ευρώπης που βίωσε και βιώνει ακόμη τις πιο μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στις περικοπές και τις ιδιωτικοποιήσεις. Μόλις στις 22 Μάρτη, η Μαδρίτη πλημμύρισε με εκατομμύρια κόσμο. Τα δύο μεγάλα κόμματα πέφτουν σταθερά και τα δυο μαζί στις δημοσκοπήσεις. Η Ενωμένη Αριστερά (με μεγαλύτερη δύναμη το Κομμουνιστικό Κόμμα) ανεβαίνει αλλά συνεχίζει να είναι προσανατολισμένη σε συμμαχίες με το PSOE. Στην Ανδαλουσία, τη μεγαλύτερη σε πληθυσμό περιφέρεια της χώρας, συγκυβερνάει με το PSOE επιβάλλοντας περικοπές σε μισθούς και υπηρεσίες.

Το Podemos εμφανίστηκε ως πρωτοβουλία διανοούμενων και προσωπικοτήτων γνωστών για τις καθαρές θέσεις τους ενάντια στη λιτότητα. Γνωστότερος όλων ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, που είχε γίνει σύμβολο για την ικανότητά του να κατατροπώνει σε τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις τους φίλους του Ραχόι. Όμως στο Ποδέμος συμμετέχουν και οι σύντροφοι της “Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς” (αδελφής οργάνωσης της ΟΚΔΕ-Σπάρτακος) και της Εν Λούτσα (αδελφής οργάνωσης του ΣΕΚ).

Η επιτυχία των εκδηλώσεων παρουσίασης τον περασμένο μήνα ήταν εντυπωσιακή. Σχεδόν 1000 άνθρωποι πήραν μέρος στη Σεβίλλη. Έτσι οργανώθηκαν μαζικοί “κύκλοι Ποδέμος” ανά τη χώρα.

Το Ποδέμος προσπαθεί να εκφράσει την αριστερά αριστερότερα του Κομμουνιστικού Κόμματος, όμως η συζήτηση για τις στρατηγικές επιλογές μόλις που έχει ξεκινήσει στο εσωτερικό της Αριστεράς. Η ηγεσία γύρω από τον Πάμπλο Ιγκλέσιας έχει σαν πρότυπο τον Τσάβες και την ριζοσπαστική αλλαγή από τα πάνω. Η παρουσία των επαναστατών στο Ποδέμος μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις όχι μόνο στις Ευρωεκλογές αλλά σαν βήμα για την πολιτική συγκρότηση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στη συνέχεια.