Στο δεύτερο γύρο

Αυτή είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει ανοιχτά και δημοκρατικά μέσα στον κόσμο της Αριστεράς και κανονικά θα έπρεπε οι αριστερές κινήσεις που κατάφεραν να έχουν υποψήφιους στο δεύτερο γύρο να πάρουν την πρωτοβουλία για έναν τέτοιο διάλογο, ανοιχτό στις προτάσεις όλων των ρευμάτων.

Επειδή, όμως, οι ηγεσίες της κοινοβουλευτικής αριστεράς, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, αποφεύγουν τέτοιες διαδικασίες, το βάρος πέφτει στα δημοτικά και περιφερειακά σχήματα που στήριξε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ να κάνουν αυτή τη συζήτηση μαζί με όλο τον κόσμο που προβληματίζεται για τη συνέχεια.

Αφετηρία για τη συζήτηση είναι η ξεκάθαρη τοποθέτηση ότι δεν διαλέγουμε ανάμεσα σε διαχειριστές που στήριξαν τα μνημόνια, είτε ήταν του Παπανδρέου, είτε του Παπαδήμου ή του Σαμαρά και του Βενιζέλου. Τους μαυρίζουμε όλους. Και οργανωνόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τις επιθέσεις που μας ετοιμάζουν.

Διαφορετική

Η αντιμετώπιση πρέπει να είναι διαφορετική στις περιπτώσεις όπου κινήσεις της αριστεράς περνάνε στο δεύτερο γύρο. Εκεί ανοίγει ζήτημα κριτικής υποστήριξης των υποψηφίων του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μας είναι αδιάφορο αν η Αριστερά θα καταφέρει πχ. να πάρει το Δήμο στην Πάτρα. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει με συνέπεια ταχθεί ενάντια στον ενδοαριστερό εμφύλιο.

Όμως, πουθενά η στήριξη δεν μπορεί να είναι άκριτη γιατί υπάρχει όλη η αρνητική εμπειρία από δημάρχους της ρεφορμιστικής αριστεράς που υπέκυψαν στη διαχειριστική λογική φέρνοντας περικοπές και απολύσεις. Δίνουμε μάχη ενάντια στις αυταπάτες ότι αρκεί «να πάρουμε το Δήμο» και επιμένουμε στην ανάγκη της ανεξαρτησίας της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, της μόνης δύναμης που θα επιμείνει στους αγώνες ενάντια και σε «αριστερούς διαχειριστές».

Με αυτή την αντιμετώπιση, η συζήτηση για τον δεύτερο γύρο μπορεί να είναι γόνιμη και να κερδίζει τον κόσμο της αριστεράς στην προοπτική του αγώνα για την ανατροπή.