Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις περιφέρειες: 128.000 ψήφοι

Με επιτυχία στέφθηκε στις 18 Μάη το κατέβασμα των περιφερειακών σχημάτων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις 12 από τις 13 συνολικά περιφέρειες (δεν υπήρχε ψηφοδέλτιο στο Νότιο Αιγαίο)

Συνολικά 128.154 αγωνιστές και αγωνίστριες στήριξαν στις περιφέρειες τα σχήματα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, πετυχαίνοντας το καλύτερο -σε απόλυτο αριθμό ψήφων και σε ποσοστό (2,3% πανελλαδικά)- εκλογικό κατέβασμα που έχει καταγράψει ποτέ.

Συγκριτικά με τις περιφερειακές εκλογές του 2010, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πήρε 30.655 παραπάνω ψήφους και ανέβασε το ποσοστό της κατά 0,5%, ενώ συγκριτικά με τις βουλευτικές εκλογές του Μαϊου 2012 αύξησε κατά 52.738 τις ψήφους που πήρε και σχεδόν διπλασίασε το ποσοστό της.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κατάφερε να εκλέξει 7 περιφερειακούς συμβούλους στην Αττική, την Κεντρική Μακεδονία, την Θεσσαλία, την Ηπειρο, την Πελοπόννησο (δεν είχε έδρα), τη Δυτική Ελλάδα και την Στερεά Ελλάδα (δεν είχε έδρα), ενώ έχασε τις δύο έδρες που είχε σε Ιόνια και Κρήτη.

Αττική

Στην Αττική, παρά την μεγάλη πόλωση που επικράτησε στην Αθήνα και τα μεγάλα αστικά κέντρα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πέρασε το 2% πλησιάζοντας τον πανελλαδικό της μέσο όρο. «Το μήνυμα που έστειλε ο κόσμος στην Περιφέρεια της Αττικής ήταν μαύρο στα κόμματα του μνημονίου» είπε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Αλεξάνδρα Μαρτίνη, υποψήφια με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στον Βόρειο Τομέα.

«Το κίνημα έδωσε αέρα στα πανιά της αριστεράς στις εκλογές και ένα σημαντικό ποσοστό στήριξε την ΑΝΤΑΡΣΥΑ δείχνοντας εμπιστοσύνη στο αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα πάλης και εκτιμώντας τον ρόλο μας μέσα στους αγώνες. Ήταν αποτέλεσμα του ρόλου που παίξαμε όλο το προηγούμενο διάστημα στις μεγάλες μάχες από την κατάληψη στην ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή μέχρι τον αγώναενάντια στους νεοναζί στο Νέο Ηράκλειο. Είχαμε άνοδο και φαινόταν αυτό στις προεκλογικές περιοδείες και τις εξορμήσεις σε γειτονιές και εργασιακούς χώρους».

Στις γειτονιές της Αττικής το περιφερειακό ψηφοδέλτιο που στήριξε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κατέγραψε τα καλύτερα αποτελέσματα στο Ηράκλειο (3,18%), στην Νέα Σμύρνη (2,92%), στο Χολαργό (2,89%), στην Πεύκη (2,83%), στου Ζωγράφου (2,74%), στη Νέα Φιλαδέλφεια-Χαλκηδόνα (2,65%), στα Βριλήσσια (2,60%), στο Περιστέρι (2,56%), στη Νέα Ιωνία (2,54%), στην Πετρούπολη (2,5%).

Στην επαρχία, τα καλύτερα ποσοστά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σημειώθηκαν σε Ιθάκη (5,76% ), Μεσσηνία (3,97%), Χανιά (3,96%), Βοιωτία (3,75%), Πρέβεζα (3,43%), Φθιώτιδα (3,42%), Εύβοια (3,34%), Λευκάδα (3,31% ), Σάμο (3,21%), Φωκίδα (3,20%) Ιωάννινα (3,07%), Θεσσαλονίκη (3,07%), Αργολίδα (3,05%).

Πανελλαδική άνοδος

Στην Θεσσαλία, η Αριστερή Παρέμβαση αύξησε κατά 2.400 τις ψήφους που πήρε σε σχέση με τις περιφερειακές εκλογές του 2010, με μεγαλύτερο ποσοστό το 2,7% στην Μαγνησία.

«Οι περιφερειακές εκλογές στη Θεσσαλία επιβεβαιώνουν την εικόνα της ανόδου της αντικαπιταλιστικής αριστεράς σε πανελλαδικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, το περιφερειακό σχήμα κατάφερε να κρατήσει την έδρα από τις προηγούμενες εκλογές και να ανεβάσει τα ποσοστά του σε 2,23%. Θετικά πρέπει να αποτιμηθούν οι εξορμήσεις του προηγούμενου διαστήματος, οι οποίες εκτός ότι έφτασαν σε μεγάλο εύρος, είχαν πολύ καλή ανταπόκριση από το κόσμο.

Η αριστερά σε τοπικό αλλά κυρίως σε πανελλαδικό επίπεδο είναι ανάγκη να δει την εικόνα ότι δεν μεγαλώνει και δεν παίρνει προβάδισμα όταν κάνει δεξιά μετατόπιση» μας είπε ο Δημήτρης Στεφανάκης, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στην Μαγνησία.

Ανταπόκριση

Στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, 5.400 αγωνιστές και αγωνίστριες στήριξαν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις κάλπες με την ανταπόκριση του κόσμου να είναι εμφανής σε όλη την προεκλογική περίοδο.

«Φοιτητές, εκπαιδευτικοί, νοσοκομειακοί, συνταξιούχοι και κόσμος από την υπόλοιπη αριστερά συμμετείχαν στην παρουσίαση του αντικαπιταλιστικού προγράμματος, ήρθαν στις εκδηλώσεις που οργανώσαμε σε Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη, αναγνωρίζοντας το ρόλο που έχει παίξει αυτά τα χρόνια η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο δυνάμωμα του εργατικού κι αντιφασιστικού κινήματος» μας είπε η Ζανέττα Λυσικάτου, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος, τονίζοντας ότι μπροστά είναι η μάχη των ευρωεκλογών.

Να σημειώσουμε εδώ ότι ένα από τα καλύτερα ποσοστά στην περιφέρεια ήταν στην Ξάνθη, στην δημοτική κοινότητα Κοτύλης του Δήμου Μύκης, όπου η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πήρε 87 ψήφους και πλησίασε το 7%.


Στερεά Ελλάδα: “Παίρνουμε μια ανάσα και συνεχίζουμε”

Εξαιρετικά πετυχημένο ήταν το πρώτο (στις προηγούμενες περιφερειακές δεν είχε γίνει δυνατό να συγκροτηθεί ψηφοδέλτιο) κατέβασμα του περιφερειακού σχήματος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Στερεά Ελλάδα, παίρνοντας 3,36% στο σύνολο τη περιφέρειας, 3,34% στην Εύβοια, 3,75% στην Βοιωτία, 4,5% μέσα στην πόλη της Λαμίας και εκλέγοντας στην περιφέρεια τον Βασίλη Ζούμπο.

«Kάναμε μια τιτάνια προσπάθεια και καταφέραμε αυτό το αποτέλεσμα στην Στερεά, όλοι οι σύντροφοι-ισσες δουλέψανε πάνω από τις δυνατότητες στην Φθιώτιδα, την Εύβοια, την Βοιωτία, σε όλη την περιφέρεια, περάσανε δια πυρός και σιδήρου» μας είπε ο Βασίλης Ζούμπος περιφερειακός σύμβουλος με την Αριστερή Παρέμβαση στην Στερεά Ελλάδα.

«Πανηγυρίζουμε για μια στιγμή, παίρνουμε μια ανάσα και συνεχίζουμε για να έχουμε ένα επιτυχημένο κατέβασμα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και στις Ευρωεκλογές, να σπάσουμε το μονόδρομο της ΕΕ, να αντισταθούμε ενάντια στα ανησυχητικά φαινόμενα, όπως τα εκλογικά αποτελέσματα των φασιστών».


Κεντρική Μακεδονία

Τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών στην Κ. Μακεδονία δείχνουν καταρχήν μια καταδίκη της μνημονιακής πολιτικής και της συγκυβέρνησης.

Το ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά δεν κατέβασε καν υποψήφιο, ενώ η παράταξη της ΝΔ, μόνιμα πρώτη δύναμη εδώ και αρκετές 4ετίες, κατέβηκε διασπασμένη με τον επίσημο υποψήφιό της, Ιωαννίδη, να μην μπορεί να συγκεντρώσει πάνω από 20%. Ο νικητής Τζιτζικώστας, επίσημος εκλεκτός του Σαμαρά μέχρι και πριν τις εκλογές, συγκράτησε μεν το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεών του, προβάλλοντας όμως αναγκαστικά το προφίλ του αντιμνημονιακού και ανεξάρτητου στην προεκλογική περίοδο.

Ταυτόχρονα η αριστερά είχε άνοδο, παρά τη μη είσοδο του ΣΥΡΙΖΑ στο δεύτερο γύρο, με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ όχι μόνο να διατηρεί την έδρα της αλλά να αυξάνει τις ψήφους της σε σχέση με το 2010 από 16.644 σε 25.842 και το ποσοστό της από 1,7 σε 2,63.

Θεσσαλονίκη

Βάση αυτής της επιτυχίας ήταν τα ποσοστά στον κεντρικό νομό, (3,07 στην Θεσσαλονίκη, περίπου διπλασιασμός ψήφων στο δημοτικό κατέβασμα στο Δήμο Θεσσαλονίκης) αντανακλώντας το ρόλο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στους μεγάλους εργατικούς, πολιτικούς και τοπικούς αγώνες που εξακολουθούν να συγκλονίζουν την πόλη, αλλά και δυο ακόμα παράγοντες που συνέβαλλαν τα μέγιστα στο αποτέλεσμα:

Τοπικές επιτροπές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της περιφερειακής κίνησης είχαν σφυρηλατήσει δεσμούς εμπιστοσύνης με την τοπική κοινωνία όλα τα προηγούμενη χρόνια σε μια σειρά από περιοχές (Πέλλα-Γιαννιτσά, Ημαθία-Αλεξάνδρεια, Σέρρες τα πιο εμφανή παραδείγματα), που σημείωσαν εντυπωσιακή άνοδο. Δεύτερο, περιοχές που, ενώ (κακώς) θεωρούνταν «κάστρα» της Δεξιάς, ανέδειξαν πρωτοφανή ριζοσπαστικοποίηση και μαχητικότητα σε αγώνες του προηγούμενου διαστήματος, επίσης στήριξαν τους τοπικούς αγωνιστές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (πχ Χαλκιδική).

Οι εκλογές ήταν μόνο η αρχή. Αν το αποτέλεσμα του 2010 συνέβαλλε στην οργάνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε Πέλλα, Ημαθία, το αντίστοιχο του 2014 ανοίγει δυνατότητες για οργανωμένη ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε κάθε νομό της περιφέρειας το επόμενο διάστημα.

Νίκος Τουρνάς, υποψήφιος περ.σύμβουλος με την Ανταρσία στην Κ.Μακεδονία


Κρήτη: “Κέντρο το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα”

Τα αποτελέσματα στην περιφέρεια Κρήτης έρχονται να αναδείξουν την στροφή του κόσμου προς τα αριστερά, με τα ποσοστά του συνόλου της Αριστεράς να διπλασιάζονται σε σχέση με τις εκλογές του 2010.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η αύξηση των ποσοστών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (Ανυπότακτη Κρήτη) που συγκέντρωσε 8.200 ψήφους (2,35%) έναντι 5.300 ψήφων (1,61%) που είχε το 2010.

Στο νομό Χανίων το ποσοστό άγγιξε το 4%, γεγονός που οφείλεται στα προχωρήματα του εργατικού κινήματος και τη συμβολή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος. Αλλά και στον γεγονός ότι τα Χανιά ήταν ο μοναδικός δήμος στο νησί που δώσαμε μαζί με την μάχη της περιφέρειας και τη μάχη του Δήμου, με την Ανταρσία στα Χανιά.

Ενδεικτική είναι επίσης η αύξηση στα ποσοστά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Λασίθι που σχεδόν διπλασιάστηκαν. Τεράστιο ρόλο σε αυτό έπαιξε η στήριξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις μάχες που έδωσαν οι κάτοικοι ενάντια στο κλείσιμο του νοσοκομείου ή στη Μονή Τοπλού και η ανάδειξη αυτών των θεμάτων μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο.

Η άνοδος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ επιβεβαιώνει την επιλογή της να βγει με κέντρο το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα. Με την ίδια αποφασιστικότητα συνεχίζουμε για να δώσουμε και τη μάχη των ευρωεκλογών, για δυνατή ΑΝΤΑΡΣΥΑ παντού.

Μαργαρίτα Παπαμηνά, υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Χανίων με την Ανυπότακτη Κρήτη


Πελοπόννησος: “Οργανώνοντας τις μάχες”

Στην Πελοπόννησο, τα ποσοστά του περιφερειακού σχήματος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ανέβηκαν από 1,7% στις περιφερειακές του 2010 στο 2,91% σήμερα. Στην Μεσσηνία αντίστοιχα από 1,9% το 2010 στο 3,97% στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής.

Το πετύχαμε αυτό γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή όλων των μαχών στο πλευρό των εργαζομένων ενάντια στο κλείσιμο της ΕΡΑ, την διάλυση του ΕΟΠΥΥ, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, το 5ευρο στα νοσοκομεία, τις απολύσεις των εκπαιδευτικών.

Και ταυτόχρονα πρωτοστατήσαμε στον αντιφασιστικό αγώνα με κορυφαία στιγμή τις κινητοποιήσεις που ακύρωσαν το φεστιβάλ που ετοίμαζε η Χ.Α στην Καλαμάτα, αλλά και συγκροτώντας αντιφασιστική κίνηση, που μέσα στις εκλογές κυκλοφόρησε αφίσα «ούτε στην περιφέρεια, ούτε στο δήμο, ούτε πουθενά». Στο Δήμο της Καλαμάτας η Χ.Α πήρε μόνο 3%.

Ολες αυτές τις μέρες δεν αφήσαμε ούτε ένα εργασιακό χώρο στην Καλαμάτα, ούτε ένα χωριό στην περιφέρεια που να μην επισκεφθούμε. Στην Πυλία, στην «έδρα» του Σαμαρά το ποσοστό μας έφτασε κοντά στο 5%. Στην Γλυφάδα Πυλίας, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ βγήκε 1η δύναμη με 23,5%. Ακόμα και στην Λακωνία, μια δύσκολη περιοχή, όπου δεν έχουμε κόσμο καταφέραμε να φτάσουμε κοντά στο 2%. Στην Αργολίδα περάσαμε το 3%.

Οσοι προσπαθούν να εξηγήσουν την άνοδο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ απλά με βάση την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει τον Βουδούρη στην περιφέρεια, ξεχνάνε ότι στην Πελοπόννησο δεν είμαστε άγνωστοι, ο κόσμος μας εκτιμά γιατί είμαστε μαζί του στους αγώνες, γιατί έχουμε ξεκάθαρο πρόγραμμα.

Χριστίνα Λαδά, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Μεσσηνίας με την Ανταρσία στο Μωριά


Ήπειρος

Τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών έδειξαν μια μεγάλη αύξηση του ψηφοδελτίου της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς τόσο στην Άρτα όσο και στην υπόλοιπη Ήπειρο. Δεν ήταν κάτι τυχαίο.

Αντίθετα ήταν αποτέλεσμα της παρέμβασής μας όλο το προηγούμενο διάστημα στους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας της περιοχής μας και η σύνδεση τους με την πάλη ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό.

Επίσης η σύνδεση μας με τους μεγάλους αγώνες της προηγούμενης περιόδου όπως π.χ. η μάχη ενάντια στο ξεπούλημα της "ΔΩΔΩΝΗΣ" παρέα με τους κτηνοτρόφους της Ηπείρου ή κατά της ιδιωτικοποίησης του Νερού, μέσω της πώλησης των φραγμάτων της ΔΕΗ, που απειλεί να αφανίσει τους φτωχούς αγρότες του κάμπου της Άρτας βοήθησε ώστε να έχουμε την εμπιστοσύνη τους και την στήριξή τους όχι μόνο σαν ψηφοφόροι αλλά και σαν υποψήφιοι με την ΑΡ.Π.Η.

Μέσα και από την μάχη των περιφερειακών εκλογών προβάλαμε το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα δράσης και την προοπτική της ανατροπής του συστήματος, χωρίς να φοβηθούμε την σύγκριση με την "ρεαλιστική" πολιτική της διαχείρισης που προωθούσε η υπόλοιπη Αριστερά, με τον κόσμο να ανταποκρίνεται θετικά και να ανοίγει την κουβέντα στα πάντα. Μέσα σε αυτό το κλίμα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στην Άρτα, συνεχίζει με την μάχη των ευρωεκλογών αυτή την Κυριακή ελπίζοντας σε ένα ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα για την Αντικαπιταλιστική Αριστερά και το κίνημα.

Γιάννης Παπαθανάσης, Δημήτρης Λάμπρης, υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι με την Αριστερή Παρέμβαση