Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στα ΜΜΕ. Κι όμως, υπάρχει!

Πιο εκνευρισμένος από όλους το βράδυ της 7ης Νοέμβρη ήταν, ποιος άλλος, ο Πρετεντέρης στο Μέγκα, φτάνοντας στο σημείο να διακόψει τον Η. Νικολακόπουλο, όταν πήγε να σχολιάσει το εκλογικό ξεπέταγμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, λέγοντας ότι δεν ενδιαφέρουν «τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα». Είχε φαίνεται και ο ίδιος πιστέψει τα παραμύθια που μόλις λίγη ώρα πριν είχε σερβίρει η δημοσκόπηση της VPRC στο δελτίο του Mega δίνοντας στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ ποσοστό 0,3% στην Αθήνα και 0,7% στην Αττική. Χρειάστηκαν ακόμα δύο μέρες για να καταπιούν αυτήν την επιτυχία οι δημοσκόποι, αναλυτές και τα δελτία των 8, ώστε να αναγκαστούν να συμπεριλάβουν στους πίνακές τους την ΑΝΤΑΡΣΥΑ με ένα πανελλαδικό 2% και η «ανύπαρκτη», «λοιπή» και «ακατονόμαστη» ΑΝΤΑΡΣΥΑ να αποκτήσει –και στις οθόνες- υφή, υπόσταση και όνομα.

Εκνευρισμένοι εμφανίστηκαν στην εκπομπή τους στο Τηλε Αστυ και οι αφοί Γεωργιάδη του ΛΑΟΣ δηλώνοντας την «ανησυχία» τους για το 2,5% της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Αττική. Και έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν. Σε άρθρο του στο Βήμα, με τίτλο «το δημοτικό συμβούλιο μυρίζει μπαρούτι» ο Λ. Σταυρόπουλος αναφέρει ότι: «η εκλογή στο ίδιο δημοτικό συμβούλιο του επικεφαλής του συνδυασμού ‘Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας’ και συντονιστή της κίνησης ‘Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και στη Φασιστική Απειλή’ κ. Π. Κωνσταντίνου προδιαγράφει σκληρές διαμάχες με αιχμή το μεταναστευτικό πρόβλημα», παραθέτοντας τη δήλωση του δημοτικού σύμβουλου της «Ανταρσίας» ότι «εντός του Δημοτικού Συμβουλίου θέλουμε να ακούγεται η φωνή της αντίστασης και των αγώνων και όχι οι κραυγές των φασιστών».

«Από τους κερδισμένους»

«Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι σίγουρα από τους κερδισμένους των εκλογών. Με πανελλαδικό ποσοστό περίπου 2% είναι το υψηλότερο που καταγράφει η εξωκοινοβουλευτική αριστερά στην Ελλάδα» έγραψε ο Φώτης Παπούλιας στην Ελευθεροτυπία. «Το υπόλοιπο 55% που ψήφισε, τοποθετήθηκε σε κόμματα που έθεταν με σαφήνεια τα διλήμματα χωρίς ντεμί και ιμιτασιόν θέσεις» έγραψε την επόμενη των εκλογών της 7ης Νοέμβρη, η Χριστίνα Κοψίνη στην Καθημερινή. «Αυτή η γενική αρχή επιβεβαιώθηκε καταρχάς με το ΚΚΕ, σε ό, τι αφορά τη μεγάλη κλίμακα των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Στο δίλημμα που έθεσε προς τους ψηφοφόρους να επιλεγεί ως ο πιο γνήσιος αντίπαλος του Μνημονίου, επιβραβεύτηκε έναντι των άλλων... περίπου αντιμνημονιακών λύσεων, αυξάνοντας θεαματικά τη δύναμή του, ιδιαίτερα εκεί όπου υποστηρίζονταν και πειστικές προσωπικότητες (Παφίλης, Παντελάκη, Σοφιανός). Τηρουμένων των αναλογιών, το ίδιο ίσχυσε και με τη σαφήνεια που εξέθεσε τις θέσεις της η εξωκοινοβουλευτική ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κατοχυρώνοντας μια μικρή αλλά αισθητή παρουσία πανελλαδικά και κάνοντας ακόμη και μέλη του ΚΚΕ να διακινούν ψηφοδέλτια του επικεφαλής της, κ. Αγ. Χάγιου».

Στις στήλες του Ριζοσπάστη, τη Δευτέρα 8 Νοέμβρη, δίπλα στους υποψήφιους εμφανίστηκε η πολιτική στήριξη (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), που όμως εξαφανίστηκε στο φύλλο της 9 Νοέμβρη. Την επόμενη, 10 Νοέμβρη, ο Ριζοσπάστης δικαιολογήθηκε αναφέροντας ότι «η κομματική στήριξη των συνδυασμών βασίζεται στα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών μέσω του συστήματος της SingularLogic» και «γι' αυτό το λόγο δεν εμφανίζεται στήριξη στους συνδυασμούς δήμων και περιφερειών, από δυνάμεις όπως π.χ. της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε Αττική, (Α.Χάγιος) και Αχαΐα, (Δ. Δεσύλλας)». Tο μοναδικό ανυπόγραφο – και συκοφαντικό - σχόλιο του Ριζοσπάστη για το αποτέλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, έκανε λόγο για «αριστερούτσικους που πότε εμφανίζονται αντικαπιταλιστές, πότε στο βήμα διαλόγου μαζί με τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και άλλους παρόμοιους ψάχνοντας φιλολαϊκή διαχείριση των ελλειμμάτων και του χρέους, σαν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ».

Στο TVXS, o Xρ. Βερναρδάκης επισήμανε τη «θεαματική καταγραφή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ – σημαντική αλλαγή στους εσωτερικούς συσχετισμούς δύναμης στο χώρο της Αριστεράς» και αντίστοιχα  ο Ηλίας Νικολακόπουλος στα Νέα έκανε λόγο για «οροθετημένη διαμαρτυρία» που εκφράστηκε στην αύξηση των ψήφων και των ποσοστών του ΚΚΕ και την «εντυπωσιακή επίδοση των συνδυασμών της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς-ΑΝΤΑΡΣΥΑ».