Αντίσταση στο κλείσιμο σχολείων

Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν το κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις των σχολείων εμφανίζονται γονείς κι εκπαιδευτικοί οι οποίοι συνεχίζουν τις συντονισμένες κινητοποιήσεις σε δεκάδες γειτονιές. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές.

Στη Νίκαια η μαζική συνέλευση γονέων του 10ου και 22ου δημοτικού σχολείου αποφάσισε τριήμερο κλείσιμο των σχολείων από τη Δευτέρα 2/6 μέχρι την Πέμπτη 5/6. Παράλληλα, το πρωί της Τετάρτης, στις 8μμ, θα υπάρξει συγκέντρωση στην πύλη του σχολείου και το απόγευμα της ίδιας ημέρας με αφετηρία τα σχολεία θα πραγματοποιηθεί πορεία κι εξόρμηση ενημέρωσης μέχρι την πλ. Δαβάκη. Συγκέντρωση στις πύλες των σχολείων θα επαναληφθεί και το πρωί της επόμενης ημέρας, ενώ το απόγευμα στις 6μμ οργανώνεται κοινή γενική συνέλευση για την κλιμάκωση των δράσεων. Η Ανταρσία στην Κοκκινιά σε προκήρυξή της αναφέρει μεταξύ άλλων: “Σε κάθε πόλη και γειτονιά όπου συγχωνεύεται ένα σχολείο χρειάζεται να σημάνει συναγερμός. Χρειάζεται σε κάθε Δήμο να υπερασπιστούμε τα δημόσια σχολεία συγκροτώντας ένα κοινό αγωνιστικό μέτωπο γονιών, εκπαιδευτικών, εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων. Τα εκπαιδευτικά σωματεία μπορούν να μπούν μπροστά με απεργίες και να ξεσηκώσουν όλη την τοπική κοινωνία. Να συγκροτήσουμε ενωτικές επιτροπές αγώνα ενάντια στα κλεισίματα και τις συγχωνεύσεις που θα μπορούν να κινητοποιούν τα σωματεία, τους συλλόγους, τις δημοτικές κινήσεις, σε ένα κοινό αγωνιστικό μέτωπο δράσης προχωρώντας σε συντονισμένες διαδηλώσεις, απεργίες, καταλήψεις που θα βάλουν τέρμα στα σχέδια της κυβέρνησης να διαλύσει τη δημόσια και δωρεάν παιδεία, υγεία, κοινωνικές δομές”.

Μαζική πικετοφορία η οποία μετατράπηκε σε διαδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 2/6 στο Βύρωνα με πρωτοβουλία του συλλόγου δασκάλων “Ρόζα Ιμβριώτη” και με συμετοχή εκατοντάδων Βυρωνιωτών.

Στον Υμηττό, περισσότεροι από 100 γονείς και εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε συνέλευση στο δημαρχείο με αφορμή τη συγχώνευση του 1ου και 2ου Γυμνασίου - Λυκείου Υμηττού. Την Τρίτη 3/6 έγινε κινητοποίηση έξω από τα δυο σχολεία.

Στο Κερατσίνι, το πρωί της Παρασκευής 30/5, έγινε κατάληψη στο 5ο-22ο δημοτικο με ενημέρωση της γειτονιάς. Την ίδια μέρα έγινε πορεία διαμαρτυρίας στη γειτονιά απο το σύλλογο δασκάλων με συμμετοχή αγωνιστών από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΣΥΡΙΖΑ.

Στο Περιστέρι, με κοινή απόφαση του συλλόγου γονέων του 49ου δημ. σχολείου, της Ένωσης Συλλόγων γονέων και κηδεμόνων Περιστερίου και του συλλόγου δασκάλων "Έλλη Αλεξίου", η Τετάρτη 4/6 θα είναι μέρα αποχής από τα μαθήματα και καθιστικής διαμαρτυρίας στην πλ.Δημοκρατίας. Για το 15ο δημοτικό, ημέρα αποχής ήταν και η προηγούμενη, ενώ νέα συνάντηση φορέων και γονέων, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 5/6, στις 6:30μμ στα υπό συγχώνευση 15ο και 29ο Δημοτικά σχολεία.

Στου Ζωγράφου, μετά από ομόφωνη απόφαση των γονέων που συμμετείχαν στην έκτακτη γενική συνέλευση των συλλόγων του 4ου και 10ου δημοτικού σχολείου πραγματοποιήθηκε κλείσιμο του σχολείου την Τρίτη 3/6, συγκέντρωση στην πύλη κι ενημέρωση στη γειτονιά.

Σε μαζική συγκέντρωση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης (Τσόχα 13), καλούν την Τετάρτη 4/6, στις 2μμ, οι Παρεμβάσεις – Κινήσεις – Συσπειρώσεις των δασκάλων σε συνεργασία με συλλόγους εκπαιδευτικών και γονέων. Την ίδια μέρα, στη 1μμ, στη Θεσσαλονίκη, οι ΕΛΜΕ διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Διεύθυνση Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Αντίστοιχη κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί και την Πέμπτη 5/6 στις 3μμ, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.