Ξεκινά η δίκη της Μανωλάδας

Σε συγκέντρωση καλεί η ΚΕΕΡΦΑ Πάτρας την Παρασκευή 6/6 στις 9πμ στα Δικαστήρια (Γούναρη και Κορίνθου) για να ενώσουμε την φωνή μας με τους εργάτες γης της Μανωλάδας ενάντια στον ρατσισμό και την εργοδοτική αυθαιρεσία. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της:

«Την Παρασκευή 6/6 δικάζεται στην Πάτρα ο Βαγγελάτος και οι μπράβοι του. Πρόκειται για την συμμορία που τραυμάτισε με καραμπίνες πάνω από 30 μετανάστες εργάτες πέρυσι στις 17/4 όταν αυτοί και άλλοι συνάδελφοί τους ζήτησαν τα δεδουλευμένα 6 μηνών που τους χρωστούσε ο φραουλοπαραγωγός.

Μετά την δολοφονική ρατσιστική αυτή επίθεση ακολούθησε μια έκρηξή οργής. Οι μετανάστες εργάτες οργανώθηκαν, έφτιαξαν σωματείο, διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους και 6000 εργάτες γης της Μανωλάδας και εργαζόμενοι και νεολαίοι από την Ηλεία και την Αχαΐα διαδήλωσαν μέσα στα χωράφια μέχρι το Α.Τ.Βάρδας σε ένα τεράστιο ποτάμι αντιρατσιστικής και εργατικής δύναμης.

Αυτή η μάχη για χαρτιά, μισθούς και αξιοπρέπεια στην ζωή και την εργασία συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Την Παρασκευή θα βρεθούμε όλοι στα δικαστήρια της Πάτρας στις 9πμ για να διεκδικήσουμε την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων απαιτώντας: Πλήρη δικαίωση των μεταναστών εργατών γης της Μανωλάδας. Στη φυλακή ο Βαγγελάτος και οι συνεργοί του. Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών με ίσα δικαιώματα στην δουλειά και την διαβίωση».

Όλο αυτό το διάστημα έχουν υπάρξει μεθοδεύσεις όπως η μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης, ο περιορισμός των μαρτύρων μόνο σε όσους χτυπήθηκαν από τα σκάγια, αλλά και οι προκλητικές κρατήσεις και απελάσεις των θυμάτων, όπως του εργάτη γης από το Μπαγκλαντές Πόλας Πεφάρι, ο οποίος απελάθηκε τον Μάρτη αφού είχε συλληφθεί σε επιχείρηση σκούπα της ΕΛΑΣ.

Τάγμα εφόδου Α. Παντελεήμονα

Στις 18 Ιούνη θα γίνει η δίκη του τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής Αγίου Παντελεήμονα, ανάμεσά τους και η γνωστή «αγανακτισμένη κάτοικος» Αγίου Παντελεήμονα, και σήμερα προφυλακισμένο μέλος της Χρυσής Αυγής, Θ. Σκορδέλη.

«Τον Σεπτέμβρη του 2011 επιτέθηκαν με δολοφονική πρόθεση σε μετανάστες από το Αφγανιστάν, μαχαιρώνοντας έναν από αυτούς δίπλα στην καρδιά. Πρόκειται για την γνωστή δίκη η οποία κοντεύει πια τις δέκα αναβολές» μας είπε η Ευγενία Κουνιάκη, δικηγόρος των θυμάτων της επίθεσης. «Με διάφορες δικαιολογίες, όπως χαρτιά από χρυσαυγίτες ψυχίατρους, παίρνουν αναβολές. Υπεύθυνη για αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση είναι και η ελληνική δικαιοσύνη που, στην ουσία, τόσα χρόνια δεν θέλει να καταδικάσει ρατσιστικές επιθέσεις με θύματα μετανάστες».

Τάγμα εφόδου Π. Φαλήρου

Tην Τετάρτη 4 Ιουνίου αναμένεται να ολοκληρωθεί με την πρόταση της εισαγγελέα και τις αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης, η δίκη του ναζιστικού τάγματος εφόδου που παραλίγο να αφαιρέσει τη ζωή από τον μαθητή Φ.Δ στο Παλιό Φάληρο με μια μαχαιριά ένα εκατοστό από την καρωτίδα και μια ακόμα που αποκόλλησε την μύτη του.

Στις δίκη που έκλεισε τις επτά μέρες ακροαματικής διαδικασίας, κατέθεσε ο Ιωάννης Γέμος, γιατρός ΩΡΛ, διευθυντής κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Π.Φαλήρου, ο οποίος είχε χειρουργήσει τον μαθητή μετά την επίθεση τον Ιανουάριο του 2013. Ο γιατρός στην κατάθεσή του ήταν κατηγορηματικός ότι πρόκειται για τυφλό χτύπημα σε περιοχή που μπορούσε να προκαλέσει τον θάνατο.

Κόντρα σε αποδεικτικά στοιχεία και καταθέσεις, η υπερασπιστική γραμμή των χρυσαυγιτών ακολουθεί την πεπατημένη ανάλογων υποθέσεων: Υποστηρίζει ότι δεν έχει «καμιά σχέση με την Χ.Α», ότι ήταν σε «άμυνα», ότι είναι θύμα «συνομωσίας» που περιλαμβάνει από την διευθύντρια του σχολείου μέχρι τους γιατρούς που εξέτασαν το θύμα της επίθεσης – μια γραμμή που δεν φαίνεται να πείθει και πολλούς μέσα στην αίθουσα.