Αντιρατσιστικό κίνημα
Να σταματήσουμε τις ομοφοβικές επιθέσεις

Αντισεξιστική διαδήλωση, Παρασκευή 5/9

“Κάτοικοι και καταστηματάρχες θεωρούσαμε πως έχουμε καταφέρει να δημουργήσουμε ένα περιβάλλον ασφαλούς διαβίωσης για όλους. Ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος ή σεξουαλικών προτιμήσεων....Είναι συνεπώς καθήκον και υποχρέωσή μας να εντείνουμε τις προσπάθειές μας προκειμένου τέτοιου είδους συμπεριφορές να μην ξανασυμβούν στη γειτονιά μας”, αναφέρει η ανακοίνωση των ιδιοκτητών των καταστημάτων της πλατείας Βαρνάβα στο Παγκράτι, που κυκλοφόρησε αμέσως μετά τη ρατσιστική επίθεση που δέχτηκε ζευγάρι ομοφυλόφιλων εκεί, τα ξημερώματα της 23ης Αυγούστου.

\r\n
\r\n
Η ΚΕΕΡΦΑ Παγκρατίου- Βύρωνα- Καισαριανής οργάνωσε την Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη μια μεγάλη ανοιχτή εκδήλωση στην ίδια πλατεία, καταγγέλλοντας την ομοφοβική επίθεση και ξεκινώντας την οργάνωση του Αντιφασιστικού Σεπτέμβρη στη γειτονιά (βλέπε σελ. 8)
\r\n
Δυο μέρες μετά, την Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη και ημέρα συζήτησης του “αντιρατσιστικού” νομοσχεδίου στη Βουλή, οργανώθηκε μεγάλη διαδήλωση από τη ΛΟΑΤ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφιφυλόφιλοι, Τρανς) κοινότητα. Η συγκέντρωση ήταν καλεσμένη στην πλατεία Βαρνάβα θέλοντας να καταδικάσει την επίθεση, ενώ η διαδήλωση πέρασε μέσα από κεντρικούς δρόμους της Αθήνας καταλήγοντας έξω από τη Βουλή. Την ίδια ώρα μέσα στη Βουλή, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, από τους βουλευτές ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.
\r\n
\r\n

Πολύχρωμες σημαίες

\r\n
\r\n
Συμμετείχαν περίπου χίλιοι διαδηλωτές με πανό, πολύχρωμες σημαίες και πολύ παλμό. Από το μπλοκ της ομάδας ΛΟΑΤ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ακούγονταν συνθήματα όπως: “Πατρίδα, οικογένεια και θρησκεία του καπιταλισμού είναι τα εργαλεία”, “Γκέι, τρανς και λεσβίες θα είμαστε παρούσες σε όλες τις πορείες”. 
\r\n
 
\r\n
Η διαδήλωση καλέστηκε σαν διαμαρτυρία για τον αποκλεισμό των ομόφυλων ζευγαριών από το Σύμφωνο Συμβίωσης, και την απουσία προστασίας των ΛΟΑΤ από ρατσιστικά εγκλήματα μίσους. Όλο αυτό το διάστημα υπήρξε σωρεία αντιδράσεων από στελέχη της δεξιάς αλλά και της εκκλησίας, όπου με χυδαίους παραλληλισμούς και φρασεολογία απαιτούσαν να αποσυρθεί από το νομοσχέδιο οποιαδήποτε παραχώρηση δικαιωμάτων στα ομόφυλα ζευγάρια. Από το δικαίωμα στην υιοθεσία, μέχρι το δικαίωμα στην ελεύθερη συμβίωση και το γάμο. Ένα από τα τελευταία παραληρήματα ανήκει στον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Νεράντζη, ο οποίος κατά τη συζήτηση στη Βουλή έφτασε να παρομοιάσει την ομοφυλοφιλία με την παιδοφιλία και την κτηνοβασία. 
\r\n
 
\r\n
Ερωτηματικά προκάλεσε η στάση του ΚΚΕ, όπου δια στόματος Κουτσούμπα σε συνέντευξή του σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ξεκαθάρισε πως δε συμφωνεί με την επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης για την κάλυψη των ομόφυλων ζευγαριών, καταδικάζοντας πάντως τις ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον τους. Χαρακτηριστικά είπε: “Εμείς συμφωνούμε να μην υπάρχει ρατσιστική συμπεριφορά απέναντι σ’ αυτούς τους ανθρώπους που έχουν επιλέξει να ζήσουν μαζί, αυτό θεωρούμε ότι είναι προσωπική υπόθεση. Δεν είναι δημόσια και ούτε πρέπει να γίνει και με τέτοια νομοθετική ρύθμιση όπως είναι το σύμφωνο συμβίωσης[...]. Όμως θα πρέπει να διώκονται όσοι συμπεριφέρονται ρατσιστικά όχι μόνο στα ομόφυλα ζευγάρια αλλά σε οποιονδήποτε ανήμπορο ή που έχει μια ιδιαιτερότητα”. 
\r\n
 
\r\n
Το λάθος με αυτή τη θέση είναι ότι υιοθετεί την αντίληψη πως η ομοφυλοφιλία είναι μια ιδιαιτερότητα, μια ανημποριά, που το πολύ πολύ να είναι ανεκτή στην ιδιωτική σφαίρα και όχι στην κοινωνία. Μια αντίληψη που τόσο διαχρονικά όσο και στο σήμερα, ανοίγει το δρόμο στις σεξιστικές συμπεριφορές και επιθέσεις όσο και αν το ΚΚΕ τάσσεται εναντίον τους. 
\r\n
 
\r\n
Η Αριστερά είναι δύναμη που πρέπει να είναι φωνή των καταπιεσμένων κομματιών της κοινωνίας ενάντια στο σεξισμό και το ρατσισμό. Για να μπορέσει η εργατική τάξη να ενωθεί ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης, χρειάζεται η αριστερά να μάχεται διαρκώς ενάντια στα διασπαστικά σχέδια των από πάνω.
\r\n