Αντιρατσιστικό κίνημα
Όχι άλλοι μετανάστες νεκροί!

Διαδήλωση στη μνήμη του Μ. Καμαρά το Σάββατο 28/2

Τέταρτος μετανάστης έχασε την περασμένη εβδομάδα τη ζωή του, μέσα σε διάστημα ενός μήνα, θύμα της ρατσιστικής πολιτικής που συνεχίζεται με τις άθλιες συνθήκες κράτησης στα αστυνομικά τμήματα και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Κάθε μέρα κράτησης σε αυτά τα κολαστήρια βάζει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. 

Νεκρός αυτή τη φορά είναι ο Μοχάμεντ Καμαρά που πέθανε στις 20/2/2015. Ο 21χρονος μετανάστης από τη Γουινέα ήταν κρατούμενος στο ΑΤ Κηφισιάς.
 
Ο Μοχάμεντ Καμαρά ήρθε στην Ελλάδα το 2012. Επιχείρησε να φύγει από την Πάτρα αλλά κατέληξε για ένα οκτάμηνο στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Κορίνθου. Σύμφωνα με τους φίλους του έκανε αίτηση για άσυλο στη Κατεχάκη και του δόθηκε απορριπτική απάντηση στα μέσα Γενάρη του 2015. Μετά συνελήφθη στην Πεύκη στις 7 Φλεβάρη και στις 9 Φλεβάρη μεταφέρθηκε στα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος Κηφισιάς. 

Άπλετο φως

Στη μνήμη του έγινε το Σάββατο 28/2 συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Αμερικής, με κάλεσμα της Κοινότητας Γουινέας και της ΚΕΕΡΦΑ. Εκατοντάδες συμπατριώτες του, γείτονες, αντιρατσιστές και αντιρατσίστριες από την περιοχή, έδωσαν στη συγκέντρωση του Σαββάτου μία πρώτη απάντηση απαιτώντας να χυθεί άπλετο φως και να τιμωρηθούν οι ένοχοι.
 
“Μέναμε στην ίδια πολυκατοικία με τον Μοχάμεντ”, μας είπε η Ροζαλίδα Κατελάνου. “Τον ξέρω 2-3 χρόνια. Ήταν ένα πάρα πολύ ήσυχο παιδί. Σχεδόν δεν μιλούσε. Μία καλημέρα μόνο. Έβγαινε στο πεζοδρόμιο για να βλέπει λίγο φως γιατί το σπίτι του ήταν στο υπόγειο. Μου φαίνεται αδιανόητο να πεθάνει στο κρατητήριο μόνο και μόνο γιατί δεν έχει χαρτιά. Η αστυνομία δεν έχει το δικαίωμα να κακομεταχειρίζεται κανέναν άνθρωπο. Ούτε καν έναν εγκληματία, πόσο μάλλον ένα τόσο ευγενικό άνθρωπο που κρατούνταν γιατί δεν έχει χαρτιά”. 
 
Αφού κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή, τον λόγο πήραν εκπρόσωποι από τις κοινότητες Γουινέας και Σενεγάλης, την τοπική επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την ΚΕΕΡΦΑ. 
 
“Οι αστυνομικοί άφησαν τον Μοχάμεντ Καμαρά να πεθάνει μέσα στα χέρια τους”, είπε ο Λαμίλ Καμπά από την Κοινότητα Γουινέας. “Καμιά ζωή δεν αξίζει τέτοια συμπεριφορά. Ο Μοχάμεντ Καμαρά δεν είναι ο πρώτος που έχει πεθάνει στα χέρια των αστυνομικών. Κάθε κοινότητα στην Ελλάδα έχει και από ένα νεκρό. Ζητάμε Δικαιοσύνη για όλα τα παιδιά που έχουν πεθάνει στα χέρια της αστυνομίας”. 
 
“Εκφράζουμε την οργή μας για το γεγονός ότι άλλος ένας μετανάστης πέθανε στα χέρια του κράτους”, είπε ο Θανάσης Καμπαγιάννης από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. “Η κυβέρνηση έδωσε υποσχέσεις ότι θα ανοίξει διαδικασία νομιμοποίησης για χαρτιά αλλά την ίδια στιγμή μιλάει για συνέχεια του κράτους. Βλέπουμε τι σημαίνει αυτό. Είναι η συνέχεια του παρακράτους, είναι η συνέχεια του κάθε αστυνομικού ο οποίος βασανίζει μετανάστες μέσα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. 
 
Αυτή τη συνέχεια του παρακράτους εμείς θα την τσακίσουμε. Και δεν θα ηρεμήσουμε μέχρι να πάρουν όλοι οι μετανάστες χαρτιά. Θα παλέψουμε ενάντια στην ΕΕ που περιβάλλεται από έναν υγρό τάφο, από τη Λαμπεντούζα μέχρι το Φαρμακονήσι. Ενάντια στους αστυνομικούς που δεν σε αφήνουν να κυκλοφορείς μόνο και μόνο γιατί είσαι μαύρος”. 

Έγκλημα

 “Είμαστε για άλλη μία φορά μπροστά σε ένα ρατσιστικό έγκλημα της αστυνομίας, που δυστυχώς γίνεται με κυβέρνηση της αριστεράς”, είπε ο Πέτρος Κωνσταντίνου συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ. “Όλα αυτά τα χρόνια η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κυνηγούσε τους μετανάστες επειδή ήταν μαύροι και μουσουλμάνοι και μας έλεγαν ότι αυτοί φταίνε για τη φτώχεια και την ανεργία. Αυτοί ψηφίζανε μνημόνια και από δίπλα στέλνανε τους φασίστες της Χρυσής Αυγής να μαχαιρώνουν μετανάστες και η αστυνομία τους έκανε το βίο αβίωτο.
 
Αυτή η κατάσταση δεν έχει σταματήσει με την αλλαγή της κυβέρνησης. Τι περιμένουν και δεν κλείνουν την Αμυγδαλέζα; Να πεθάνουν κι άλλοι στα χέρια βασανιστών αστυνομικών; Στα χέρια αυτού του μηχανισμού κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Δεν μπορεί ο κύριος Πανούσης να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Δεν μπορεί να συνεχίζεται ο ρατσισμός σε αυτή τη χώρα. Στις 21 Μάρτη θα ενώσουμε τη φωνή μας με το κίνημα του Φέργκιουσον στις ΗΠΑ, εκεί που οι μπάτσοι δολοφόνησαν μαύρους νεολαίους”.
 
Με συνθήματα “Δικαιοσύνη για τον Καμαρά”, “Θέλουμε χαρτιά”, “Ποτέ ξανά φασισμός”, στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι διαδήλωσαν σε γειτονιές των Πατησίων και της Κυψέλης.