Εργατικό κίνημα
Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ

Στις 27-28 Φλεβάρη και 1 Μάρτη πραγματοποιήθηκε το 12ο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ, της Ομοσπονδίας των Πανεπιστημιακών στο κτίριο της Φιλοσοφικής Αθήνας. Η συζήτηση επικεντρώθηκε γύρω από τις εξελίξεις, τη νέα κυβέρνηση και τις αλλαγές που έχουν φέρει στα πανεπιστήμια οι τελευταίοι νόμοι (Διαμαντοπούλου, Αρβανιτόπουλου κλπ). 

Η Τίνα Ζορμπαλά, σύνεδρος, εκλεγμένη με την Αγωνιστική Συνεργασία Πανεπιστημιακών Αιγαίου (ΑΣΠΑ), μέλος του "Δικτύου Πανεπιστημιακών" που συμμετέχει στο σχήμα "Συνάντηση Πανεπιστημιακών Δασκάλων", μας είπε μετά την ολοκλήρωση του Συνεδρίου:
 
“Στο φετινό συνέδριο υπήρχε κατ’ αρχάς μικρή συμμετοχή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ο ένας λόγος είναι η συνταξιοδότηση πολλών καθηγητών και το πάγωμα των προκηρύξεων νέων θέσεων μελών ΔΕΠ τα τελευταία χρόνια. Ο δεύτερος όμως είναι ότι αντανακλά την κατάσταση των Συλλόγων που έχουν αποδυναμωθεί, ειδικά εκεί που έχουν επικρατήσει οι δυνάμεις του εκσυγχρονιστικού μπλοκ. Από τη μεριά των συνέδρων που στήριξαν την προηγούμενη ηγεσία (ΚΙΠΑΝ-ΑΡΜΕ) δεν έγινε καμία ουσιαστική συζήτηση για τα προβλήματα του κλάδου μας αλλά και των πανεπιστημίων γενικότερα. Προβλήματα που συνδέονται με την υποχρηματοδότηση, με την μετατροπή των πανεπιστημίων σε χώρους “πώλησης" εκπαιδευτικών υπηρεσιών, με τον περιορισμό της δημοκρατίας μέσα στα πανεπιστήμια. Η συζήτηση περιορίστηκε στην υπεράσπιση όλου του θεσμικού πλαισίου και γενικότερα της πολιτικής της Μπολόνια.
 
Από τη δική μας τη μεριά ήμασταν ξεκάθαροι. Έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε τους αγώνες μας ενάντια στην πολιτική που προωθεί το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο με άμεση εξάρτηση από τις δυνάμεις της αγοράς. Έχουμε υποχρέωση να ανατρέψουμε τις μνημονιακές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές! Το κάναμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, θα συνεχίσουμε και τώρα! 
 
Η Συνάντηση Πανεπιστημιακών Δασκάλων κατάφερε αυτή τη φορά να βρεθεί στην πρώτη θέση στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών της Διοικούσας Επιτροπής, ισοψηφώντας με την παράταξη Συνεργασία Πανεπιστημιακών. Είναι μια θετική εξέλιξη. Σημαίνει για εμάς καλύτερη θέση για τη διεκδίκηση των αιτημάτων του πανεπιστημιακού κινήματος, και καλή αφετηρία για να συνεχίσουμε τους αγώνες για ένα πραγματικά δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό πανεπιστήμιο“. 
 
Τα αποτελέσματα για τη νέα Διοικούσα Επιτροπή (σε σύνολο 210 εγγεγραμμένων ψήφισαν 206) είναι: 
 
Συνάντηση Πανεπιστημιακών Δασκάλων 
(ΑΝΤΑΡΣΥΑ/ΣΥΡΙΖΑ/ανένταχτοι): 66 ψήφοι, 11 έδρες στη ΔΕ
Συνεργασία Πανεπιστημιακών 
(δεξιοί/συντηρητικοί): 66 ψήφοι, 11 έδρες στη ΔΕ
ΚΙΠΑΝ (ΠΑΣΟΚ/ ανεξάρτητοι): 38 ψήφοι, 6 έδρες στη ΔΕ
ΔΗΠΑΚ (ΚΚΕ): 14 ψήφοι, 2 έδρες στη ΔΕ
Ενωτική Ακαδημαϊκή Πρωτοβουλία: 11 ψήφοι, 2 έδρες στη ΔΕ
ΑΡΜΕ (ΔΗΜΑΡ): 10 ψήφοι, 1 έδρα στη ΔΕ
 
Από τη δεύτερη κατανομή προκύπτει μια ακόμα έδρα στην Εκτελεστική Γραμματεία την οποία διεκδικούν οι δυο πρώτες δυνάμεις που ισοψήφισαν.