Εργατικό κίνημα
Εργαζόμενοι ΕΡΤ: Μέχρι την τελική νίκη

Η συνέλευση των εργαζομένων της ΕΡΤ στις 20/3.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα της Περιφέρειας Αττικής, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ πραγματοποιήσαν τη νέα τους συνέλευση-συγκέντρωση, στις 20/3. 

Η συνέλευση ξεκίνησε κρατώντας ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Θωμά Δημητριάδη, εργαζόμενου της ΕΡΤ, που έφυγε από τη ζωή λίγες μέρες πριν, του 18ου θύματος αυτούς τους 21 μήνες αγώνα των εργαζόμενων της ΕΡΤ. 
 
Τόσο η εισήγηση όσο και οι τοποθετήσεις που ακολούθησαν έβαζαν το διπλό χαρακτηριστικό των εξελίξεων. Από τη μια τόνιζαν ότι αποτελεί επιτυχία του πολύμηνου αγώνα, το γεγονός ότι η κυβέρνηση αναγκάζεται να κατεβάσει νομοσχέδιο για το άνοιγμα της ΕΡΤ. Από την άλλη όμως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο σε καμία περίπτωση δεν ικανοποιεί τους εργαζόμενους της ΕΡΤ.
 
Με τη βεβαιότητα ότι “η επόμενη συνέλευση θα γίνει στο Ραδιομέγαρο της Αγ.Παρασκευής” ξεκίνησε η εισήγηση του προέδρου της ΠΟΣΠΕΡΤ, Παναγιώτη Καλφαγιάννη, για να συνεχίσει με τα κακώς κείμενα του νομοσχεδίου. 
 
“Αυτό είναι δικαιοσύνη για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Να κρατούν τους μνημονιακούς νόμους μέχρι σήμερα και να χρησιμοποιούν τα ίδια επιχειρήματα; Δεν θα τους περάσει όμως... Συνεχίζουμε να παλεύουμε γιατί μπορεί να φαίνεται ότι κερδίσαμε, αλλά τα λάφυρα της νίκης θα τα πάρουν άλλοι. Άλλο είναι να διορθώσεις τις παθογένειες της παλιάς ΕΡΤ κι άλλο να πατήσεις πάνω στο έκτρωμα της ΝΕΡΙΤ. Απ' ότι φάνηκε ο διάλογος με την κυβέρνηση ήταν προσχηματικός. Λέγανε σε όλα ναι αλλά τελικά κάνανε ό,τι θέλανε. Επαναφέρουν μεν το όνομα της ΕΡΤ αλλά καταργούν όλες τις συλλογικές συμβάσεις. Χτυπάνε το ρόλο της ΠΟΣΠΕΡΤ στη νέα ΕΡΤ, γα να στείλουν μήνυμα στα μαχητικά συνδικάτα να μη σηκώνουν κεφάλι. Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα. Κι αν έρθει νέο νομοσχέδιο και δεν μας αρέσει πάλι θα κινητοποιηθούμε. Συνεχίζουμε για να στείλουμε μήνυμα στην κυβέρνηση ότι μας δίνουν το ελάχιστο από αυτό που μας χρωστάνε” τόνισε μεταξύ άλλων.
 
Στη συζήτηση καταγγέλθηκε από εργαζόμενο της ΕΡΤ, ότι στα σχόλια που γράφονταν στο σάιτ opengov.gr, μέσα από το οποίο διεξήχθη η “δημόσια διαβούλευση” για το νομοσχέδιο, υπήρχε κυβερνητικό φιλτράρισμα προκειμένου να βγαίνει πλασματική εικόνα.
 
Μέρος αρκετών τοποθετήσεων είχε να κάνει με την ανάγκη να διατηρηθεί το Ertοpen, ραδιοφωνικά, διαδικτυακά όσο και σαν χώρος όπως υπάρχει σήμερα, ακόμα και μετά την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. 
 
Αντίστοιχα απασχόλησε τους αγωνιζόμενους η υποβάθμιση του ρόλου των περιφερειακών σταθμών και η απουσία μέριμνας για τους εκατοντάδες αλληλέγγυους που δουλεύουν στην ΕΡΤ τους μήνες του αγώνα. Το ίδιο κι όσο αφορά την εμπειρία της αυτοδιαχείρισης που δεν υπάρχει στο νέο νομοσχέδιο. 
 
“Στις 21/3 να διαδηλώσουμε κι ενάντια στο νομοσχέδιο. Είναι ένα νομοσχέδιο 'ρατσιστικό' γιατί αφήνει απ'έξω ανθρώπους που έχουν ματώσει. Να συνεχίσουμε μέχρι το τέλος. Ό,τι κι αν γίνει έχουμε νικήσει” επεσήμανε ο Γιάννης Λ.
 
“Δεν αισθανόμαστε δικαιωμένοι από το νομοσχέδιο” είπε η Ειρήνη Φ. στην τοποθέτησή της. “Χρειάζεται εντατικοποίηση και συνέχεια του αγώνα. Να συνεχίσουμε δίπλα στους κλάδους που βρισκόμαστε μαζί στο δρόμο όλο το προηγούμενο διάστημα. Προτείνω να οργανώσουμε συλλαλητήριο και συναυλία στις 3/4, που θα συζητιέται το νομοσχέδιο στη βουλή, να κάνουμε παρέμβαση στην παρέλαση της 25ης Μάρτη και φυσικά μαζική συμμετοχή στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στις 21/3”. Σε κοινό μήκος κύμματος η Άννα Τ, συνέχισε: “Όχι μόνο διαπραγματεύσεις με τους υπουργούς. Παρατηρώ μια κινηματική χαλάρωση απ' όταν βγήκε η κυβέρνηση. Πρέπει να ενεργοποιηθούμε ξανά και να δώσουμε το παρών στους δρόμους”.  
 
“Οι συνελεύσεις των εργαζομένων θα πρέπει να ασκούν τον έλεγχο. Αυτό είναι που φοβάται η εξουσία” τόνισε μεταξύ άλλων ο Θόδωρος Β, ενώ ένας άλλος εργαζόμενος θυμήθηκε: “ο Σαμίρ Αμίν έδωσε τς προάλλες συνέντευξη στο Ertopen και μας συμβούλεψε να εφαρμόσουμε το Σοκ και Δέος. Να πολλαπλασιάσουμε δηλαδή τα χτυπήματα”. 
 
Επιλογές
 
Ο Δημήτρης Κ. αναφέρθηκε σε επιλογές που έγιναν σε κρίσιμα σταυροδρόμια και οι εξελίξεις φαίνεται να τις δικαιώνουν. “Κατά καιρούς υπήρχαν προτάσεις για να κάνουμε ΚΟΙΝΣΕΠ, πιο πριν για να εγκαταλείψουμε το Ραδιομέγαρο, για σχέδιο Β σε συνεργασία με επιχειρηματίες που ευτυχώς δεν τις ακολουθήσαμε”. 
 
Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης διαβάστηκε η απόφαση των εργαζομένων στην ΕΡΑ Ζακύνθου:  “Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε μέχρι την τελική νίκη”  λένε οι εργαζόμενοι της ΕΡΑ Ζακύνθου και συνεχίζουν: 
 
“Διεκδικούμε: Την άμεση επαναλειτουργία των 19 περιφερειακών σταθμών της ΕΡΑ και όλων των δομών που είχε η ΕΡΤ πριν την 11η Ιουνίου 2013, καθώς και τη δέσμευση για εξασφάλιση συνέχισης της λειτουργίας τους, μετά το μεταβατικό στάδιο…Την αποδέσμευση του ποσού των 100 εκατ. ευρώ από το ανταποδοτικό τέλος που παράνομα είχε υπολογιστεί από την προηγούμενη τροϊκανή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ως πλεόνασμα του προϋπολογισμού του 2015, όπως και τη διασφάλιση ότι δεν θα υπάρξουν παρόμοιες «λοβιτούρες» στο μέλλον.  
 
Την κάλυψη των κενών θέσεων, κυρίως από όσους αλληλέγγυους συμμετείχαν αδιαλείπτως στο αυτοδιαχειριζόμενο πρόγραμμα στις ειδικότητες που είχαν, όπως και από τους συναδέλφους συμβασιούχους που δούλευαν στην ΕΡΤ πριν το «μαύρο» και οι οποίοι επέλεξαν με την εργασία τους να στηρίξουν τον αγώνα μας. Επίσης, τη δέσμευση για την πρόσληψη ενός μέλους πρώτου βαθμού από τις οικογένειες των 18 νεκρών μας. 
 
Την πρόβλεψη ότι όσοι πρώην ΕΡΤικοί υπέγραψαν συμβάσεις εργασίας είτε στη ΔΤ είτε στη ΝΕΡΙΤ όπως και όσοι προσελήφθησαν για να υπηρετήσουν τα κυβερνητικά μορφώματα, θα απομακρυνθούν από τη νέα ΕΡΤ είτε με τη λήξη του χρόνου σύμβασης εργασίας τους είτε με μετάταξη σε άλλες υπηρεσίες. Την εξασφάλιση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων μας, με αναγνώριση και των 22 μηνών εργασίας μας στον αγώνα. Την πρόβλεψη για συμμετοχή της κοινωνίας στη λειτουργία της νέας ΕΡΤ μέσα από τις κατά τόπους συνελεύσεις εργαζόμενων και αλληλέγγυων”.
 
Η συνέλευση κατέληξε στην έκδοση ψηφίσματος που να συνοψίζει τη συζήτηση (μέχρι τη Δευτέρα 23/3, που η Εργατική Αλληλεγγύη έκλεινε την ύλη της, δεν είχε δοθεί στη δημοσιότητα), ενώ στα σκαριά βρίσκονταν και κινηματικές δράσεις των εργαζομένων της ΕΡΤ. 
 
Καραβάνι αντίστασης και αλληλεγγύης
 
Ήδη με πρωτοβουλία των εργαζόμενων της ΕΡΤ3 στη Θεσσαλονίκη, ετοιμάζεται το “Καραβάνι Αντίστασης κι Αλληλεγγύης”. 
 
Το Καραβάνι θα ξεκινήσει το Σάββατο 4/4, από τη Θεσσαλονίκη για να καταλήξει τη Δευτέρα στην Αθήνα και θα συμμετέχουν οι εργαζόμενοι της ΕΡΑ Βόλου και Τρικάλων, της ΒΙΟΜΕ, οι αγωνιστές ενάντια στην εξόρρυξη χρυσού στις Σκουριές, των Τσιμέντων Χαλκίδας κι άλλων που αναμένεται να προστεθούν. Με την άφιξή τους στην Αθήνα προγραμματίζονται πλήθος δράσεων, όπως συγκέντρωση στο Ραδιομέγαρο, πραγματοποίηση ανοιχτής συνέλευσης – συζήτησης και πορεία στο κέντρο της Αθήνας.