Πολιτισμός
Το Αντιφασιστικό Φεστιβάλ στο Εμπρός

Πάνω από 8.000 κόσμος -παρά τον βροχερό και δύσκολο καιρό- πέρασε από τις 40 και πλέον θεατρικές παραστάσεις, τις συζητήσεις, τις προβολές και τις συναυλίες στο δεκαήμερο του Αντιφασιστικού Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών που ολοκληρώθηκε με μια τρομερή συναυλία των Muchatrela Band και των Radio Sol την Κυριακή 29/3 στο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ.

Όπως φάνηκε και στην τελική απολογιστική συνέλευση του φεστιβάλ η μεγάλη προσέλευση του κόσμου συμπληρώθηκε από ακόμα μεγαλύτερη ενεργή συμμετοχή στην διοργάνωση του φεστιβάλ από ομάδες καλλιτεχνών, κοινότητες μεταναστών και δεκάδες αγωνιστές που αναγνωρίζουν τη σημασία της οργανωμένης εμπλοκής στο αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα.Τα αιτήματα και τα καίρια ζητήματα του κινήματος αναδείχτηκαν περισσότερο από τις προηγούμενες φορές, αφού οι συζητήσεις και οι θεματικές ενότητες πήραν περισσότερο χρόνο και είχαν μεγαλύτερη  συμμετοχή και σημασία.
 

Ιθαγένεια, άσυλο, ένταξη

 
Μια από τις πλέον σημαντικές και ενδιαφέρουσες συζητήσεις του φεστιβάλ ήταν αυτή με θέμα: “Ιθαγένεια, Άσυλο, Ένταξη» με εισηγητές από τις κοινότητες των μεταναστών. Οι Άντα Παπαϊωάννου και Νίκος Odubitan από το Generation 2.0, μοιράστηκαν το πάνελ με τους Yunous Muhamadi από το Φόρουμ Προσφύγων, την Addisalem Abebe από την Ένωση Αφρικανών Γυναικών,  την Joanna Ragasa από το Kasapi και τον Βασίλη Παπαδόπουλο εκπρόσωπο του νεοιδρυθέντος Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.
 
Από την αρχή φάνηκαν οι έντονες ελπίδες και οι διεκδικήσεις που έχουν οι μετανάστες από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που έχει αναγγείλει ότι θα καταθέσει νομοσχέδιο για την ιθαγένεια στην αρχή του καλοκαιριού. Η ιθαγένεια, το άσυλο, το κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης, η νομιμοποίηση με άδειες παραμονής, εργασίας και ταξιδιωτικά έγγραφα -όλα τα αιτήματα μπήκαν στο τραπέζι για να βρουν όμως μπροστά τους την “ρεαλιστική” πολιτική απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου που επανέλαβε πολλές φορές τις εκφράσεις “δεν είναι επί του παρόντος” και “δεν είναι προτεραιότητα”.
 
Ο Βασίλης Παπαδόπουλος αφού αναφέρθηκε στην υποστελέχωση του υπουργείου, όντας πράγματι πολύ ειλικρινής, απογοήτευσε τους δεκάδες παρευρισκόμενους υιοθετώντας ρητορική μη ρήξης με τα κελεύσματα του Άρειου Πάγου, του Συμβουλίου της Επικρατείας και των ΑΝΕΛ σχετικά με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, αλλά και συνολικότερα τις ρατσιστικές πολιτικές της ΕΕ.
 
Χωρίζοντας το πρόγραμμα σε «ρεαλιστικό» και μη, ζήτησε από τους μετανάστες και τις κοινότητές τους να κάνουν “υπομονή” και να αποδεχτούν μικρές μεταρρυθμίσεις που στην ουσία δεν δίνουν απαντήσεις σε κανένα από τα αιτήματά τους. 
Ο Πέτρος Κωνσταντίνου στην τοποθέτησή του τόνισε πως, “ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μέσα στα κινήματα και στην κυβέρνηση ξέρουν πάρα πολύ καλά τι ακριβώς διεκδικούν τα κινήματα, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες. Η νομιμοποίηση όλων των μεταναστών, με χαρτιά, είναι πάρα πολύ καθαρό αίτημα. Αυτό φώναζαν στις 21 Μάρτη, «θέλουμε χαρτιά».
 
Νομιμοποίηση
 
Η απάντηση που λέει ότι δεν μπορεί να γίνει αλλά το μόνο που μπορεί να γίνει είναι κάποιες τακτοποιήσεις, δεν απαντάει σε όλο αυτό τον κόσμο που ζει χωρίς χαρτιά από το 2005 που σταμάτησε να δίνεται νομιμοποίηση.
 
Και είναι απαράδεκτο να ζητάμε τις δυο προϋποθέσεις της φοίτησης και της νομιμότητας και των δύο γονέων -όπως ακούστηκε- για να πάρουν ιθαγένεια τα παιδιά. Αυτά είναι εμπόδια και όχι διευκόλυνση για να πάρουν τα παιδιά ιθαγένεια.
 
Όπως είναι απαράδεκτο πως αντί να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης χωρίς δεύτερη κουβέντα και να αφήσουν τον κόσμο ελεύθερο χωρίς προϋποθέσεις να μας λέει η κυβέρνηση της αριστεράς πως υπάρχουν σκέψεις για δήθεν «κέντρα υποδοχής».
 
Η κυβέρνηση της αριστεράς αρνείται να ανοίξει τα πραγματικά ζητήματα της ψήφου των μεταναστών,  την συζήτηση για την ελεύθερη άσκηση των θρησκευτικών τους καθηκόντων, κλπ γιατί δημιουργούν συγκρούσεις με τους ΑΝΕΛ και τους διεθνείς οργανισμούς όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ που συνεργάζεται.
 
Για να επιβάλουν τις ελπίδες και τις προσδοκίες όλου αυτού του κόσμου, οι κοινότητες των μεταναστών και το αντιρατσιστικό κίνημα πρέπει να κρατήσουν την ανεξαρτησία τους και να μην γίνουν «κοινωνικοί εταίροι» μέσα στα υπουργεία και τους διαδρόμους τους. Πρέπει να είναι μέσα στο κόσμο, τους εργατικούς χώρους και τις γειτονιές, αυτόνομα και ανεξάρτητα. Διαδηλώσαμε στις 21 Μάρτη και θα συνεχίσουμε μέχρι να επιβάλουμε τα αιτήματά μας”, τόνισε ο Π. Κωνσταντίνου.  
 
Ο πλήρης απολογισμός του Φεστιβάλ θα γίνει στην τελική απολογιστική συνέλευση το ερχόμενο Σάββατο 4/4 στις 3μμ στο ΕΜΠΡΟΣ.