Ιδέες
Ο Μαρξισμός στην Τουρκία

Πανηγυρικό το κλείσιμο του Μαρξισμού 2015 στην Ινσταμπούλ

Μαζική συμμετοχή και πλούσια συζήτηση ήταν τα χαρακτηριστικά του Μαρξισμού 2015 που οργάνωσε στις αρχές του Απρίλη στην Ιστανμπούλ  το DSIP, η αδελφή οργάνωση του ΣΕΚ στην Τουρκία. 
 
Εκατοντάδες αγωνιστές και αγωνίστριες πήραν μέρος στις 26 συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην διάρκεια του Μαρξισμού που φέτος διήρκεσε 5 μέρες και τις οποίες εισηγήθηκαν πάνω από 50 ομιλητές, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, αγωνιστές-τριες  της αντικαπιταλιστικής αριστεράς,  του κουρδικού κινήματος.
 
Κύριο χαρακτηριστικό του Μαρξισμού ήταν ο διεθνιστικός του χαρακτήρας: συζητήσεις με θέμα το για χρόνια απαγορευμένο ζήτημα της σφαγής των Αρμενίων που φέτος κλείνει 100 χρόνια με την συμμετοχή αρμένιων αγωνιστών. Τον αγώνα των Κούρδων και πιο συγκεκριμένα την επικείμενη συμμετοχή και ενίσχυση του HDP, του Λαϊκού Δημοκρατικού Kόμματος  στις επερχόμενες εκλογές του Ιουνίου - με ομιλήτρια μια από τις βουλευτίνες του HDP. 
 
Ομιλητές από την Μέση Ανατολή πήραν το λόγο για τις εξελίξεις στην Συρία, την Παλαιστίνη ενώ μια συνολικότερη προσέγγιση του ζητήματος έγινε στην εξαιρετική συζήτηση με θέμα «Ιμπεριαλισμός και Κρίση» που εισηγήθηκε ο Αλεξ Καλλίνικος.
 
Την δεύτερη μέρα του Μαρξισμού στην βραδινή συζήτηση με θέμα την προοπτική της Αριστεράς στην Ευρώπη ομιλητές ήταν ο Αλεξ Καλίνικος από το SWP Βρετανίας, η Μάρτα Καστίγιο από την οργάνωση En Lucha και το Podemos στην Ισπανία και ο Γιώργος Πίττας από το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα. Το ζήτημα για την ανάγκη του μεγαλώματος μιας αντικαπιταλιστικής διεθνιστικής αριστεράς ήταν στο επίκεντρο πολλών συζητήσεων που αφορούσαν τις εξελίξεις στην ίδια την Τουρκία: την φθορά που έχει υποστεί το κόμμα του Ερντογάν μετά το κίνημα του Γκεζί Παρκ και τις κινητοποιήσεις που ακολούθησαν το «ατύχημα» που πριν ένα χρόνο κόστισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρακωρύχους στην Τουρκία.
 
Συγκλονιστική ήταν η συζήτηση για το LGBTQ κίνημα που είχε ανάμεσα στους ομιλητές τους Nicola Field και Gethin Roberts από το Lesbians and Gays Support the Miners, που βρέθηκαν στην Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, ενόψει της επερχόμενης προβολής της ταινίας Pride στην Τουρκία.  
 
Μεγάλη ήταν η γκάμα των συζητήσεων που αφορούσε την επαναστατική παράδοση. Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και ο John Molyneux από το SWP στην Ιρλανδία που μίλησε με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του «Μαρξισμός και Κόμμα» στα τουρκικά – μια από τις δεκάδες μεταφράσεις βιβλίων μαρξιστικής θεωρίας που έχουν κάνει οι σύντροφοι του DSIP στα τούρκικα. 
 
Η ανάγκη για το χτίσιμο ανεξάρτητων σοσιαλιστικών επαναστατικών οργανώσεων δεν έμεινε μόνο στην θεωρία. Όπως ανακοινώθηκε στο κλείσιμο του Μαρξισμού στην διάρκεια του πενθημέρου 16 νέα μέλη οργανώθηκαν στο DSIP.