Αντιφασιστικό κίνημα
Η Δίκη της Χρυσής Αυγής: Παρούσα η πολιτική αγωγή κατά της ναζιστικής συμμορίας

Η αντιφασιστική διαδήλωση τη δεύτερη μέρα της δίκης της Χ.Α. στις 7 Μάη.

Στις 7 και 12 Μάη συνεχίστηκε η δεύτερη και η τρίτη αντίστοιχα συνεδρίαση της δίκης της Χρυσής Αυγής στην δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Η επόμενη δικάσιμος ορίστηκε για την Παρασκευή 15 Μάη. Η δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής από την οικογένεια του Παύλου Φύσσα, από τους Αιγύπτιους ψαράδες και από τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, είναι το σημαντικότερο γεγονός των δύο αυτών συνεδριάσεων.
 
Απόντα και στις δύο διαδικασίες ήταν ξανά τα περισσότερα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής που κατηγορούνται για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης -εκτός των Δ. Κουκούτση, Π.Ζησιμόπουλου, Σ. Μπούκουρα και Μ. Αρβανίτη- συνεχίζοντας την τακτική της υποβάθμισης της δίκης για να πέσουν στα μαλακά.
 
Η διαδικασία στις 7 Μάη περιορίστηκε, όπως και την πρώτη μέρα της δίκης, στην ανάγνωση των κατηγορουμένων και των συνηγόρων υπεράσπισής τους, καθώς και στην ανάγνωση των μαρτύρων κατηγορίας. Η διαδικασία διεκόπη για τις 12 Μάη όταν ένας εκ των κατηγορουμένων, ο Ιωάννης Βασίλειος Κομνιανός, ενημέρωσε ότι η συνήγορός του “τον εγκατέλειψε” και ζήτησε από το δικαστήριο να του διορίσει νέο. Ανάλογο αίτημα διορισμού δικηγόρου είχε διατυπωθεί και από άλλον κατηγορούμενο, το Νίκο Παπαβασιλείου, κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στις 20 Απρίλη προκαλώντας και τότε τη διακοπή της δίκης. Η απροκάλυπτη τακτική των κατηγορουμένων να καθυστερούν τη διαδικασία προκάλεσε αγανάκτηση στο ακροατήριο.
 
Στην ίδια συνεδρίαση τέθηκε ξανά το αίτημα αλλαγής της αίθουσας από τις φυλακές Κορυδαλλού στο Εφετείο Αθηνών από το δικηγόρο της πολιτικής αγωγής Κώστα Παπαδάκη. Η παρέμβασή του έδωσε τη δυνατότητα στο δήμαρχο του Κορυδαλλού Σ.Κασιμάτη να τονίσει ότι για δεύτερη φορά ο Κορυδαλλός βρίσκεται σε “κατάσταση πολιορκίας”. Τα ζητήματα της ελλιπούς δημοσιότητας ανέδειξε με τη σειρά του ο δικηγόρος της πολιτικής αγωγής Θανάσης Καμπαγιάννης, δίνοντας την ευκαιρία στον Γ. Σαββίδη να παρέμβει κι αυτός στη διαδικασία εκ μέρους της ΠΟΕΣΥ, αναφέροντας ότι οι συνθήκες της συγκεκριμένης αίθουσας δεν παρέχουν εγγυήσεις για τη δημοσιογραφική κάλυψη της δίκης.
 
Η διαδικασία προχώρησε περισσότερο κατά την επανάληψη της δίκης στις 12 Μάη. Οι γονείς του Παύλου Φύσσα για τη δολοφονία του γιου τους, οι Αιγύπτιοι ψαράδες και τα μέλη του ΠΑΜΕ για τις παρολίγον δολοφονικές επιθέσεις εναντίον τους, δήλωσαν μέσω των δικηγόρων τους παράσταση πολιτικής αγωγής, διεκδικώντας την τιμωρία των κατηγορουμένων, καθώς και αποζημίωση για ψυχική οδύνη και ηθική βλάβη. 
 
Ένταξη - διεύθυνση
 
Το κυριότερο είναι ότι όλοι τους δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής όχι μόνο κατά των μελών των ταγμάτων εφόδου που τέλεσαν ή συμμετείχαν στις συγκεκριμένες εγκληματικές επιθέσεις εναντίον του Φύσσα και των άλλων θυμάτων, αλλά κατά του συνόλου σχεδόν των κατηγορουμένων (συμπεριλαμβανομένης της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής το 2012) που δικάζονται με το Άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Εκεί είναι κατηγορούμενα και τα ηγετικά στελέχη της ΧΑ, Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Παππάς, Λαγός κλπ.
 
Στην ουσία, αυτό το στάδιο σηματοδότησε και την ουσιαστική έναρξη της δίκης. Δηλώνοντας την παράστασή τους, οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής διάβασαν κάποια από τα εγκλήματα που βαρύνουν τους χρυσαυγίτες και που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχαν ξανακουστεί στο δικαστήριο. Στον κάθε έναν κατηγορούμενο και συνήγορο υπεράσπισης έγινε κατανοητό ότι θα έχει δυσκολία να τα παρουσιάσει σαν “στημένο κατηγορητήριο” όπως υποστηρίζει επίσημα η Χρυσή Αυγή.
 
Οι συνήγοροι υπεράσπισης των χρυσαυγιτών επιφυλάχτηκαν σε επόμενη συνεδρίαση, αφού μελετήσουν τις δηλώσεις παράστασης της πολιτικής αγωγής, να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους επί αυτών. Ενώ πριν διακοπεί η δίκη για τις 15 Μάη, διατυπώθηκαν από τους δικηγόρους πέντε κατηγορούμενων βουλευτών (Δ. Κουκούτση, Μ. Αρβανίτη, Ε. Ζαρούλια, Ν. Μιχαλολιάκο, Α. Γρέγο) αιτήματα για άρση ή αντικατάσταση των περιοριστικών όρων που τους έχουν επιβληθεί. Η εισαγγελέας της έδρας επιφυλάχτηκε να απαντήσει σε αυτά σε επόμενη συνεδρίαση. Η απάντηση πρέπει να είναι αρνητική. Το δικαστήριο δεν πρέπει να προσφέρει καμία διευκόλυνση στους νεοναζί εγκληματίες.
 

Ώρα να γίνει η μεταφορά

Τρία λεωφορεία με γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές και κατοίκους του Κορυδαλλού συνόδεψαν τη Δευτέρα 11 Μάη τις αντιπροσωπείες του δήμου Κορυδαλλού και της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, που συναντήθηκαν με τον υπουργό Δικαιοσύνης απαιτώντας τη μεταφορά της δίκης από τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού στο χώρο του Εφετείου Αθηνών.
 
Η πρώτη συνάντηση με τον Παρασκευόπουλο, πριν ακόμα ξεκινήσει η δίκη, δεν είχε φέρει αποτέλεσμα. Μετά όμως τις μαζικές κινητοποιήσεις έξω από το δικαστήριο καθώς και τις παρεμβάσεις της πολιτικής αγωγής και του δημάρχου Κορυδαλλού Σ. Κασιμάτη μέσα στο δικαστήριο, η πίεση κλιμακώθηκε. Το δικαστήριο δήλωσε στη δεύτερη δικάσιμο στις 7 Μάη ότι αν η πολιτική ηγεσία βρει κατάλληλη αίθουσα, είναι πρόθυμο να μεταφέρει τη δίκη.
 
Ανακοίνωση του υπουργείου την ίδια μέρα αρνιόταν να λύσει το ζήτημα και υπονοούσε ότι αυτό το αίτημα ισοδυναμεί με αναβολή ή διακοπή της δίκης. Την επόμενη ημέρα, αντιπροσωπεία των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής συνοδευόμενη από τον γραμματέα της ΠΟΕΣΥ Γ. Σαββίδη, επισκέφτηκε τον πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Εφετείου Αθηνών και του έθεσε το αίτημα.
 
Παρότι ούτε αυτή η συνάντηση είχε συγκεκριμένο αποτέλεσμα, η δημοσιότητα, οι πολιτικές διαστάσεις που πήρε το θέμα και η μαζική κινητοποίηση αντιφασιστών ανάγκασαν τον υπουργό να ανακοινώσει ότι “έχει ήδη δρομολογηθεί η κατασκευή νέας αίθουσας η οποία θα είναι έτοιμη στις αρχές του Σεπτέμβρη 2015” ενώ για το μεσοδιάστημα τόνιζε ότι “Εφόσον η διευθύνουσα τη δίκη ζητά άλλη αίθουσα, είμαι έτοιμος να φροντίσω για τη σχετική μετάθεση, καθώς και για οποιαδήποτε άλλη εφικτή λύση”.
 
Η Ευγενία Μιχαηλίδου Μπατμάνογλου, πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Κορυδαλλού δήλωσε: “Οι πολίτες του Κορυδαλλού, οι γονείς, οι εργαζόμενοι κινητοποιούνται και διεκδικούν το αυτονόητο, να μη γίνει η δίκη της ΧΑ στον Κορυδαλλό, για την πόλη μας, την ασφάλεια των μαθητών, για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε παράλληλα και την απομάκρυνση των φυλακών που είναι ένα αγκάθι για την πόλη μας. Αύριο ξανά θα είμαστε στο δημαρχείο με κατεύθυνση τις φυλακές. Τονίζουμε ότι δε θέλουμε να αναβληθεί ούτε μία μέρα η δίκη. Ο υπουργός θα μπορούσε να είχε δώσει τη λύση που δίνει τώρα πριν δύο μήνες που τον επισκεφτήκαμε ξανά και να μην παιδευόμαστε όλοι”.
 
Η ανακοίνωση του υπουργού παραδόθηκε στην πρόεδρο του δικαστηρίου την επόμενη ημέρα 12/5, όμως η τελευταία αρνήθηκε να διατυπώσει αίτημα μεταφοράς της δίκης και επανέλαβε ότι είναι ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας να στείλει στο δικαστήριο μια τέτοια απόφαση. Συνεχίστηκε έτσι η τακτική το δικαστήριο και ο υπουργός να ρίχνουν το μπαλάκι ο ένας στον άλλον.
 

Οι αντιφασίστες είναι εκεί

Με τον ίδιο ενθουσιασμό και την ίδια μαχητική διάθεση εκατοντάδες αντιφασίστες άρχισαν από τις 7.30 το πρωί να φτάνουν με πούλμαν μπροστά στο γήπεδο της Προοδευτικής για τη 2η μέρα της δίκης των νεοναζί της Χ.Α. στις 7 Μάη.
 
Λίγο αργότερα με το πανό της ΑΔΕΔΥ στο κεφάλι ξεκίνησε η πορεία για τα δικαστήρια των φυλακών Κορυδαλλού. Από πίσω ακολουθούσαν τα πανό της ΚΕΕΡΦΑ, το πανό των Συλλόγων των Εργαζόμενων στο Γεννηματάς και στον Αγ. Σάββα, τα πανό φοιτητικών συλλόγων από ΤΕΙ (Αθήνας, Πειραιά) και ΑΕΙ (ΦΜΣ, ΦΛΣ, Τουρκικών), της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ΤΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ Γαλατσίου-Πατησίων-Κυψέλης, του ΣΕΚ, του Αντιφασιστικού Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών, της ΟΚΔΕ Εργατική Πάλη. Μαζί διαδήλωσαν δεκάδες μετανάστες από το Πακιστάν, από το Μπαγκλαντες από την Σενεγάλη, την Γκάνα, κ.ά. 
 
Η πορεία ανέβηκε την Λαμπράκη και συνδέθηκε με το μπλοκ του Δήμου Κορυδαλλού που για άλλη μια φορά είχε κλείσει όλες τις δημοτικές υπηρεσίες και όλα τα σχολεία στα όρια του Δήμου. Δεκάδες γονείς με τα πανό των συλλόγων γονέων, δημοτικοί υπάλληλοι με το Σωματείο των Εργαζόμενων στο Δήμο Κορυδαλλού και κάτοικοι της περιοχής είχαν φτάσει με πορεία ζητώντας το αυτονόητο. Την αλλαγή του χώρου διεξαγωγής της δίκης και την μεταφορά της στην αίθουσα τελετών του Εφετείου.
 
Κλούβες
 
Στις φυλακές για άλλη μια φορά οι κλούβες των ΜΑΤ δεν επέτρεπαν στους αντιφασίστες να προσεγγίσουν την είσοδο της δικαστικής αίθουσας. Μπροστά στις κλούβες στήθηκε η εξέδρα και η μικροφωνική της συγκέντρωσης.
 
Εκεί βρέθηκαν με τα πανό τους η ΠΕΝΕΝ και εκπαιδευτικοί από τον Σύλλογο “Αριστοτέλης”, καθώς και μέλη της Κίνησης Χειραφέτησης ΑμεΑ “Μηδενική Ανοχή”, και λίγο πιο κάτω το μπλοκ του ΠΑΜΕ με το πανό του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής στο κεφάλι. Επίσης πανό της ΚΑΡ και της YRE.
 
“Δίκη-καταδίκη της Χρυσής Αυγής, αυτής της συμμορίας της ναζιστικής”, ήταν το σύνθημα που ακουγόταν την ώρα που δικηγόροι και μάρτυρες της πολιτικής αγωγής έμπαιναν στην αίθουσα του δικαστηρίου.
 
“Σήμερα εμείς δίνουμε διπλή μάχη. Το πρωί είμαστε εδώ στο μεγάλο αντιφασιστικό ραντεβού και αργότερα θα είμαστε στην κεντρική συγκέντρωση του Πειραιά για να μην περάσει το ξεπούλημα του λιμανιού”, τόνισε ο Αντώνης Νταλακογιώργος πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ. 
 
Δεκάδες ήταν οι ομιλητές, από τους συλλόγους γονέων, εκπαιδευτικοί, μετανάστες, φοιτητές, εργαζόμενοι που για ώρες έπαιρναν το μικρόφωνο συνδέοντας τις διαφορετικές μάχες και δείχνοντας την πολυμορφία του αντιφασιστικού κινήματος.  
 
Τρίτη μέρα εκδίκασης
 
Αντιφασίστες βρέθηκαν έξω από τις φυλακές και την 3η μέρα της δίκης στις 12/5. Οι τοπικές ΚΕΕΡΦΑ του Πειραιά με τα πανό τους, κάτοικοι του Κορυδαλλού, αφού ο δήμος είχε ξανακαλέσει σε κινητοποίηση, μέλη του ΠΑΜΕ έδωσαν ξανά το παρόν. 
Κυριάκος Μπάνος