Ιδέες
Μαρξισμός 2015: Ξεκινάμε αυτή την Πέμπτη

Ξεκινάει την Πέμπτη 21 Μάη το φετινό τετραήμερο φεστιβάλ ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ 2015 στην ΑΣΟΕΕ. Μέσα σε αυτές τις τέσσερις μέρες θα γίνουν πάνω από πενήντα συζητήσεις, ενώ πλούσιο είναι το καλλιτεχνικό πρόγραμμα. 
 
Στις διπλανές στήλες μπορείτε να διαβάσετε για τα θέματα και τους ομιλητές των κεντρικών βραδινών συζητήσεων, όπως και τα θέματα πολλών ακόμα συζητήσεων. 
 
Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα του φεστιβάλ μπορείτε να το δείτε στο σύνδεσμο http://sekonline.gr/images/general/M15NET.pdf
 

Oι κεντρικές βραδινές συζητήσεις

 
Πέμπτη 21 Μάη
Η Αριστερά στην κυβέρνηση οι εργάτες στους δρόμους
Αμφιθέατρο Δεριγνύ 19.00-21.00
 
Τάσος Αναστασιάδης 
Συντονισμός ενάντια στα Κλεισίματα και τις Διαθεσιμότητες 
 
Δέσποινα Κωστοπούλου
Καθαρίστριες Υπουργείου Οικονομικών
 
Παναγιώτης Καλφαγιάννης
πρόεδρος ΠΟΣΠΕΡΤ
 
Αντώνης Νταλακογιώργος
πρόεδρος ΠΕΝΕΝ
 
Κώστας Καταραχιάς 
πρόεδρος Σωματείου Νοσ. Άγιος Σάββας
 
Παρασκευή 22 Μάη
Στη φυλακή για πάντα οι ναζί της Χρυσής Αυγής
Μεγάλο Αμφιθέατρο 19.00-21.00
 
Πέτρος Κωνσταντίνου
δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ
 
Στρατής Μπουρνάζος
δημοσιογράφος, Ενθέματα Αυγής
 
Κώστας Παπαδάκης
Πολιτική Αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής
 
Θανάσης Καμπαγιάννης
Πολιτική Αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής
 
Τάκης Ζώτος 
Πολιτική Αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής
 
Kατερίνα Θωίδου
Δημοτική Σύμ­βουλος Νίκαιας
 
Σάββατο 23 Μάη
Η Ευρώπη των εργατών απέναντι στην Ευρώπη των τραπεζιτών
Μεγάλο Αμφιθέατρο 19.00-21.00
 
Άλεξ Καλλίνικος
πανεπιστημιακός, SWP Βρετανίας
 
Ντενί Γκοντάρ
αντιφασίστας ακτιβιστής, Γαλλία
 
Πάνος Γκαργκάνας
εφημερίδα Εργατική Αλληλεγγύη
 
Κυριακή 24 Μάη
Μπορούν οι εργάτες να κυβερνήσουν;
Μεγάλο Αμφιθέατρο 19.00-21.00
 
Μαρία Στύλλου
περιοδικό Σοσιαλισμός από τα Κάτω
 
Σταματία Τσουμέα
Σχολική Φύλακας
 
Ουασίμ Ουαγκντί
Επαναστάτες Σοσιαλιστές, Αίγυπτος
 
Κατερίνα Αβραμίδου
Ψυχιατρικό Νοσοκομείο, Θεσσαλονίκη
 
Χαντίμ Σεκ
Ένωση Μεταναστών Εργατών
 
 
Ο Άλεξ Καλλίνικος, συγγραφέας του βιβλίου Deciphering Capital, μιλάει για το Κεφάλαιο του Καρλ Μαρξ. Είναι ηγετικό μέλος του SWP στην Βρετανία και πανεπιστημιακός. 
 
Ο Μάικλ Ρόμπερτς, μαρξιστής οικονομολόγος, εξετάζει τη σχέση Καπιταλισμός και Κρίση. Διαβάστε τις αναλύσεις του στο μπλογκ thenextrecession.wordpress.com 
 
Ο Βολοντίμιρ Ισένκο αναλύει την κρίση στην Ουκρανία. Είναι αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Κοινωνικών και Εργατικών Ερευνών στο Κίεβο, και μέλος των συντακτικών επιτροπών του περιοδικού Commons Journal for Social Criticism και του διαδικτυακού περιοδικού LeftEast. 
 
O Ουασίμ Ουαγκντί μιλάει για την Επανάσταση και την αντεπανάσταση στην Αίγυπτο. Είναι ηγετικό μέλος των Επαναστατών Σοσιαλιστών, αδελφής οργάνωσης του ΣΕΚ. 
 
Ο Ντενί Γκοντάρ και ο Λέανδρος Μπόλαρης παρουσιάζουν την Πάλη ενάντια στην ισλαμοφοβία. Ο Ντενί είναι ακτιβιστής από το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα στη Γαλλία. Ο Λέανδρος είναι ιστορικός και συγγραφέας, η «Αντίσταση, η επανάσταση που χάθηκε» είναι ένα από τα βιβλία του. 
 
Ο Δημήτρης Λιβιεράτος, ιστορικός και συγγραφέας πολλών βιβλίων για το εργατικό κίνημα μιλάει για την τελευταία μάχη του Άρη Βελουχιώτη. Η τριλογία του «Κοινωνικοί αγώνες στην Ελλάδα» είναι από τα πιο γνωστά έργα του.   
 
Ο Μιχάλης Λυμπεράτος και ο Κώστας Βλασόπουλος μιλούν για τα 70 χρόνια από το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Μ. Λυμπεράτος είναι πανεπιστημιακός και συγγραφέας, το βιβλίο «Από το ΕΑΜ στην ΕΔΑ» είναι από τα πιο γνωστά του. Ο Κώστας Βλασόπουλος είναι πανεπιστημιακός και μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα Κάτω. 
 
Ο Δημήτρης Μπελαντής, ο Μπάμπης Κουρουνδής και ο Κώστας Παπαδάκης αντιμετωπίζουν τα ζητήματα γύρω από την Αριστερά και το κράτος. Ο Δ. Μπελαντής είναι δικηγόρος και συγγραφέας, «Αριστερά και εξουσία» είναι ο τίτλος του τελευταίου του βιβλίου. Ο Μ. Κουρουνδής είναι δικηγόρος και μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ο Κ. Παπαδάκης είναι επίσης δικηγόρος, μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής. 
 
Ο Τάσος Κωστόπουλος και ο Θανάσης Καμπαγιάννης μιλούν για την πορεία από τα Τάγματα Ασφαλείας στη Χρυσή Αυγή. Ο Τ. Κωστόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας, «Η αυτολογοκριμένη μνήμη - Τα τάγματα ασφαλείας και η μεταπολεμική εθνικοφροσύνη» είναι ένα από τα βιβλία του. Ο Θανάσης Καμπαγιάννης είναι δικηγόρος, μέλος της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ενώ έχει γράψει το βιβλίο «Η πάλη ενάντια στο ρατσισμό σήμερα». 
 
Τρεις εκπαιδευτικοί, μέλη των Παρεμβάσεων υποστηρίζουν ότι Μια άλλη εκπαίδευση είναι εφικτή. Η Ντίνα Γκαρανέ από το ΔΣ της Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας και μέλος του ΣΕΚ, ο Δημήτρης Πολυχρονιάδης, μέλος του ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας (ΔΟΕ) και ο Ηλίας Παπαχατζής από την ΕΛΜΕ Ηλείας και μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. 
 
Στη συζήτηση «Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η εργατική αντιπολίτευση σήμερα» θα μιλήσουν πέντε σύντροφοι, μέλη της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ο Γιάννης Σηφακάκης από το ΣΕΚ, ο Θανάσης Διαβολάκης από την ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών), ο Αντώνης Δραγανίγος από το ΝΑΡ, ο Παναγιώτης Σωτήρης από την ΑΡΑΝ και ο Χρίστος Μπίστης από το ΕΚΚΕ.
Ό, τι σχετίζεται με την απελευθέρωση και την διεκδίκηση για τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων με αφορά. Οπότε θεωρώ ότι ο ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ 2015 είναι ο φυσικός χώρος για να φιλοξενηθούν τέτοιες συζητήσεις. 
 
Θεωρώ θετικό το βήμα που κάνουν οι διοργανωτές να διευρύνουν το ακροατήριο με την δυνατότητα να υπάρχει απόδοση στην ελληνική νοηματική γλώσσα τουλάχιστον στη συζήτηση όπου είμαι ομιλητής «Τέχνη και Απελευθέρωση». Έτσι, εν δυνάμει, δεν αποκλείονται τριάντα πέντε χιλιάδες άνθρωποι. 
 
Όσον αφορά τη συζήτηση που θα παρέμβω, πιστεύω ότι η Τέχνη θα εξαφανιστεί όσο η καθημερινή ζωή αποκτά περισσότερη ισορροπία. Θεωρώ πως τα έργα τέχνης φέρνουν τον άνθρωπο σε ισορροπία με το περιβάλλον του. Δεν είναι μόνο μέρος της γνώσης, αλλά και της φύσης και της αναγκαιότητας
 
Είναι το απαραίτητο μέσο για να συγχωνευτεί κάθε ξεχωριστό άτομο με το σύνολο της κοινωνίας του, της συμμετοχής του στα βιώματα και τις εμπειρίες ολόκληρου του ανθρώπινου γένους. 
 
Έτσι, λοιπόν, η Τέχνη βρίσκεται σε αντίθεση με τις προσταγές του ναζισμού που θέλει να επιβάλει ένα κανονιστικό πρότυπο. Η Τέχνη οφείλει να συγκρουστεί με το ναζισμό, το φασισμό και το ρατσισμό. 
 
Ο πραγματικός καλλιτέχνης πρέπει να συλλαμβάνει, να συγκρατεί το βίωμα και να το κάνει μνήμη. Την ανάμνηση, την έκφραση και την ύλη σε μορφή. 
Αντώνης Ρέλλας, σκηνοθέτης, ακτιβιστής με αναπηρία   
 
Για μένα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία του προγράμματος του φετινού Μαρξισμού είναι οι συζητήσεις για την Ισλαμοφοβία. Είναι ένα θέμα όχι μόνο ελληνικό, αλλά πανευρωπαϊκό. Είναι από τα τελευταία χαρτιά που παίζουν απέναντι μας με την επίθεση στο Ισλάμ και το ρατσισμό, με τις επιθέσεις σε μετανάστες και πρόσφυγες. Χρειάζονται ξεκάθαρες απαντήσεις από τη δική μας πλευρά. 
Σωκράτης Ταγκόπουλος, Βόλος  
 
 
Θεωρώ το φεστιβάλ του Μαρξισμού πολύ αναγκαίο. Ειδικά, τώρα που έχουμε μια κυβέρνηση που αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερή. Είναι αναγκαίες οι επαναστατικές ιδέες, όπως λέει και το κάλεσμα για το φεστιβάλ. 
 
Η πιο ενδιαφέρουσα συζήτηση για μένα είναι η συζήτηση «Γυναίκες και επανάσταση». Επίσης, θέλω να παρακολουθήσω τη συζήτηση «Μεταρρύθμιση ή επανάσταση» καθώς είναι το θέμα που ανοίγεται στις μέρες μας. Πολλοί ακόμα πιστεύουν ότι ο καπιταλισμός μεταρρυθμίζεται και δεν ανατρέπεται, το οποίο είναι εξαιρετικά λανθασμένο συμπέρασμα. Για μένα δεν μπορεί να υπάρξει ανθρώπινος καπιταλισμός. 
Ειρήνη Κοντόσταβλου,μαθήτρια, Καισαριανή 
 
Στο Περιστέρι κάνουμε δουλειά για τον Μαρξισμό μέσω της Εργατικής Αλληλεγγύης. Έχουμε ανοιχτεί στους εργατικούς χώρους που πάμε για εξορμήσεις, στην πλατεία που βγαίνουμε κάθε εβδομάδα.
 
Από το πρόγραμμα έχω ξεχωρίσει κάποιες από τις συζητήσεις που σίγουρα θέλω να παρακολουθήσω. Είναι η συζήτηση που είναι αφιερωμένη στον Γκράμσι και την «κόκκινη διετία» στην Ιταλία και η συζήτηση που θα μιλήσουμε για το Grexit, πόσο πιθανό είναι, τι επιχειρήματα έχουμε από τη δική μας μεριά. 
Μαρία Ωρολογά, Περιστέρι
 
Mένουν λίγες μέρες για την έναρξη του 4ήμερου φεστιβάλ με επαναστατικές ιδέες και συζητήσεις!
 
Ο Μαρξισμός φέτος έχει μεγάλη σημασία για τον κόσμο που έδωσε σκληρές μάχες διεκδικήσεων στον δρόμο, διότι η πράξη είναι πάντα συνδεδεμένη με τη θεωρία, με τις συζητήσεις λύνουμε απορίες και προβληματισμούς, καθώς επίσης ανταλλάσσουμε εμπειρίες με συντρόφους πανελλαδικά και διεθνώς.
 
Είναι σημαντικό να ακούμε και να μαθαίνουμε από συντρόφους από την Ουκρανία, την Αίγυπτο και άλλες χώρες πως δίνουν την μάχη εκεί. 
 
Το ίδιο ενδιαφέρον θα έχουν και οι συζητήσεις για το αντιρατσιστικό αντιμνημόνιο και για την δίκη της Xρυσής Aυγής, που είναι μια μάχη που την δίνουμε και θα την δώσουμε μέχρι τέλους.
Mάνια Καρτελιά, Πατήσια
 
 

Eρχόμαστε!

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
ΠΕΜΠΤΗ 21/5 με το τρένο στις 9.30μμ 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22/5 με το τρένο στις 11.30μμ
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6974770802, 6973080186
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΠΕΜΠΤΗ 21/5 με το ΚΤΕΛ στις 8πμ
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6985560716
ΠΑΤΡΑ: 
ΠΕΜΠΤΗ 21/5 με πούλμαν από το Εργατικό Κέντρο στη 1μμ 
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6970988678
ΒΟΛΟΣ
ΠΕΜΠΤΗ 21/5 με το τρένο στις 12μες 
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6974820870
ΞΑΝΘΗ:
ΤΕΤΑΡΤΗ 20/5 με το τρένο, 4.30μμ
ΠΕΜΠΤΗ 21/5 με το τρένο, 4.30μμ
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6988944066
ΗΡΑΚΛΕΙΟ: 
ΤΕΤΑΡΤΗ 20/5, Λιμάνι 7.30μμ 
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6981351994, 6985723827
ΡΕΘΥΜΝΟ:
ΤΕΤΑΡΤΗ 20/5 ΚΤΕΛ για λιμάνι Χανίων 6μμ
ΠΕΜΠΤΗ 21/5 ΚΤΕΛ για λιμάνι Χανίων 6μμ
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6937799627, 6979240756
ΧΑΝΙΑ:
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22/5, Λιμάνι 8μμ 
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6948946578