Πολιτική
Όχι στον πόλεμο της ΕΕ ενάντια στους πρόσφυγες

Η “Ναυτική Δύναμη Μεσογείου της ΕΕ” βάζει στο στόχαστρο τους πρόσφυγες της Μέσης Ανατολής.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά την εντολή που πήρε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δια της συναδέλφου μου Federica Mogherini, συναντήθηκε την εβδομάδα αυτή με μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ… Ζητήθηκε η στήριξή τους για να «σωθούν» ζωές και να απομονωθούν οι παράνομοι διακινητές, αχρηστεύοντας τα μέσα που χρησιμοποιούν, τα οποία πολύ συχνά οδηγούν στο θάνατο απελπισμένα άτομα που ζητούν την ελπίδα και τη σωτηρία στην ήπειρό μας…Να σώσουμε ζωές, να τιμήσουμε τον κοινό μας πολιτισμό…Πρόκειται για μία πρωτοβουλία, θα έλεγα αρκετά ανορθόδοξη, όπως ανορθόδοξη είναι και η απειλή και το διακύβευμα του μεταναστευτικού ζητήματος σήμερα, ειδικότερα στην ευαίσθητη αυτή περιοχή μας. Η αντιμετώπιση εκτάκτων συνθηκών απαιτεί έκτακτες αντιμετωπίσεις..»
Δ. Αβραμόπουλος
 
Ο «κοινός μας πολιτισμός» έχει μακρά παράδοση στο ζήτημα των ευφημισμών και της αμετροέπειας. Το πιο ακραίο παράδειγμα ήταν η ναζιστική Γερμανία. Η εξολόθρευση των αναπήρων με αέριο ονομαζόταν «ειδική μεταχείριση», το Ολοκαύτωμα «τελική λύση», τα γκέτο «χώρος κατοικιών εβραίων». Πιο πρόσφατα, το ένα εκατομμύριο νεκροί στον πόλεμο του Ιρακ, «παράπλευρη ζημιά».
 
Οι παραπάνω πρόσφατες δηλώσεις του έλληνα επιτρόπου Μετανάστευσης ακολουθούν αυτήν την παράδοση. Στην ίδια φράση, ζητάει «να σωθούν ζωές…αχρηστεύοντας τα μέσα που χρησιμοποιούν απελεπισμένα άτομα που ζητούν σωτηρία στην ήπειρό μας...!» 
 
Για τον κοινό νου είναι πραγματικά ανορθόδοξο, πώς με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής για τη Μετανάστευση στις 23 Απρίλη (αμέσως μετά από τον θάνατο πάνω από χιλίων μεταναστών στην Μεσόγειο), κλιμακώνεται σήμερα μια πρωτοβουλία για περισσότερο πόλεμο και νέες στρατιωτικές επεμβάσεις της ΕΕ στις ακτές της Μεσογείου. 
 
Η σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που έγινε την Δευτέρα 18 Μαϊου είχε σαν στόχο το άμεσο ξεκίνημα τον Ιούνη, πολεμικών επιχειρήσεων εκ μέρους της EU Navfor Med» (Ναυτική Δύναμη της ΕΕ στη Μεσόγειου) στη Λιβύη. Και οι 28 χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, συμφωνούν στο ξεκίνημα των επιχειρήσεων.
 
Προηγήθηκε η σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην Ατάλλεια στην Τουρκία. Ο γ.γ του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ τόνισε την ανάγκη για «ενίσχυση της συνεργασίας μας με τους γείτονες, τους εταίρους στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική», προκειμένου  «να μπορέσουν οι χώρες της περιοχής να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική τους ασφάλεια (...) ώστε να μη χρειάζεται εμείς να αναπτύσσουμε πάντα μεγάλο αριθμό δυνάμεων».
 
Ο υπουργός Εξωτερικών Κοτζιάς (πριν χορέψει χέρι χέρι με τους ομολόγους του στους ήχους του «we are the world, we are the children») ζήτησε να υπάρξουν «ελεγκτικοί μηχανισμοί ικανοί να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα» των Αφγανών μεταναστών στην Ελλάδα που συνέδεσε με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.
 
Μέσα στον προηγούμενο μήνα ο Αβραμόπουλος πραγματοποίησε διήμερες επισκέψεις στην Τυνησία, την Ιορδανία και την Αίγυπτο με θέμα τη συνεργασία για «συγκεκριμένες δράσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του εξτρεμισμού και της μετανάστευσης».
Την ίδια σύνδεση μεταξύ «δουλεμπόρων» και τζιχαντιστών έκανε και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Μογκερίνι. 
 
Η ίδια ταξίδεψε μέχρι το Πεκίνο προκειμένου να πετύχει η Κίνα να δώσει την έγκριση του συμβούλιου ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε η «EU Navfor Med» να μπορεί να ξεκινήσει επιχειρήσεις τον Ιούνη στη Λιβύη και άλλες χώρες (ήδη συμμετέχει στις επιχειρήσεις ενάντια στην «πειρατεία» στη Σομαλία στο Κέρας της Αφρικής) διαρρέοντας ότι και η Ρωσία είναι έτοιμη δώσει την συγκατάθεσή της σε ένα τέτοιο σχέδιο. 
 
Σύμφωνα πάντως με το προσχέδιο απόφασης της συνάντησης (διαρροή) των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα 18 Μάη για να συζητήσει το θέμα, τελικά δεν χρειάζεται έγκριση του συμβουλίου του ΟΗΕ για να προχωρήσουν την επιχείρηση, συγκεκριμένα στην εναέρια παρακολούθηση στόχων που αποτελεί το πρώτο της στάδιο. 
 
Καταστροφή πλοίων
 
Σε επόμενη φάση,  ο ευρωπαϊκός στόλος θα μπορεί να προχωράει στην καταστροφή πλοίων που μεταφέρουν μετανάστες αρχικά σε διεθνή ύδατα και στη συνέχεια μέσα σε χωρικά ύδατα χωρών είτε αυτές συμφωνούν είτε όχι. Τα πλοιάρια που θα εντοπίζονται να έχουν σημαία κάποιου κράτους θα μπορούν να «ελεγχθούν» και να «ερευνηθούν» χωρίς την έγκρισή του, ενώ όσα δεν έχουν σημαία θα μπορούν να καταλαμβάνονται.       
 
Η επιχείρηση (που προβλέπεται να κρατήσει ένα χρόνο και παραπάνω) θα περιλαμβάνει περίπολα (σε αέρα και θάλασσα), αποβατικές και αμφίβιες ομάδες δράσης, ειδικές δυνάμεις, καταστροφές από αέρα, γη και θάλασσα. Εχει επίσης στόχο την μόνιμη παρουσία πολεμικών πλοίων στη Λιβύη, καθώς και τελικά την «επίγεια  δράση» για την καταστροφή στόχων.
 
Η Διεθνής Οργάνωση για τη Μετανάστευση ήδη δηλώνει ανησυχία ότι «αθώοι πρόσφυγες, παιδιά και γυναίκες θα βρεθούν στη γραμμή πυρός», καθώς το προσχέδιο δηλώνει καθαρά ότι «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για παράπλευρες απώλειες, όπως η απώλεια ζωής».
 
Στο προσχέδιο αναφέρεται επίσης ότι η ανυπαρξία κυβέρνησης στη Λιβύη και η ύπαρξη αντιαεροπορικών και συστοιχιών πυροβολικού «τζιχαντιστών» στις ακτές της μπορεί να προκαλέσει απειλή για τα πλοία της ΕΕ, καθώς και ότι τυχόν «απώλειες από πολεμική δράση της ΕΕ μπορεί να πυροδοτήσουν την αρνητική στάση του τοπικού πληθυσμού».  
 
Τα σχέδια της ΕΕ στη Μεσόγειο αποτελούν ταυτόχρονα: Κλιμάκωση του ρατσισμού της Ευρώπης-Φρούριο και των μαζικών δολοφονιών των προσφύγων έξω από τα σύνορά της. Και επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου στην Μεσόγειο και στην ίδια την Ευρώπη. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει όχι μόνο να την καταγγείλει και να συμμετέχει, αλλά και να ασκήσει βέτο στην εγκληματική αυτή επιχείρηση. 
 

Καμμένος: Νέα ΝΑΤΟϊκή βάση

«Είμαστε έτοιμοι να παραχωρήσουμε εγκαταστάσεις, τις Ενοπλες Δυνάμεις μας, αλλά και μεγάλες βάσεις στην περιοχή του νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να διευκολύνουμε τις δυνάμεις της Συμμαχίας να αναπτύξουν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».
 
Αυτά δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Καμμένος, που από το συνέδριο του Εκόνομιστ, ανακοίνωσε ακόμη ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει την στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ και θα προχωρήσει σε αεροπορικές ασκήσεις με την Αίγυπτο και τα Αραβικά Εμιράτα. Εξέφρασε επίσης την «ανησυχία του για είσοδο στη Δύση, εξτρεμιστικών στοιχείων «με προκάλυμμα τους πρόσφυγες ή τους μετανάστες». 
 
Η δημιουργία νέων βάσεων του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα, αποτελεί μόνιμο αίτημα των αξιωματούχων των ΗΠΑ σε κάθε συνάντηση που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια. Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Γ. Μπουρνούς μίλησε ενάντια στην ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή, αλλά μέχρι τη στιγμή, που γράφονται αυτά οι φράσεις, κανένα στέλεχος της κυβέρνησης δεν είχε διαψεύσει τον Καμμένο.
 

Kοροϊδία με “ποσοστώσεις”

Η πρόταση του Αβραμόπουλου «Να φέρουμε με ασφάλεια και νόμιμα στην ΕΕ 20.000 πρόσφυγες από τρίτες χώρες» δεν είναι παρά φύλλο συκής προκειμένου να καλυφθεί η ρατσιστική πολεμική επιχείρηση της ΕΕ στα νερά της Μεσογείου. 
 
20.000 πρόσφυγες που σύμφωνα με την Eurostat κατάφεραν να πάρουν άσυλο το 2014 στα κράτη - μέλη της ΕΕ, είναι μόλις το 1/9 των πάνω από 180.000 προσφύγων που έκαναν αίτηση (173.000 αιτήσεις απορρίφθηκαν). 
 
Η πρόταση να μοιραστεί ο λιγοστός αυτός αριθμός στις 28 χώρες της ΕΕ με κριτήρια ΑΕΠ, μεγέθους ανεργίας κλπ, συναντά την αντίδραση της Βρετανίας και της Γαλλίας που ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να δεχτούν τους πρόσφυγες. Φτωχότερες και πλουσιότερες χώρες της ΕΕ διαγκωνίζονται να πείσουν ότι δεν «αντέχουν» τους 750 πρόσφυγες που κατά μέσο όρο τους αναλογούν.   
 
Και ενώ οι εικόνες αστυνομικής βίας του ανθρωποκυνηγητού των μεταναστών στο γαλλικό Καλαί συγκλονίζουν, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδιο της ΕΕ για χρηματοδότηση στρατοπέδων «υποδοχής μεταναστών» στο Νίγηρα, όπου θα δίνεται στους μετανάστες μια “ρεαλιστική εικόνα” των πιθανοτήτων που έχουν να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις τους να τους χορηγηθεί άσυλο… Να εικάσουμε εικόνες από πνιγμένα παιδιά στα νερά της Μεσογείου;