Διεθνή
Βρετανία: Αντίσταση με το καλημέρα

Τα αποτελέσματα των εκλογών στη Βρετανία ήταν αφορμή πανηγυρισμών για την άρχουσα τάξη. Οι Συντηρητικοί εξασφάλισαν οριακή αυτοδυναμία, καταλαμβάνοντας τα 330 από τα 650 έδρανα και ετοιμάζονται να εφαρμόσουν ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα λιτότητας, αυταρχισμού και επιθέσεων από την πρώτη κιόλας μέρα. 
 
Από την πρώτη μέρα όμως ξεκίνησε και η αντίσταση. Η διαδήλωση, 2.000 ανθρώπων, που έγινε στο Λονδίνο δύο μέρες μετά τις εκλογές, είχε καλεστεί μέσω facebook. Οι διαδηλωτές, κυρίως νεολαίοι, ήταν εξαγριωμένοι με τα σχέδια των Συντηρητικών να συνεχίσουν την πολιτική της λιτότητας. Χαρακτηριστικό της ημί-αυθόρμητης αυτής κινητοποίησης ήταν τα αυτοσχέδια πλακάτ με συνθήματα ενάντια στη λιτότητα, την ισλαμοφοβία και το ρατσισμό. Τέτοια ήταν η οργή των διαδηλωτών όπου καθώς πλησίαζαν την πρωθυπουργική κατοικία προκλήθηκαν εντάσεις, με την αστυνομία να αποκλείει 150 και να συλλαμβάνει 15 διαδηλωτές στο τέλος της πορείας. 
 
Αντίστοιχες κινητοποιήσεις γίνανε και σε άλλες πόλεις όπως για παράδειγμα το Μπρίστολ, όπου 4.000 άνθρωποι διαδήλωσαν ενάντια στην λιτότητα. Όπως στο Λονδίνο έτσι και εκεί ο κόσμος ήταν κατά πλειοψηφία νεολαίοι, κυρίως φοιτητές. Η διαδήλωση είχε και πολλούς εργάτες, δασκάλους, δημοτικούς υπάλληλους και σιδηροδρομικούς. Υπάρχει οργανωμένη προσπάθεια για συνέχεια σε μια εθνικών διαστάσεων διαδήλωση στις 20 Ιουνίου ενάντια στην κυβέρνηση της λιτότητας. 
 
Στην ατζέντα της κυβέρνησης βρίσκονται οι περικοπές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, επιθέσεις στα δικαιώματα των εργατών και επιθέσεις στον κόσμο που ζει βασισμένος στα επιδόματα της πρόνοιας. Θέλουν, ακόμη, να δώσουν περισσότερες εξουσίες στην αστυνομία και να προετοιμάσουν νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.
 
Ενώ ο μεγάλος νικητής είναι οι Συντηρητικοί, χωρίς καμία αμφιβολία, ο μεγάλος ηττημένος είναι οι Εργατικοί. Το κόμμα των Eργατικών δεν έχασε επειδή ήταν υπερβολικά αριστερό, όπως πολλά από τα στελέχη του θέλουν να λένε, μετά τις εκλογές, το αντίθετο μάλιστα, για ακόμα μια φορά, ήταν πιο συντηρητικό από τους παραδοσιακούς του ψηφοφόρους. 
 
Πρόγραμμα επιθέσεων
 
Ο πρόεδρος των εργατικών Εντ Μίλιμπαντ, ο οποίος ήδη αποτελεί παρελθόν για την παράταξη, έβλεπε τα ποσοστά του κόμματος του στις δημοσκοπήσεις να ανεβαίνουν μόνο όταν προσέφερε ελπίδα αλλαγής, βασισμένη στην επιβολή φορολογίας στους πλούσιους. Συνεπώς δεν είναι έκπληξη το ότι ο κόσμος δεν συγκινήθηκε από ένα πρόγραμμα επιθέσεων στο δημόσιο τομέα, στους μισθούς, περιορισμού των θέσεων εργασίας για να πλήξει την υγεία και την εκπαίδευση, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η καμπάνια ήταν καθαρά ρατσιστική. 
 
Το μεγάλο νέο είναι η εκρηκτική άνοδος του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP), το οποίο ανέβηκε από τις 6 στις 56 έδρες! Συνήθως από τις 59 έδρες που διαθέτει η Σκωτία οι περισσότερες κατέληγαν στους Εργατικούς. Αυτή η μεγάλη αλλαγή συνέβη επειδή οι υποψήφιοι του SNP τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα στα αριστερά των Εργατικών. Οι επικεφαλής του, επιχειρηματολόγησαν ενάντια στην λιτότητα, τα πυρηνικά και τον πόλεμο. Αυτό ήταν το τίμημα της στάσης των Εργατικών στο δημοψήφισμα της προηγούμενης χρονιάς. Τότε από κοινού με τους συντηρητικούς είχαν στηρίξει την «ενότητα του βασιλείου». 
 
Το ρατσιστικό κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ, Ukip απέτυχε στην εκλογική αναμέτρηση. Η ήττα αυτή δεν ήταν τυχαία. Ήταν αποτέλεσμα της καμπάνιας «Stand Up to Ukip» (αντισταθείτε στο UKIP) και άλλων, ώστε να μην φτάσει ο κόσμος να ψηφίσει αυτό το ρατσιστικό κόμμα. Το γεγονός ότι δεν πήραν παραπάνω έδρες δεν επιτρέπει εφησυχασμό, καθώς συγκέντρωσαν συνολικά 4 εκ. ψήφους και ήρθαν δεύτεροι σε 118 εκλογικές περιφέρειες.