Ιδέες
Μαρξισμός 2015: ΝΑΙ! Οι εργάτες μπορούν να κυβερνήσουν!

Από αριστερά: Δήμητρα Κυρίλλου, Ουασίμ Ουαγκντί, Κατερίνα Αβραμίδου, Σταματία Τσουμέα, Ζανέττα Λυσικάτου, Χαντίμ Σεκ, Στέλιος Νικητόπουλος, Μαρία Στύλλου.

Πρέπει να απαντήσουμε με τρία ΝΑΙ στο ερώτημα αν μπορούν οι εργάτες να κυβερνήσουν. 
 
Το πρώτο είναι ότι αν δεν κυβερνήσουν οι εργάτες το μέλλον θα είναι ακόμα χειρότερο από αυτό που έχουμε ζήσει. Οι καπιταλιστές και οι πόλεμοι, οι καπιταλιστές και η καταπίεση, έχουν οδηγήσει όλες τις κοινωνίες, όχι μόνο την Ελλάδα, σε πισωγυρίσματα αιώνων σε σχέση με αυτά που είχαμε κατακτήσει. Κάποτε στην αρχή της κρίσης λέγανε ότι αυτό είναι ένα πεπερασμένο γεγονός και έχουμε τα εργαλεία να την ελέγξουμε. Ποια είναι αυτά τα εργαλεία; Είναι η ανεργία του 25-30%, που ανεβαίνει σε όλο τον κόσμο. 
 
Βαρβαρότητα
 
Το δεύτερο είναι ότι οι καπιταλιστές καταφεύγουν σε πολέμους και σε συγκρούσεις χειρότερες από ότι μπορούσαμε να φανταστούμε ποτέ. Αν είχαμε την επέμβαση στο Ιράκ το 2003, αυτή τη στιγμή ο καπιταλισμός και ο ιμπεριαλισμός προσπαθεί να επέμβει σε όλα τα μήκη και πλάτη. Έχουμε ανταγωνισμούς στη Ν/Α Ασία, μέσα στην Ευρώπη διχοτομούνε την Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή έχουμε την χειρότερη εξέλιξη. Αυτό είναι βαρβαρότητα. 
 
Το τρίτο είναι το τι σημαίνει καταπίεση. Χιλιάδες έχουν πνιγεί στην πόρτα της Ευρώπης από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Εκεί οδηγεί η FRONTEX, αυτό σημαίνει νέες βάσεις στη Ρόδο που θέλει ο Καμμένος, αυτό σημαίνει να καταστρέφουνε τα πλοία με τα οποία έρχονται οι μετανάστες και οι στρατιωτικοί σταθμοί σε όλη τη βόρεια Αφρική. Αυτή είναι η εικόνα που επιφυλάσσει ο καπιταλισμός στην ανθρωπότητα. 
 
Η νίκη των εργατών είναι η μόνη ρεαλιστική λύση απέναντι σε αυτό το σύστημα. 
Μήπως όμως έχουμε να περιμένουμε από τις πολιτικές αλλαγές; Μήπως μπορούμε να θεωρήσουμε ότι το μέγιστο βήμα που έχει να κάνει η εργατική τάξη είναι η ανάθεση σε μία κυβέρνηση της Αριστεράς; 
 
Υπάρχουν δύο ζητήματα. Το πρώτο είναι αν μια τέτοια κυβέρνηση θέλει και το δεύτερο αν μπορεί να συγκρουστεί με τον καπιταλισμό. Να διαγράψει το χρέος, να βγει έξω από την ΕΕ, να σταματήσει τον πόλεμο, να διαλύσει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, να διαλύσει μία σειρά μηχανισμούς όπως οι φυλακές και η αστυνομία. Και άρα να συγκρουστεί με ένα κράτος που όχι μόνο κοστίζει τεράστια, όχι μόνο το πληρώνουμε συνεχώς, αλλά επιβάλει όλα τα μέτρα, όλες τις μορφές καταπίεσης και επίθεσης. 
 
Αυτά χρειάζεται να κάνει η Αριστερά. Να προχωρήσει σε μέτρα πολιτικά και οικονομικά για να μπορέσει να ξαναπάρει ο κόσμος πίσω τις δουλειές του. Δε φτάνει να έχει υπουργούς που χαϊδεύουν τα αυτιά και συνεργάζονται με τους καπιταλιστές, με τη Μέρκελ και ήδη έχουν συμφωνήσει να υπογράψουν την επόμενη συμφωνία μέσα στον Ιούνιο. 
 
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάτι το θετικό, μέχρι να γίνει κυβέρνηση και να αποφασίσει ότι θα διαχειριστεί τον καπιταλισμό, αυτό ήταν το ότι τάσσονταν ενάντια στην καταπίεση των γυναικών, των ομοφυλόφιλων, των μαύρων, των εθνοτήτων. Πού έχουν πάει όλα αυτά αυτή τη στιγμή; 
 
Κάθε ένα πράγμα που έχει να κάνει με το κίνημα, με τις υποσχέσεις που έχει δώσει, το διαπραγματεύεται. Αλλά κάθε τι που έχει να κάνει με τους καπιταλιστές, με τις επιθυμίες και τις συνεργασίες με αυτά τα αποβράσματα, το κάνει ως «κατεπείγον». Το κάνει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως το έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση. 
 
Αυτή η κυβέρνηση, όσο Αριστερά και αν δηλώνει, δεν μπορεί και δεν θέλει να συγκρουστεί. Το εργατικό κίνημα και μπορεί και θέλει και έχει τις δυνατότητες. Τα πέντε χρόνια της αντίστασης τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά. Το εργατικό κίνημα ήταν δίπλα στους μετανάστες, οργάνωσε μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ την 21 Μάρτη, η ΑΔΕΔΥ έβγαλε απεργία στις 20 του Απρίλη όταν άρχιζε η δίκη της Χρυσής Αυγής. Το εργατικό κίνημα έβαλε το ζήτημα της αλληλεγγύης, έτσι άντεξαν η ΕΡΤ και οι καθαρίστριες. Όλοι οι εργάτες είμαστε μαζί και δε θα αφήσουμε κανένα κομμάτι μόνο του. Η εργατική τάξη μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας. 
 
Και χρειάζεται η απάντηση στο πώς. Το τετραήμερο «Μαρξισμός» ήταν ένα καλό σχολείο αλλά δε φτάνει. Τα “σχολεία” είναι οι μάχες που έχει ο κάθε εργατικός χώρος το επόμενο διάστημα. Το πώς θα ανοίξει η ΕΡΤ και κάτω από ποιες συνθήκες; Θα γυρίσουν όλοι; Θα είναι το πρόγραμμα κάτω από τον έλεγχο των εργαζόμενων ή των διορισμένων από τα πάνω; Θα γίνουν μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία για να αρχίσουν στοιχειωδώς να λειτουργούνε; Θα γίνουν τα σχολεία για όλα τα παιδιά για να έχουμε την εκπαίδευση που θέλουμε; 
 
Ανατροπή
 
Χρειάζεται ταυτόχρονα να κερδίσουμε τα εργατικά κομμάτια στην προοπτική της ανατροπής αυτού του συστήματος. Τα αυτοδιαχειριζόμενα παραδείγματα χρειάζεται να ενωθούν σε ένα στόχο, αυτό του ελέγχου ολόκληρης της κοινωνίας, της ανατροπής του κράτους και όχι να ζουν παράλληλα με αυτό. 
 
Αυτά τα ζητήματα ανοίγουν συγκεκριμένα με τα αιτήματα που έχει βάλει το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα. Ποιος θα επιβάλλει τη διαγραφή του χρέους; Προφανώς όχι η κυβέρνηση που τρέχει ολοταχώς να υπογράψει νέα μνημόνια. Ποιος θα επιβάλει τον έλεγχο των τραπεζών για να μη φύγουν τα κεφάλαια; Όχι ο Λάτσης και ο Βαρδινογιάννης αλλά οι εργαζόμενοι στις τράπεζες για να κάνουν όλους αυτούς να πληρώσουν και να δοθούνε τα λεφτά στις ανάγκες της κοινωνίας. Ποιος θα απαντήσει απέναντι στα διλήμματα ότι θα σας διώξουμε από την ΕΕ και το ευρώ; Η εργατική τάξη που θα βάλει στο κέντρο της ότι πρέπει να οργανώσει την οικονομία με βάση τις ανάγκες των εργατών και σε συνεργασία με τους εργάτες όλης της Ευρώπης και του κόσμου. 
 
Μέσα στους χώρους οργανώνουμε με βάση το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το πρόγραμμα που συνδέει τις μάχες που έχουμε να δώσουμε τώρα με το δυνάμωμα της τάξης, για να επιβάλει τον έλεγχό της σε όλη την κοινωνία, άρα να πάρει την εξουσία. Ο Ιούνης είναι γεμάτος από άμεσους αγώνες για τις δουλειές, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, για να μην περάσει νέο μνημόνιο, για να στείλουμε τους φασίστες στη φυλακή, για ανοιχτά σύνορα και ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά. Και ταυτόχρονα προτείνουμε στα πιο προχωρημένα κομμάτια της εργατικής τάξης να λειτουργήσουν συλλογικά σε ένα επαναστατικό κόμμα. 
 
Είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι, τελειώνουμε ένα φανταστικό τετραήμερο του Μαρξισμού, βγήκαμε όλες και όλοι πιο ξεκάθαροι και πιο δυνατοί, αλλά από αύριο για να γίνει πράξη το “να κυβερνήσουν οι εργάτες”, χρειάζεται μαζί με αυτούς τους εργάτες να δώσουμε όλες τις μάχες, που θα κρίνουν το μέλλον. 
 
Παραφράζοντας τον όρκο των καθαριστριών και των άλλων αγωνιστών ενάντια στις απολύσεις, τα κλεισίματα και τις ιδιωτικοποιήσεις: Δε θα λυγίσουμε, αν αυτό το σύστημα δεν το τσακίσουμε... 
 
Μαρία Στύλλου, περιοδικό Σοσιαλισμός από τα Κάτω

 
 
 
Στις 20 Μάη είχαμε την μεγάλη απεργία στα νοσοκομεία. Ήταν η συνέχεια όλων των προηγούμενων αγώνων που έχουμε δώσει στα νοσοκομεία και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε για να τα πάρουμε όλα πίσω. Να μην υπάρχει κανείς σε διαθεσιμότητα, να ανοίξουν τα κλειστά νοσοκομεία, να παραμείνουν ανοιχτά τα ψυχιατρεία. 
 
Όταν τον Ιούνη του 2014 επί Γεωργιάδη και Βορίδη θέλανε να τα κλείσουν, το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης πρωτοστάτησε στη μάχη για να μείνει ανοιχτό. Βγήκαν 80 συνάδελφοι σε διαθεσιμότητα και κατορθώσαμε - όχι με προσφυγές στα δικαστήρια αλλά κινηματικά - να μη βγει ούτε ένας. 
 
Το πρόβλημα είναι ότι επειδή δεν χρηματοδοτείται το νοσοκομείο κινδυνεύει να κλείσει από μόνο του. 
 
Με την αλλαγή της κυβέρνησης το Γενάρη, εμείς έχουμε μία απαίτηση. Τα νοσοκομεία να μείνουν ανοιχτά. Όπως και τα σχολεία και κάθε κοινωνική δομή. Και δεν θα σταματήσουμε αν δεν το κάνουμε αυτό πραγματικότητα. 
 
Παρακολούθησα πρώτη φορά το Μαρξισμό και μου έδωσε απαντήσεις στο ερώτημα που έβαζε από τη αρχή στο “αν μπορούν οι εργάτες να κυβερνήσουν”. Εγώ θα το πω πολύ απλά. Μπορούμε να διώξουμε τους διοικητάδες από τα νοσοκομεία και να βάλουμε τους εργαζόμενους να τα διοικήσουν, γιατί ξέρουν πολύ καλύτερα από τον καθένα τις ανάγκες που έχει ο ασθενής και ο εργαζόμενος. Αυτό μας έδειξε το παράδειγμα της ΕΡΤ. Με τον εργατικό έλεγχο όπως λειτούργησε τα τελευταία δύο χρόνια. 
Αυτή την περίοδο οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι ο κόσμος “δεν τραβάει”. Ένα παράδειγμα που δείχνει ότι δεν ισχύει αυτό, είναι ότι όταν κατεβήκαμε στις εκλογές πριν από δύο χρόνια μπορέσαμε και αποδεκατίσαμε τη ΔΑΚΕ και την ΠΑΣΚΕ που ήταν κράτος εν κράτει επί δεκαετίες. Η ενωτική παράταξη που δημιουργήσαμε από τα κάτω με τους εργαζόμενους από όλους τους χώρους της αριστεράς, πήρε τις 5 από τις 9 έδρες και στις εκλογές που έγιναν πριν από ένα μήνα πήρε τις 6. 
 
Έτσι σε ένα εννιαμελές διοικητικό συμβούλιο, τις δύο έδρες έχει το ΠΑΜΕ, τις 6 έχει η Ενωτική Κίνηση και με το ζόρι μία έχει η ΠΑΣΚΕ. Ο κόσμος «τραβάει» και θέλει να το πάει παραπέρα. Δεν υπάρχουν πισωγυρίσματα, υπάρχουν οι αγώνες που μπορούν να μας πάνε μπροστά. 
 
Κατερίνα Αβραμίδου, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

 
 
Στη δέκατη μέρα της εξέγερσης στην πλατεία Ταχριρ ο αγώνας μας βρισκόταν σε εξέλιξη και όλα έδειχναν ότι θα χάναμε. Συζητούσαμε πώς θα πάμε παρακάτω, ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ δεν πρόκειται να φύγει. Αυτό που ξεκαθάρισε τα πράγματα ήταν όταν η εργατική τάξη κατέβηκε σε απεργία.
 
Είχε καταφέρει η κυβέρνηση να ξανανοίξει τις τράπεζες και τα εργοστάσια αλλά όταν η εργατική τάξη ξεκίνησε τις απεργίες, οι εργατικοί χώροι πέρασαν στα χέρια των εργαζόμενων, οι οποίοι άρχισαν να στέλνουν αντιπροσώπους στην πλατεία Ταχρίρ. 
Η επανάσταση μετακόμισε από την πλατεία Ταχρίρ στα εργοστάσια και εκεί πέρα οι εργάτες διεκδικούσαν να πετάξουν έξω τους μικρούς Μουμπάρακ, δηλαδή τους διευθυντές των εργοστασίων. Οι αγώνες των εργατών έδωσαν περισσότερο χώρο στο κίνημα για τα δημοκρατικά δικαιώματα και το κίνημα για τα δημοκρατικά δικαιώματα έδωσε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στους εργατικούς αγώνες. 
 
Οι απεργίες δεν είχαν αιτήματα μόνο για αυξήσεις στα μεροκάματα και για βελτίωση των συνθηκών αλλά έβαζαν και ζητήματα για τη δημοκρατία, για την αυτοοργάνωση. Για παράδειγμα η Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Συνδικάτων δημιουργήθηκε και ανακοινώθηκε στη πλατεία Ταχρίρ. 
 
Έτσι από μόλις τέσσερα ανεξάρτητα συνδικάτα στην αρχή της επανάστασης έφτασαν μέσα σε ένα χρόνο οι ανεξάρτητες οργανώσεις να γίνουν 1000. Είναι τέτοια η δυναμική που τα σωματεία φύτρωναν σα μανιτάρια. Είδαμε να δημιουργούν οργανώσεις οι οικιακές βοηθοί, οι οικοδόμοι, ακόμα και οι μικροπωλητές που πουλάνε τσίχλες στους δρόμους. 
 
Υπήρχε γεύση από εργατικό έλεγχο. Όταν οι ιδιοκτήτες παρατούσαν τα εργοστάσια τότε οι εργάτες τα καταλάμβαναν και τα διαχειρίζονταν οι ίδιοι. Ένα πολύ καλό παράδειγμα είναι ένα εργοστάσιο που παρήγαγε αγροτικά είδη, όπου οι εργαζόμενοι το κατέλαβαν και το διαχειρίστηκαν με τη συμμετοχή και των κατοίκων, οι οποίοι ήθελαν να έχουν συμμετοχή και λόγο. 
Μία βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα έφτασε στην αυτοδιαχείριση και αδελφοποιήθηκε με τη ΒΙΟΜΕ στην Ελλάδα και αυτό είναι μία γεύση από το μέλλον. 
 
Η εργατική τάξη ενσωμάτωσε και έκφρασε το σύνθημα της επανάστασης που ήταν Ψωμί- Ελευθερία- Κοινωνική Δικαιοσύνη. Για να δικαιωθεί όμως αυτό, χρειαζόταν επαναστατικό κόμμα, αλλά τελικά νίκησε η ρεφορμιστική πολιτική. 
Χρειάζεται να χτίσουμε τώρα, στην ύφεση του κινήματος ένα επαναστατικό κόμμα των εργατών, για να είμαστε έτοιμοι στο επόμενο κύμα. Η εργατική τάξη στην Αίγυπτο μετά από ένα χρόνο αντεπανάστασης άρχισε πάλι να κινείται. Οι αγώνες που κάνετε στην Ελλάδα μπορεί να είναι έμπνευση για όλη την περιοχή. 
 
Αν η πλατεία Ταχρίρ έδινε έμπνευση για την πλατεία Συντάγματος, τώρα η ΕΡΤ θα είναι η έμπνευση για την εργατική τάξη στην Αίγυπτο. Χρειαζόμαστε την αλληλεγγύη σας, για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Αίγυπτο, αλλά πάνω απ’ όλα χρειαζόμαστε μία δικιά σας νίκη. 
 
Ουασίμ Ουαγκντί, Επαναστάτες Σοσιαλιστές, Αίγυπτος

 
 
Η ελεύθερη ΕΡΤ είναι ανοιχτή, είναι η ΕΡΤ της κοινωνίας και δε θα τους αφήσουμε να την κλείσουν. Είναι η φωνή των απολυμένων της Κόκα Κόλα, των Τσιμέντων Χαλκίδας, των αγωνιζόμενων Καθαριστριών, των αγωνιζόμενων Σχολικών Φυλάκων, των Εκπαιδευτικών σε Διαθεσιμότητα, είναι η φωνή του εργάτη στην αυτοδιαχειριζόμενη ΒΙΟΜΕ, του εργάτη στη Μανωλάδα, του μετανάστη, των Σκουριών, είναι η φωνή όποιου παλεύει για να πάρει στα χέρια τη ζωή του. Η φωνή αυτή δε φιμώνεται. 
 
Κρατάω σα φυλαχτό τα λόγια μιας συντρόφισσας στην προηγούμενη συζήτηση, που είπε «κοιμάμαι και ξυπνάω με την αγωνία μη σταματήσει ο αγώνας της ΕΡΤ, γιατί θα πάνε πίσω όλοι οι αγώνες». Αυτό θα το μεταφέρω στη συνέλευση της ελεύθερης αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ 3. 
 
Τους έχουμε πάλι απέναντί μας. Το Μπόμπολα, το Λάτση, τους άλλους ολιγάρχες. Όταν η ΕΡΤ από κρατική έγινε δημόσια, όταν την πήραν οι εργάτες στα χέρια τους, οι ολιγάρχες ανησύχησαν. Φοβούνται την ελεύθερη ΕΡΤ, την ΕΡΤ της κοινωνίας γιατί κινδυνεύει η επικοινωνιακή τους κυριαρχία. 
 
Στην ελεύθερη ΕΡΤ οι εργάτες πήραν τα μέσα παραγωγής στα χέρια τους και μάλιστα κάτι πολύ σημαντικό, την ενημέρωση και την πληροφόρηση. Οι ολιγάρχες αντιδρούν και θέλουν Ταγματάρχες. Δε θα τους αφήσουμε. 
 
Ναι οι εργάτες μπορούν να κυβερνήσουν. Πρώτα όμως πρέπει να γίνουν κυρίαρχες οι ιδέες μας. Αυτές που μας κρατούν δύο χρόνια μέσα στα κτίρια, μέσα στην ΕΡΤ OPEN, μέσα στη ΕΡΤ 3, μέσα στους περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΤ και της ΕΡΑ σε όλη την Ελλάδα. 
 
Η ολιγαρχία λοιπόν ανησύχησε. Θα παραδώσουμε την ενημέρωση στα χέρια των εργατών και της κοινωνίας; Ετσι φτάσαμε να μη θέλει ο υπουργός Επικρατείας να ακούει τη λέξη αυτοδιαχείριση. Να απορρίπτει στην ουσία δηλαδή τον αγώνα μας. Το ίδιο κάνει και ο πρωθυπουργός. 
 
Εμείς λέμε με την αυτοδιαχείριση, με την αυτοοργάνωση, με τη γενική συνέλευση να έχει τον κυρίαρχο ρόλο. Σύμφωνα με την πρόταση που εμείς οι ίδιοι καταθέσαμε, εκλέξαμε συντονιστές ανά τμήμα, ανακλητούς να υπηρετούν το σύνολο, που καταξιώνονται από τον αγώνα και τη δουλειά τους χωρίς κανένα ιεραρχικό μοντέλο. 
 
Η ελεύθερη ΕΡΤ είναι ανοιχτή. Μην αφήσεις να την κλείσουν, είναι η φωνή σου. Είναι η φωνή του κάθε αγωνιστή και δεν θα αφήσουμε να μας την πάρουν. 
 
Στέλιος Νικητόπουλος, εργαζόμενος ΕΤ3
 
 
Εμείς οι σχολικοί φύλακες πριν από δύο χρόνια, στις 6 Ιουλίου 2013 δεχτήκαμε το «μαύρο» στη ζωή μας αμέσως μετά το «μαύρο» στην ΕΡΤ.
 
Αυτό που καταλάβαμε ήταν ότι ο στόχος δεν ήταν μόνο οι δικές μας απολύσεις. Αυτό που είδαμε ήταν ότι μόνοι μας δεν μπορούμε να παλέψουμε. Γι' αυτό και κάναμε ένα άνοιγμα προς όλους όσους θίγονταν από αυτή την πολιτική. 
Ενωθήκαμε πρώτα απ’ όλα με την ΕΡΤ, με τους καθηγητές, με τα κορίτσια του υπουργείου Οικονομικών. Κλάδοι ανόμοιοι και άνθρωποι ανόμοιοι που είχαμε όμως ένα κοινό στόχο: τη νίκη. 
 
Είμαστε πολύ περήφανοι γι' αυτό που πετύχαμε. Κατάλαβαν όλοι ότι δεν απολυθήκαμε γιατί ήμασταν «τεμπέληδες» δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά ο στόχος ήταν πολύ βαθύτερος. Κάτι το οποίο δυστυχώς το ζούμε ακόμα. 
 
Οι αγώνες μας συνεχίζονται παρόλο που κερδίσαμε τη δουλειά μας. Όμως λόγω του εξορθολογισμού 500 σχολικοί φύλακες θα γίνουν τραυματιοφορείς στα νοσοκομεία, χωρίς εκπαίδευση. Γυρίζουμε λοιπόν λειψοί στη δουλειά μας, σε έναν κλάδο που προσέφερε και στο δημόσιο σχολείο και στην ελληνική κοινωνία. 
 
Τώρα οι αγώνες συνεχίζονται. Η χαρά μας θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη όταν γυρίσουν όλοι όσοι έχουν αδικηθεί, πίσω στις δουλειές τους. Και είμαι σίγουρη ότι θα το καταφέρουν γιατί οι αγώνες που ξεκινάνε από κάτω και σπρώχνουν τους από πάνω, μπορούν να νικάνε. 
 
Δεν θα σταματήσουμε. Έχουμε δώσει έναν όρκο τιμής να μη λυγίσουμε αν αυτές τις πολιτικές δεν τις τσακίσουμε. 
 
Σταματία Τσουμέα, σχολική φύλακας

 
 
Μόνο εμείς μπορούμε να αλλάξουμε την κοινωνία αν το πιστεύουμε. Εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι, δεν είναι μόνο ένα σύνθημα. 
Αν δεν σταματήσουν οι επιθέσεις στην Παλαιστίνη, στη Συρία, στην Αφρική θα έρχονται πάντα πρόσφυγες στην Ελλάδα. Όταν εκεί κινδυνεύει η ζωή μας θα φύγουμε. Εκεί ήμασταν εργάτες. Και εδώ που ήρθαμε πρέπει να δουλέψουμε για να ζήσουμε. Πρέπει να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας. 
 
Ο εργάτης δεν έχει χρώμα. Δεν έχει σημασία αν είναι Πακιστανός, Αφρικανός, Μπαγκλαντέζος. Στη Μανωλάδα οι εργάτες δουλέψανε και στο τέλος του μήνα αντί να τους πληρώσουν τους πυροβολήσανε.
 
Εμείς παλεύουμε μαζί με τους Έλληνες εργάτες. Η δύναμή μας είναι η αλληλεγγύη και η επανάσταση. Έτσι θα νικήσουμε. Έτσι θα αλλάξουμε τη ζωή μας. Ούτε ο Σαμαράς, ούτε ο Βενιζέλος, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αλλάξει τίποτα. Εμείς δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα, είμαστε άθεοι. 
 
Οι Χρυσαυγίτες μας κάψανε τα μαγαζιά μας και δεν μας άφηναν να δουλέψουμε. Μας είπανε «να φύγετε στις πατρίδες σας γιατί είσαστε μαύροι». Έτσι γεννηθήκαμε. Είμαστε όλοι εργάτες, είμαστε ενωμένοι και θα νικήσουμε. 
 
Χαντίμ Σεκ, κοινότητα Σενεγάλης