Πολιτική
Δημοψήφισμα - η μάχη του ΟΧΙ: Μεγαλειώδες συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Σύνταγμα, 29/6

Μεγαλειώδες αποδείχτηκε το συλλαλητήριο υπέρ του “ΟΧΙ” που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 29/6, στην πλατεία Συντάγματος. Tην ίδια ώρα χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στο Λευκό Πύργο, ενώ συγκεντρώσεις έγιναν και σε άλλα σημεία.
 
Στο Σύνταγμα, πολλές δεκάδες χιλιάδες έβγαιναν για ώρες από το Μετρό, φωνάζοντας “ΟΧΙ” και γέμιζαν την πλατεία, δίνοντας εικόνες παρόμοιες με τότε που οι πλατείες ενώθηκαν με τις γενικές απεργίες, τον Ιούνη του 2011.
 
Η απόρριψη της συμφωνίας ήταν στα στόματα όλων, αλλά η διεκδίκηση δεν έμενε εκεί. “Ψηφίζω ΟΧΙ αλλά δεν μου αρκεί αυτό. Για να γίνουμε καλά σαν λαός πρέπει να διαλέξουμε φάρμακο κι όχι παυσίπονο. Παυσίπονα είναι οι συμφωνίες και το φάρμακο είναι η ρήξη”, μας λέει η Άννα Τσινίκα, εργαζόμενη στην ΕΡΤ. 
 
Σε αυτό το επίπεδο η παρουσία της αντικαπιταλιστικής αριστεράς έδινε τον τόνο. 
 
Στο κέντρο της Βασ. Αμαλίας βρισκόταν ένα παλιό πανό του ΣΕΚ, που έγραφε το πιο επίκαιρο ίσως σύνθημα των ημερών: “Κρατικοποιήστε τις τράπεζες”. Δίπλα, της Εργατικής Αλληλεγγύης, με το “Διαγραφή του χρέους – έξω από ΕΕ, ΔΝΤ”.  Απέναντί του το αντίστοιχο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με ένα μεγάλο κόκκινο ΟΧΙ γραμμένο.
 
Κι όσο πέρναγε η ώρα, ανάμεσα στον κόσμο, ανοίγαν κι άλλα. Ανυπόγραφα με ένα ΟΧΙ επάνω, πανό φεμινιστικών και lgbtq ομάδων, της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, του ΕΠΑΜ, κομματιών του αντιεξουσιαστικού χώρου που τάσσονται υπέρ του ΟΧΙ. 
 
Αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία όσων σωματείων έκαναν την επιλογή να συμμετέχουν οργανωμένα, στέλνοντας το μήνυμα ότι είναι μια μάχη που τη δίνουμε σαν τάξη κι όχι σαν μονάδες. “Είμαστε πιστοί στο αντιμνημονιακό ραντεβού μας κάθε φορά. Θεωρούμε χρέος μας να σταθούμε στην πλευρά του ΟΧΙ. Στο ΝΑΙ ξέρουμε τι μας περιμένει. Το χουμε ζήσει ήδη και προφανώς αυτή τη φορά θα είναι πολλαπλάσιο. Είμαστε λοιπόν στο δρόμο, αλληλέγγυοι στον κόσμο που αγωνιά. Υπάρχει πάρα πολύς κόσμος στο Σύνταγμα, αυτό σημαίνει ότι ξεπερνάει τον όποιο φόβο και στέκεται γενναία να διατρανώσει αυτό που νιώθει. Φτάνει πια λοιπόν! Ως εδώ!” δήλωσε στην ΕΑ ο Βασίλης Μπακάλης, εργαζόμενος στο Βυζαντινό Μουσείο, που διαδήλωσε μαζί με τους συναδέλφους του από το σωματείο του υπουργείου Πολιτισμού.
 
ΟΧΙ σε παλιά και νέα μνημόνια
 
Σε καμία περίπτωση αυτή η λαοθάλασσα του ΟΧΙ δεν έδινε εν λευκώ επιταγή στην κυβέρνηση για να πάει σε διαπραγμάτευση με δικές της μνημονιακές προτάσεις. 
 
“Προφανώς υποστηρίζω το ΟΧΙ” τονίζει ο μουσικός Χρήστος Κωνσταντόπουλος. “Αλλά πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Με το ΟΧΙ αυτό σε καμία περίπτωση δεν λέμε ΝΑΙ στην πρόταση της κυβέρνησης αφενός, το δικό μας ΟΧΙ δεν έχει σχέση με το ΟΧΙ της Χρυσής Αυγής αφετέρου. Διαφωνώ με την αποχή και το άκυρο, μας πέφτει λόγος κι αυτό που πρέπει να πούμε είναι όχι νέα μνημόνια”. “Θα ψηφίσω ΟΧΙ την Κυριακή, αλλά μετά έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε”, συμπληρώνει η Νανά από την ίδια παρέα, δασκάλα στο επάγγελμα. “Θα πρέπει να παλέψουμε για να μείνουμε σταθεροί ενάντια σε όλα τα μνημόνια. Το θέμα δεν είναι να πάμε σε κάποια μεσοβέζικη λύση, αλλά να απορρίψουμε τα νέα και να ξηλώσουμε και τα παλιά μνημόνια”.
 
Ο Γιώργος Αποστολόπουλος, εργάτης σε εργοστάσιο της Θήβας, ήρθε την ίδια μέρα για το συλλαλητήριο. “Η αίσθησή μου είναι ότι ο κόσμος δεν έχει φοβηθεί. Οι εκβιασμοί και τα τελεσίγραφα έδειξαν τι επιδιώκουν οι άνθρωποι αυτοί, που είναι υπεύθυνοι μαζί με την ντόπια τρόικα για αυτά που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στη χώρα. Ο κόσμος αντέδρασε κι αυτό που συμβαίνει σήμερα στο Σύνταγμα είναι η απάντηση. Αυτή την απάντηση τη συναντάς σε κάθε μέρος της Ελλάδας. Σήμερα μπαίνοντας το πρωί στο εργοστάσιο που δουλεύω στη Θήβα, οι συνάδελφοι σήκωναν τα χέρια τους και φώναζαν ΟΧΙ! Στο φούρνο, στο μανάβικο της γειτονιάς παντού ο κόσμος έδινε αποφασιστικά αυτή τη γραμμή”, τονίζει συνεχίζοντας με μια σημαντική καταγγελία. 
 
“Γνωρίζουμε ότι σε μικρά εργοστάσια κι επιχειρήσεις, όπου υπάρχει μια πιο άμεση επαφή της διοίκησης με τους εργαζόμενους, τα αφεντικά οργανώνουν λεωφορεία για να κατέβουν στη συγκέντρωση του ΝΑΙ, Μένουμε Ευρώπη ή όπως λέγεται κι απειλούν τους εργαζόμενους ότι αν δεν μπουν στα λεωφορεία θα απολυθούν. Ένας από τους φίλους που δέχτηκαν τέτοιες απειλές, δεν μάσησε κι έχουμε κατέβει μαζί στη συγκέντρωση σήμερα. Μια άλλη φίλη έλεγε ότι θα ψηφίσει ΟΧΙ, αλλά υπό το φόβο της απόλυσης μπορεί και να μπει στο λεωφορείο του αφεντικού”.