Πολιτική
Δημοψήφισμα - η μάχη του ΟΧΙ: Εξορμήσεις παντού

Από το πρωί του Σαββάτου, λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, συνεργεία της Εργατικής Αλληλεγγύης σε δεκάδες γειτονιές ρίχτηκαν στη μάχη για ένα αντικαπιταλιστικό ΟΧΙ στα μνημόνια, παλιά και νέα.
 
“Στο Παγκράτι λέγαμε ΟΧΙ από το πρωί του Σαββάτου 27/6” μεταφέρει ο Πάνος Γ. “Πραγματοποιήσαμε εξόρμηση απέναντι από το συντριβάνι της οδού Υμηττού, για πάνω από 3,5 ώρες και μιλήσαμε με εκατοντάδες ανθρώπους. Το ΟΧΙ είναι συντριπτικό. Από όλους αυτούς μόλις τρεις δήλωσαν υπέρ του ΝΑΙ. Πολύς κόσμος ενδιαφερόταν για το τι προτείνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά και για την εκδήλωση που κάνουμε για τα Ιουλιανά στις 16/7. Χαρακτηριστικό είναι ότι πουλήθηκαν περισσότερα από 20 φύλλα της Εργατικής Αλληλεγγύης, κόπηκαν προσκλήσεις για την εκδήλωση και συγκεντρώθηκε και οικονομική ενίσχυση για την καμπάνια”.
 
Ταυτόχρονα γινόταν εξόρμηση στο Περιστέρι. Σύμφωνα με τον Βασίλη Μ. που συμμετείχε, “υπήρχε ένα πλειοψηφικό ΟΧΙ και η αίσθηση της μάχης στον κόσμο. Χαρακτηριστικό είναι ότι όταν ένα – δύο άτομα πήγαν να ψελίσουν κάτι υπέρ του ΝΑΙ, περαστικοί έμπαιναν στην αντιπαράθεση και τους απαντούσαν. 19 άτομα αγόρασαν την Εργατική Αλληλεγγύη κι άλλοι δύο το περιοδικό Σοσιαλισμός από τα Κάτω”.
 
Μοναδική επιλογή
 
“Διαπιστώνουμε ότι το ΟΧΙ είναι μαζικό στη Θεσσαλονίκη. Από το πρωί του Σαββάτου που εξορμήσαμε στη Λαμπράκη, μέχρι τους εργατικούς χώρους που πραγματοποιούμε περιοδείες από τη Δευτέρα, το ΟΧΙ είναι σχεδόν η μοναδική επιλογή του κόσμου”, επισημαίνει η Φύλλια Π.
 
“Το πρωί του Σαββάτου 27/6 κάναμε εξόρμηση στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα”, λέει η Ιουλία. “Παρά την σχετική αμηχανία που υπήρχε στον κόσμο, 9 στους 10 ήταν με το ΟΧΙ. Θα παλέψουμε πάντως η τρομοκρατία των μνημονιακών να μετατραπεί σε οργή του κόσμου απέναντί τους κι όχι σε φόβο”.
 
“Στην Καισαριανή εξορμήσαμε το πρωί του Σαββάτου, έξω από σούπερ μάρκετ” συνεχίζει ο Γιώργος Τ. “Υπήρχε πολύ συζήτηση, καθολικά υπέρ του ΟΧΙ. Εμείς ανοίγαμε από την πλευρά μας τα ζητήματα ότι πλάι στο ΟΧΙ πάει η διαγραφή του χρέους, η ρήξη με το ευρώ και την ΕΕ, η κρατικοποίηση των τραπεζών με εργατικό έλεγχο. Μιλήσαμε με κόσμο που πρόσκειται στο ΚΚΕ, ήδη είχαν αρχίσει να ακούγονται τα περί άκυρου, αποχής κλπ και κατέκρινε τέτοιου είδους επιλογές επιχειρηματολογώντας υπέρ του ΟΧΙ. 
Την επόμενη μέρα πήγαμε πόρτα – πόρτα σε πολυκατοικίες στα Ιλίσια όπου υπήρχε παρόμοια εικόνα, με κόσμο να μας ανοίγει την πόρτα του και να προτείνει ο ίδιος δράσεις, όπως το να κρεμάσουν πανό υπερ του ΟΧΙ στα μπαλκόνια τους”.
 
“Το απόγευμα του Σαββάτου, αφού κάναμε μια καλή συζήτηση στην πλατεία Μερκούρη για τις έκτακτες εξελίξεις, γύρω στους 20 συντρόφους και συντρόφισσες κάναμε πικετοφορία υπέρ του ΟΧΙ σε Άνω και Κάτω Πετράλωνα, με εντυπωσιακή ανταπόκριση από τον κόσμο”, επισημαίνει ο Δημήτρης Τ. “Έτσι καταλήξαμε, 24 άνθρωποι να αγοράσουν την Εργατική Αλληλεγγύη και να μαζέψουμε και 19 ευρώ ενίσχυση. Το ίδιο κάναμε και την επόμενη μέρα με παρόμοια ανταπόκριση. Χαρακτηριστικές ήταν οι αντιδράσεις μελών του ΚΚΕ που ασκούσαν κριτική στη θέση της ηγεσίας και δήλωναν ότι θα ψηφίσουν το ΟΧΙ”. 
 
“Εξορμήσαμε για ένα δύωρο την Κυριακή 28/6, στην πλατεία Ελευθερίας στον Κορυδαλλό. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην παίρνει θέση για το δημοψήφισμα και το σημαντικό είναι οτι ο κόσμος έχει διάθεση να παλέψει υπέρ του ΟΧΙ στους δρόμους και τις πλατείες”, τονίζει η Ευγενία Β.
 
“Στην Ν. Ιωνία κάναμε εξορμήσεις υπέρ του ΟΧΙ, το πρωί και το απόγευμα της Κυριακής”, δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Βαγγέλης Μ. “Η αλήθεια είναι ότι δεν διήρκεσαν πολύ, καθώς ο κόσμος στα καφενεία που περιοδεύαμε, γρήγορα μας πήρε όλες τις εφημερίδες και τις προκηρύξεις”.