Πολιτική
Δημοψήφισμα - Η μάχη του ΟΧΙ: Διαδηλώσεις συμπαράστασης παντού

Λονδίνο, 29/6

Διαδηλώσεις αλληλεγγύης σε όλη την Ευρώπη, αυτή είναι η απάντηση των από τα κάτω ενάντια στους εκβιασμούς της ΕΚΤ, της ΕΕ και των ευρωπαίων ηγετών. 
 
Το διαφαινόμενο ΟΧΙ που θα βγει από τις κάλπες του δημοψηφίσματος την Κυριακή έχει ξεσηκώσει ενθουσιασμό και κύμα αλληλεγγύης. Κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς όπως τα ΚΚ σε Ισπανία και Γαλλία εκδίδουν ανακοινώσεις αλληλεγγύης, συντάσσονται με το ΟΧΙ, και καλούν τις κυβερνήσεις τους να σταματήσουν να συμμετέχουν στον εκβιασμό. Στο μεταξύ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πάρει πραγματικά φωτιά με τα σχετικά hashtags να είναι από τα πιο δημοφιλή.
 
Στο κέντρο του Λονδίνου εκατοντάδες διαδήλωσαν τη Δευτέρα 29/6 ενάντια στην Τρόικα. Όπως είπε στην «ΕΑ» ο Λούις Νίλσεν που συμμετείχε στην κινητοποίηση: «Εργάτες, φοιτητές και ακτιβιστές φωνάξαμε συνθήματα για τη διαγραφή του χρέους, κρατώντας πικέτες που έγραφαν «σταματήστε τη λεηλασία της Ελλάδας». Όλοι όσοι πήραν το λόγο από το μικρόφωνο αναφέρθηκαν στο γεγονός ότι η αντίσταση ενάντια στη λιτότητα στην Ελλάδα είναι παράδειγμα προς μίμηση ενάντια στην λιτότητα των Τόρηδων».
 
Χιλιάδες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αριστερών οργανώσεων και συνδικάτων στο Παρίσι, όπου την Κυριακή 28/6 συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ρεπουμπλίκ (Δημοκρατίας) για να φωνάξουν ΟΧΙ στη λιτότητα. Οι συμβολισμοί ήταν τεράστιοι μιας και ήταν η ίδια πλατεία στην οποία οι Γάλλοι είχαν πανηγυρίσει το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα για το Ευρωσύνταγμα πριν από 10 χρόνια.
 
Κινητοποιήσεις έγιναν και στο Ισπανικό κράτος. Tόσο στη Μαδρίτη όσο και στη Βαρκελώνη χιλιάδες βρέθηκαν στις πλατείες για να φωνάξουν ΟΧΙ το Σάββατο 27/6 και τη Δευτέρα 29/6 αντίστοιχα. Και σε αυτή την περίπτωση το κάλεσμα έγινε από την Αριστερά. Στη Μαδρίτη μάλιστα σε κινητοποίηση του Ποδέμος, χορωδία διαδηλωτών τραγούδησε τραγούδια του Μίκη Θεωδοράκη με τη συνοδεία βιολιών.