Πολιτική
Ο διπλός ρόλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

“Στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε μετά τη σαρωτική νίκη του ΟΧΙ και την υπογραφή της κυβέρνησης Τσίπρα στη ντροπιαστική συμφωνία που ακολούθησε, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει να παίξει διπλό ρόλο” τονίζουν σε κοινό κείμενο, οι Αγγελόπουλος Γιάννης, Ερωτοκρίτου Αργυρή, Μαραβελάκης Γιάννης, Σηφακάκης Γιάννης, τα 4 μέλη του ΣΕΚ στην Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.  


«Καταρχήν, να πρωτοστατήσει στη μάχη για να συνεχιστεί η δυναμική του ΟΧΙ με απεργίες και κινητοποιήσεις για να μην περάσει και να μην εφαρμοστεί το νέο Μνημόνιο μέσα από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που μπορεί να πάρει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με στόχο να συσπειρώσει όλον τον κόσμο που αντιδρά στα βάρβαρα μέτρα και θέλει να παλέψει για να μην πουληθεί το λιμάνι, για να μην περάσουν οι ιδιωτικοποιήσεις στα αεροδρόμια και τη ΔΕΗ, για να μην κοπούν οι συντάξεις, για να μην παγώσουν οι προσλήψεις, να μην καταργηθεί η κυριακάτικη αργία…


Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ διαθέτει σημαντικές δυνάμεις σε εργατικούς χώρους και γειτονιές που μπορούν να μπουν μπροστά και να συσπειρώσουν πλήθος μαχητικών κομματιών και αγωνιστών της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ που συμφωνούν με την κοινή αγωνιστική δράση για να σαρώσουμε παλιά και νέα μνημόνια.


Ο δεύτερος στόχος για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να είναι η προβολή του αντικαπιταλιστικού της προγράμματος ως της μόνης γνήσιας εναλλακτικής απέναντι στα αδιέξοδα της ρεφορμιστικής στρατηγικής… Τώρα είναι η στιγμή η ΑΝΤΑΡΣΥΑ να βγει τολμηρά προς τα έξω, να οργανώσει γύρο εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα, να επικοινωνήσει και να κερδίσει στις γραμμές της όλους αυτούς τους πρωτοπόρους αγωνιστές» συνεχίζει το κείμενο.


«Οι παραπάνω ανάγκες δεν καλύπτονται, δυστυχώς, από κείμενα υπογραφών που κυκλοφορούν και καλούν σε δημιουργία επιτροπών του Όχι μέχρι τέλους» που είτε αναζητούν «τη δημιουργία ενός άλλου, μη αντικαπιταλιστικού, μετώπου», «είτε κινούνται στην κατεύθυνση δημιουργίας μιας κοινωνικοπολιτικής πρωτοβουλίας για το ΟΧΙ μέχρι τέλους, χωρίς καμία αναφορά σε κανένα συγκεκριμένο μέτωπο πάλης».


«Χρειαζόμαστε μαζικές πρωτοβουλίες κοινής δράσης πάνω σε συγκεκριμένα μέτωπα και στόχους πάλης και μέσα σ’ αυτήν την κοινή δράση άνοιγμα της συντροφικής συζήτησης και κέρδισμα των πιο πρωτοπόρων κομματιών στην αντικαπιταλιστική εναλλακτική της ΑΝΤΑΡΣΥΑ» καταλήγουν .


“Για μια ΑΝΤΑΡΣΥΑ αντικαπιταλιστική επαναστατική”

“Για μια ΑΝΤΑΡΣΥΑ αντικαπιταλιστική και επαναστατική” είναι ο επιγραμματικός τίτλος του κειμένου που υπογράφουν 12 μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ* στα πλαίσια της συζήτησης για την 3η Συνδιάσκεψη -και μπορείτε να βρείτε ολόκληρο στο σάιτ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.


«Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ χρειάζεται να παρουσιάσει μια συνολική στρατηγική αντιπρόταση στον ρεφορμιστικό και σοσιαλδημοκρατικό κυβερνητισμό και στη λογική των διαταξικών λαϊκών μετώπων. Ταυτόχρονα, χρειάζεται να γίνει πραγματικό εργαλείο στα χέρια των πιο συνειδητών αγωνιστών και αγωνιστριών του κινήματος» αναφέρει το κείμενο.


«Οι ρήξεις αγωνιστών και αγωνιστριών με τον ρεφορμισμό μας ενδιαφέρουν. Θα γίνουν όμως μόνο μέσα από τους κοινούς αγώνες, στους οποίους η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί τους πάντες. Είμαστε υπέρ της κοινής δράσης, υπέρ των πλατιών επιτροπών αγώνα ενάντια στα νέα μέτρα, υπέρ ενός κεντρικού κινηματικού συντονισμού όλων των οργανώσεων, σωματείων και τάσεων που θέλουν να αγωνιστούν εναντίον του μνημονίου.


Μέσα στην κοινή δράση, όμως, η αντικαπιταλιστική αριστερά πρέπει να διατηρήσει την πολιτική και οργανωτική της αυτοτέλεια. Αν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρωταγωνιστήσει στο κίνημα εναντίον της καπιταλιστικής επίθεσης, μπορεί να γίνει ο πόλος που θα προσελκύει αγωνιζόμενα τμήματα, τόσο από τη δεξαμενή των προηγουμένως ανοργάνωτων τμημάτων της εργατικής τάξης και της νεολαίας, όσο και από τη δεξαμενή των μέχρι πρότινος υποστηρικτών του ρεφορμισμού, σπάζοντας τους δεσμούς τους με τις ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ, της Αριστερής Πλατφόρμας και του ΚΚΕ...Αν αναλωθεί σε διαβουλεύσεις κορυφής με “προσωπικότητες”, θα μετακινηθεί η ίδια προς τα δεξιά και δεν θα προσελκύει κανέναν.


Χρειάζεται ακόμα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ να μιλήσει για τη στρατηγική πιο κυριολεκτικά: για τα μέσα πάλης και την οργάνωση με τα οποία μπορεί το κίνημα να νικήσει και να επιβάλει τις διεκδικήσεις του...»  αναφέρει ανάμεσα σε άλλα το κείμενο.


*Το κείμενο υπογράφουν οι σ. Ανεστόπουλος Θανάσης, ΤΕ Περιστερίου, Αποστολόπουλος Θανάσης, ΤΕ Βοιωτίας, Βλάχου Ευγενία, ΤΕ Κυψέλης-Πατησίων-Γαλατσίου, Δαραβέλιας Βασίλης, ΤΕ Αργολίδας, Κατσιαμπούρα Σούλα, ΤΕ Μαγνησίας, Λένου Αλεξάνδρα, ΤΕ Αγίας Παρασκευής-Χολαργού-Παπάγου, Μουσκεφτάρα Τασούλα, ΤΕ Ημαθίας-Πέλλας, Μόχλας Χάρης, ΤΕ Ημαθίας-Πέλλας, Σκούφογλου Παναγιώτης, ΤΕ Μαγνησίας, Τσιμπλής Χάρης, ΤΕ Κυψέλης-Πατησίων-Γαλατσίου, Χαλκιάς Χρήστος, ΤΕ Κυψέλης-Πατησίων-Γαλατσίου, Χατήρης Μανώλης, ΤΕ Εξαρχείων