Εργατικό κίνημα
Τα αίσχη των ΜΑΤ στις Σκουριές

Σκουριές, Κυριακή 23/8

Με ωμή καταστολή, τραυματισμό διαδηλωτών, όργιο δακρυγόνων και κυνηγητό αντιμετώπισε η αστυνομία τη διαδήλωση που οργανώθηκε την Κυριακή 23 Αυγούστου στις Σκουριές Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. 
 
Ο Στέλιος Νικητόπουλος, δημοσιογράφος της ΕΡΤ3 μας μετέφερε τι έγινε: «Η διαδήλωση είχε αναγγελθεί πολλές μέρες πριν από την οργάνωση Beyond Europe που είχε οργανώσει κάμπινγκ στην Ιερισσό. Στην πορεία βέβαια συμμετείχαν όλοι όσοι αντιστέκονται. Οι Επιτροπές Αγώνα κατά της εξόρυξης, η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Πολύς κόσμος. Υπήρχαν περίπου 300 ξένοι ακτιβιστές. Από πάνω από 10 χώρες. Μόνο από τη Γερμανία είχαν έρθει από 16 διαφορετικές πόλεις. Διεθνοποιήθηκε έτσι το ζήτημα. Παρουσία είχαν και κάτοικοι από άλλες περιοχές που γίνεται εξόρυξη στην Μακεδονία και τη Θράκη. 
 
Την ώρα που οι διαδηλωτές έφτασαν κοντά στο εργοστάσιο είδαν απέναντι τους παραταγμένα τα ΜΑΤ. Δυνάμεις των ΜΑΤ υπήρχαν και στις πλαγιές, προκαλώντας διαμαρτυρίες των διαδηλωτών. Ακολούθησε ένταση και η αστυνομία προχώρησε σε αλόγιστη και εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων. Δεν στέκει η τοποθέτηση για «πετροπόλεμο από τη μεριά των διαδηλωτών» που επικαλείται η αστυνομία για να δικαιολογήσει την επίθεση σε όλη τη διαδήλωση με δακρυγόνα. Στη συνέχεια υπήρξε επίθεση της αστυνομίας με αποτέλεσμα η πορεία ολόκληρη να οπισθοχωρήσει αρκετές εκατοντάδες μέτρα. Δύο διαδηλωτές τραυματίστηκαν στο κεφάλι από ρίψη δακρυγόνων αφού η αστυνομία τα έριχνε σε ευθεία βολή. Αρκετοί υποχώρησαν υποβασταζόμενοι με αναπνευστικά προβλήματα. Το τελευταίο λεωφορείο είχε την ατυχία να κυκλωθεί από αστυνομικούς και να προσαχθούν πάνω από 75 άτομα στο Αστυνομικό Τμήμα Πολύγυρου με την κατηγορία για διατάραξη κοινής ειρήνης. Μέχρι την Δευτέρα το πρωί δύο άτομα είχαν μείνει ακόμα εκεί καθώς δεν θέλησαν να δώσουν δαχτυλικά αποτυπώματα. Την Κυριακή το βράδυ συγκεντρώθηκε κόσμος να συμπαρασταθεί στους προσαχθέντες». 
 
Κατά τη διάρκεια του κυνηγητού από τη μεριά της Αστυνομίας έγιναν αίσχη. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης καταγγέλλει τον βαρύτατο τραυματισμό της Γεωργίας Καρακωνσταντινίδου και την επίθεση εις βάρος του Γιάννη Λαθήρα. 
 
Το Δελτίο Τύπου αναφέρει: «Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης καταγγέλλει το πρωτοφανές όργιο τρομοκρατίας και καταστολής με γκλομπς, χημικά και περισσότερες από 70 προσαγωγές και συλλήψεις που εξαπέλυσε χθες η Αστυνομία στις Σκουριές της Χαλκιδικής. Αποτέλεσμα αυτής της εγκληματικής αστυνομικής βίας ήταν και ο τραυματισμός της Γεωργίας Καρακωνσταντινίδου, μέλους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΣΕΚ, και συνδικαλίστριας στο χώρο της απεξάρτησης (ΟΚΑΝΑ). Ο τραυματισμός της έγινε όταν οι δεκάδες διμοιρίες των ΜΑΤ επιτέθηκαν στους διαδηλωτές, αφού ένας αστυνομικός με πολιτικά την χτύπησε βάρβαρα την ώρα που έμπαινε στο λεωφορείο της επιστροφής και της έσπασε το γόνατο. Στο νοσοκομείο Πολυγύρου και στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης, όπου μεταφέρθηκε με αυτοκίνητο συντρόφων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο, διαπιστώθηκε η σοβαρότητα της σωματικής βλάβης καθώς η Γεωργία έχει υποστεί ενδοαρθρικό κάταγμα κνημιαίου κονδύλου που πρέπει να χειρουργηθεί στις αμέσως επόμενες μέρες. Ο τραυματισμός της, λίγες ώρες μετά από την επίθεση στον εκπαιδευτικό και μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Γιάννη Λαθήρα από έμμισθους τραμπούκους της «Ελληνικός Χρυσός», αποτελεί ένα ακόμα κατόρθωμα του θαυμαστού κόσμου των πολυεθνικών, των διεθνών κερδοσκόπων, των ντόπιων μεγαλοεργολάβων και των καναλαρχών. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις υποσχέσεις που ξαναδίνει τώρα στους κατοίκους ενόψει εκλογών, σ’ αυτούς τους εφτά μήνες δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει την εξόρυξη που ήδη έχει αρχίσει να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες, όπως καταστροφή των δασών της περιοχής, μόλυνση του εδάφους με τοξικά απόβλητα και του αέρα με επικίνδυνα σωματίδια, καθώς και αποστράγγιση του υδροφόρου ορίζοντα. Η τρομοκρατία όμως δεν θα περάσει!».