Διεθνή
Ανακοίνωση της Διεθνιστικής Σοσιαλιστικής Τάσης: Στηρίξτε την αντίσταση στον πόλεμο του Ερντογάν

Πλημμύρισε από διαδηλωτές η πολιορκημένη πόλη Τσίζρε όταν άρθηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας που είχε επιβάλει ο στρατός.

Η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να ξεκινήσει εκ νέου τον πόλεμο εναντίον του κουρδικού λαού αυτό το καλοκαίρι έχει οδηγήσει σε συγκρούσεις μεταξύ του τακτικού στρατού και του PKK, με δεκάδες στρατιώτες, αστυνομικούς και Κούρδους μαχητές να είναι νεκροί.
 
Αυτό, ως συνήθως, έχει συνοδευτεί από κύμα ρατσιστικών διαδηλώσεων οργανωμένων από φασίστες σε όλη την Τουρκία και μαζική κρατική καταστολή και βία εναντίον πολιτών στις κουρδικές περιοχές.
 
Η κατάσταση στη μικρή κουρδική πόλη Τζιζρέ είναι γεμάτη ένταση. Έχει κηρυχτεί στρατιωτικός νόμος και έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 14 πολίτες από τις δυνάμεις ασφαλείας. Η ανθρωπιστική κρίση μεγαλώνει ενώ το πτώμα ενός μικρού παιδιού είχε κρατηθεί πολλές μέρες σε καταψύκτη εξαιτίας της απαγόρευσης κυκλοφορίας. 
 
Τα μέλη του HDP που είναι υπουργοί στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Τουρκίας και αρκετοί βουλευτές του κόμματος προσπάθησαν να φτάσουν στην πόλη, συνοδευόμενοι με χιλιάδες υποστηρικτές, αλλά εμποδίστηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας. 
 
Η αιματοχυσία στην Τουρκία είναι ένα κλασσικό παράδειγμα της υποκρισίας της άρχουσας τάξης και του καπιταλιστικού κράτους όταν το «εθνικό» συμφέρον βρίσκεται σε κίνδυνο. 
 
Οι έχοντες την εξουσία στην Τουρκία είναι ανάστατοι μπροστά στην πιθανότητα ενός δεύτερου κουρδικού κράτους ή αυτόνομης περιοχής στα νότια τους σύνορα, στη Συρία, ακολουθώντας το παράδειγμα του Βόρειου Ιράκ. Η τουρκική κυβέρνηση έχει αναγκαστεί σε αλλαγή πολιτικής στο θέμα της Συρίας και δεν κάνει πια τα στραβά μάτια σε σχέση με το ISIS. Αυτή η πολιτική είχε σκοπό να φτάσει σε συμφωνία με τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και να αποφύγει την πιθανότητα δημιουργίας μιας περιοχής ελεγχόμενης από τους Κούρδους.
 
Η επιτυχία του HDP – που είναι συμμαχία Κούρδων και ριζοσπαστικής αριστεράς – έχει προσθέσει νέα δυναμική και δύναμη στον κουρδικό αγώνα στην Τουρκία. Βάζοντας στην άκρη τις πολλές διαφωνίες, η άρχουσα τάξη, η κυβέρνηση, και ο στρατός έχουν ενωθεί στον πόλεμο εναντίον των Κούρδων.
 
Είναι πολύ καθαρό ότι ο τουρκικός λαός δεν υποστηρίζει τον πόλεμο εναντίον των Κούρδων. Ένα γκάλοπ έδειξε, μόλις δύο μήνες πριν, ότι τουλάχιστον τα δύο τρίτα των Τούρκων πολιτών υποστηρίζουν την ειρηνευτική διαδικασία. 
 
Πιστεύουμε ότι η εργατική τάξη παντού έχει την δύναμη να χτίσει έναν νέο κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, ρατσισμό και εθνικά σύνορα, όπου η εθνική καταπίεση θα παύσει να υπάρχει.
 
Για να χτίσουμε όμως έναν τέτοιο κόσμο, είναι κρίσιμο να χτίσουμε την ενότητα ανάμεσα στους εργάτες των διαφορετικών εθνών στην βάση της απόλυτης ισότητας. Για αυτό, εμείς οι Διεθνείς Σοσιαλιστές από πολλές διαφορετικές χώρες, είμαστε οι πιο σταθεροί υπερασπιστές του δικαιώματος κάθε καταπιεσμένου έθνους να ορίζει μόνο του τη μοίρα του.
 
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με τον λαό του Τσίζρε που παλεύει ενάντια στη βία του ρατσιστικού κράτους.
 
Απαιτούμε από το τουρκικό κράτος να σταματήσει την καταπίεση των Κούρδων.
 
Όχι στην εθνική καταπίεση! Ναι στην ισότητα και την ενότητα όλων των εργατών!